Φάκελο με περίπου 450 υποθέσεις επίορκων κρατικών λειτουργών, οι οποίες καρκινοβατούν στα γρανάζια της δικαστικής γραφειοκρατίας, κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής, ο οποίος κλήθηκε ενώπιον των δικαστικών αρχών ύστερα από δηλώσεις του στη Βουλή για επιλεκτική δικαιοσύνη.
Ο κ. Ρακιντζής, ο οποίος δίχως περιστροφές στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είχε μιλήσει για δικαστικές αποφάσεις που ξενίζουν και για άλλες που εκπλήσσουν ακόμα και τον ίδιο, που επί τέσσερις δεκαετίες υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη, κατέθεσε στοιχεία προς έρευνα στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ρούσο Παπαδάκη που έχει αναλάβει την υπόθεση.
Η εισαγγελική έρευνα που διενεργείται σε υψηλότατο επίπεδο, από αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, ξεκίνησε με πρωτοβουλία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιω. Τέντε αμέσως μετά τις δηλώσεις Ρακιντζή στη Βουλή, σε μια προσπάθεια να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία που θα οδηγήσουν τις δικαστικές αρχές σε εσωτερικό έλεγχο, με στόχο να αποδοθεί δίκαιο με όρους ισότητας προς πάσα κατεύθυνση.
Ο κ. Ρακιντζής, ο οποίος τα τελευταία χρόνια επιχειρεί από τη θέση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να έρθουν στο φως φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης στο Δημόσιο, παρέμεινε στο εισαγγελικό γραφείο για περίπου δύο ώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε σε υποθέσεις διαφθοράς κρατικών λειτουργών που ο ίδιος απέστειλε για τα περαιτέρω στη Δικαιοσύνη και οι οποίες δεν εκκαθαρίστηκαν δικαστικά, παρά τη σοβαρότητά τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταγγελίες με στοιχεία από τον κ. Ρακιντζή αναμένεται να ελεγχθούν σχολαστικά από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καθώς ο ίδιος ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου έχει ζητήσει ήδη -ύστερα από σχετικό δημοσίευμα της «Κ»- από τις Εισαγγελίες όλης της χώρας να εντοπίσουν τις λιμνάζουσες δικογραφίες επίορκων κρατικών λειτουργών και να ελέγξουν πώς και γιατί δεν έχουν δικαστικά προχωρήσει.
Πάντως, η έρευνα μετά τις καταγγελίες Ρακιντζή αναμένεται να γενικευθεί σε όλες τις υποθέσεις που στοιβάζονται -αν και με σοβαρά αδικήματα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης- στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να ολοκληρώνεται με την επιβολή των ανάλογων ποινών ο έλεγχος στη δημόσια διοίκηση.
Ωστόσο, ο κ. Ρακιντζής, ο οποίος περιορίστηκε σε μια σύντομη δήλωση μετά την κατάθεσή του, είπε πως «όλοι πονάμε τη Δικαιοσύνη και βοηθάμε το έργο της», ενώ αναφέρθηκε και στη δυσλειτουργία των δικαστικών αρχών η οποία οδηγεί πολλές φορές σε ατιμωρησία επίορκους λειτουργούς.
Πρότεινε μάλιστα, σε περιπτώσεις όπου τα στοιχεία είναι επαρκή από τις έρευνες της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης, η Δικαιοσύνη να προχωρεί άμεσα στην αξιολόγησή τους, δίχως να διατάσσει εκ νέου έρευνες που ουσιαστικά καθυστερούν την εκκαθάριση των σχετικών υποθέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε περιπτώσεις επιόρκων όπου τα στοιχεία ήταν «καραμπινάτα» και η Δικαιοσύνη στο πλαίσιο τυπικών διαδικασιών διέταξε νέα έρευνα αντί να προχωρήσει σε παραπομπή των εμπλεκομένων σε δίκη.
Υπέρ της παροχής συγκεκριμένων στοιχείων για υποθέσεις επιλεκτικής απονομής της Δικαιοσύνης έχει ταχθεί και ο πανεπιστημιακός κ. Στ. Παπαγεωργίου-Γονατάς, σε πολυσέλιδη μηνυτήρια αναφορά του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών.
Tης Ιωαννας Μανδρου
ΠΡΕΖΑ TV
23-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου