Κυριακή, Ιουλίου 04, 2010

ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΥΧΑΙΑ ΧΑΘΗΚΑΝ 440 ΦΑΚΕΛΟΙ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ...ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ...

Μπορεί ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής, διερευνώντας το μεγάλο φαγοπότι στο Δημόσιο, να προσπάθησε να μάθει τι ακριβώς συνέβη με τους 440 φακέλους ασθενών στο Λαϊκό Νοσοκομείο, αλλά ούτε οι επιθεωρητές του δεν κατάφεραν να δουν αυτούς τους φακέλους που είχαν «εξαφανιστεί» από την αιματολογική κλινική μετά τη συνταξιοδότηση του τότε διευθυντή της στο τέλος του 2008.
Οι φάκελοι εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από τον εισαγγελέα μόλις τον περασμένο Οκτώβριο στο κτίριο ιδιωτικού θεραπευτηρίου, στο οποίο εργάζεται πλέον ο πρώην διευθυντής της κλινικής!
«Οι φάκελοι επεστράφησαν στο "Λαϊκό" δίχως όμως να έχουν παραδοθεί επίσημα με έγγραφο», αναφέρουν πηγές του νοσοκομείου. Οπως υποστηρίζουν γιατροί, «η έλλειψη επίσημης παράδοσης έχει ως αποτέλεσμα να εξακολουθεί να μην υπάρχει πρόσβαση στους φακέλους από κανέναν»! Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως ούτε επιθεωρητής του υπουργείου Υγείας, που ζήτησε να τους ελέγξει, κατάφερε να τους δει.

Στο θέμα παρεμβαίνει δεύτερη φορά και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς οι φάκελοι περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Το ίδιο είχε κάνει και τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά δεν πήρε ποτέ τις απαντήσεις σ' αυτά που ζητούσε:
Με έγγραφο στις 8 Απριλίου ο νομικός ελεγκτής της Αρχής Δ. Ζωγραφόπουλος ζητά εκ νέου διευκρινίσεις από το «Λαϊκό». «Η παράλειψη συμμόρφωσης με τα διαλαμβανόμενα στα κρίσιμα έγγραφα της Αρχής δύναται να επισύρει την υποβολή διοικητικών αλλά και ποινικών κυρώσεων», διαβάζουμε.
Κι όμως, αναφορές και καταγγελίες προς τη διοίκηση, τη Δικαιοσύνη, την αστυνομία αλλά και το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας έχουν γίνει πολλές.
Να επισημάνουμε ότι μετά τον σάλο που προκλήθηκε με αυτήν την περίεργη «εξαφάνιση» των φακέλων, επενέβη εισαγγελέας, η έρευνα του οποίου αποκάλυψε πως οι φάκελοι είχαν «μεταφερθεί» από τον καθηγητή - γιατρό της αιματολογικής κλινικής σε ιδιωτικό θεραπευτήριο που εργάζεται πλέον ο συγκεκριμένος μετά τη συνταξιοδότησή του.
Οι φάκελοι κατασχέθηκαν στις 30 Οκτωβρίου 2009 από εισαγγελέα και αξιωματικό της Δίωξης Οικονομικών Εγκληματών. Ο καθηγητής απουσίαζε από το χώρο της κλινικής, αντ' αυτού το πρακτικό καταμέτρησης και κατάσχεσης του ιατρικού αρχείου υπέγραψε συνεργάτης του.

Σε ένα από τα εξώδικά του προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών, ο καθηγητής που εμπλέκεται στην «υπεξαίρεση» των φακέλων υποστηρίζει: «Σας συγχαίρω και πάλι και σας παρακαλώ να φροντίσετε για την άμεση ανάληψη αριθμού 444 φακέλων, που ακριβώς λόγω της άκρας ευαισθησίας των διεφύλαξα, προς προστασία του κύρους του πανεπιστημίου, του δημόσιου συμφέροντος και του ανθρώπου πάνω από όλα -ασθενούς...» και συμπληρώνει ότι «με μεγάλη πικρία διεπίστωσα, ότι, ερήμην εμού και εν αγνοία μου, αντεισαγγελέας του Πρωτοδικείου Αθηνών συνοδευόμενος από 4 χωροφύλακες εισέβαλε στο χώρο όπου εμφανώς διασφαλισμένοι διαφυλάσσοντο οι ως άνω φάκελοι, οι οποίοι και κατασχέθηκαν εις χείρας του διευθυντή της κλινικής με την επωνυμία...».
Οσο για τους φακέλους, ο ίδιος «καθιστά σαφές ότι το περιεχόμενο αυτών εμπεριέχει άκρως ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ασθενών του, μεταξύ των οποίων και για ιδιαιτέρως εξέχοντα άτομα του δημόσιου βίου».
Να επισημάνουμε πως για το θέμα της διαδικασίας κατάσχεσης των φακέλων έχει ξεκινήσει και δεύτερος κύκλος ανακρίσεων από την Εισαγγελία Αθηνών και έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του καθηγητή πρώην διευθυντή της αιματολογικής κλινικής του Λαϊκού, όσο και εναντίον των υπευθύνων της ιδιωτικής κλινικής στην οποία εργάζεται τώρα.

Σκαλίζοντας τα αρχεία της αιματολογικής κλινικής που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρατηρεί κανείς πως και στο παρελθόν είχε διαπιστωθεί έλλειψη «διαφάνειας» με ιατρικά δεδομένα ασθενών. Σε έκθεση του ΣΕΥΥΠ του 2005 που υπογράφει ο επιθεωρητής Γ. Κουρέρης επισημαίνονται ορισμένα σημαντικά «ίσως»:
*Ισως το Αρχείο της Α' Παθολογικής Κλινικής (εκεί υπαγόταν τότε στο αιματολογικό) δεν ενημερώνεται σωστά.
*Ισως η γραμματεία του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει απ' όλες τις υπαγόμενες σ' αυτήν σχολές το σύνολο των χρησιμοποιηθέντων σ' αυτές βεβαιώσεων....

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
4-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: