Δευτέρα, Ιουλίου 19, 2010

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΤΗΣ ALDI ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η ανεργία στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με το ΕΚΘ έχει ξεπεράσει πλέον το 20%, ενώ οι υποχρεωτικές άδειες σε εργαζόμενους μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων έχουν λάβει μορφή μάστιγας, όπως και η τετραήμερη εργασία με μείωση αποδοχών. Στο ήδη σκληρό εργασιακό τοπίο η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της ALDI ότι αποχωρεί από τη χώρα μας έρχεται να δώσει ακόμη ένα δυνατό χτύπημα στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας με υψηλούς δείκτες ανεργίας.
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί η γερμανική εταιρεία θα έχει εγκαταλείψει οριστικά την Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2010 και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι σε πρώτη φάση θα προσπαθήσει να πουλήσει τις εγκαταστάσεις της στη Σίνδο Θεσσαλονίκης και το δίκτυο των καταστημάτων της σε κάποια άλλη μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Η διοίκηση της ALDI δεν έκρυψε ότι ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με κάποιους ενδιαφερόμενους, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερα. Αν όμως οι διαπραγματεύσεις δεν φέρουν αποτέλεσμα, τότε θεωρείται βέβαιο ότι σταδιακά θα αρχίσει να βάζει λουκέτα στα 38 σούπερ μάρκετ που διαθέτει σε όλη την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση οι περίπου 700 εργαζόμενοι της ALDI μένουν ξεκρέμαστοι, καθώς, ακόμη κι αν τελεσφορήσει η πώληση, ουδείς εγγυάται ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα θελήσει να διατηρήσει όλες τις θέσεις εργασίας ή τους ίδιους εργαζόμενους. Η ALDI, που θεωρείται από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς ομίλους στο λιανεμπόριο, σκόπευε να επενδύσει στη χώρα μας περί τα 2 δισ. ευρώ και να δημιουργήσει ένα δίκτυο με περίπου 400 σούπερ μάρκετ και τέσσερις μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους για την τροφοδοσία τους.

Η ALDI άρχισε την ανάπτυξή της από τη Θεσσαλονίκη, όπου δημιούργησε τον πρώτο χώρο αποθήκευσης προϊόντων στη Σίνδο, μία επένδυση της τάξης των 85 εκατ. ευρώ. Μόνον εκεί απασχολούνται περί τα 400 άτομα και εκτιμάται ότι τουλάχιστον άλλα 100 εργάζονται στα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης και των άλλων πόλεων της Βόρειας Ελλάδας. Η εταιρεία, που ανταγωνίζεται την επίσης γερμανική αλυσίδα Lidl, δεν κατάφερε να πάρει ικανοποιητικό μερίδιο της ελληνικής αγοράς και με το ξέσπασμα της κρίσης αποφάσισε όχι μόνον να παγώσει το επενδυτικό πρόγραμμά της, αλλά και να εγκαταλείψει τη δραστηριότητά της στη χώρα μας. Και αυτό διότι τα διευθυντικά στελέχη της εκτιμούν ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα χρειαστεί τουλάχιστον μία πενταετία, η ανεργία θα αυξηθεί σημαντικά και η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων θα βαίνει μειούμενη. Το επικείμενο λουκέτο της ALDI εκτιμάται ότι θα προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα, αφού με τη συγκεκριμένη αλυσίδα συνεργάζονται περίπου 130 ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων.
Σήμερα η διοίκηση του ΕΚΘ θα προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με τους εργαζόμενους της ALDI, ενώ συνδικαλιστές χαρακτηρίζουν το επικείμενο λουκέτο ως “ακόμη ένα μεγάλο χτύπημα στην αγορά εργασίας της Θεσσαλονίκης, που πρέπει να αποτραπεί”. Δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις γενικότερες εξελίξεις στο χώρο του λιανεμπορίου, όπου φοβούνται ότι θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες λουκέτα, αλλά και για τη συνεχιζόμενη αποχώρηση πολυεθνικών από τη χώρα μας εξαιτίας των κακών δημοσιονομικών μας. Να σημειωθεί ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα αποχώρησε η Fnac, ενώ πέρυσι διέκοψαν τις δραστηριότητές τους η Plus, η Shell και η BP. Επίσης την προηγούμενη εβδομάδα η εγχώρια αλυσίδα σούπερ μάρκετ Ατλάντικ, η οποία απασχολεί 3.000 εργαζόμενους, ζήτησε να ενταχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, εκεί όπου καταφεύγει και η Ελίτ. Φημολογείται επίσης ότι λουκέτα σε καταστήματά της ετοιμάζεται να βάλει μεγάλη αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, ενώ άλλες αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ένδυσης και της υπόδησης σχεδιάζουν αναδιάρθρωση του δικτύου τους.

Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση, στελέχη της οποίας φοβούνται κοινωνικές εκρήξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Εργασίας δουλεύουν εντατικά, προκειμένου σύντομα να παρουσιαστεί ένα πακέτο στήριξης των ανέργων, από το οποίο αναμένεται να επωφεληθούν πάνω από 100.000 άτομα και το οποίο θα στοχεύει στη συγκράτηση των ποσοστών ανεργίας. Πηγές του υπουργείου Εργασίας λένε ότι θα περιλαμβάνει την καθιέρωση μιας επιταγής επανένταξης στην εργασία, ενός “βάουτσερ” που θα δίνει ο άνεργος στον εργοδότη, για να εργάζεται, αντί να παίρνει το επίδομα ανεργίας για έναν χρόνο. Στη συνέχεια οι ασφαλιστικές εισφορές του θα επιδοτούνται με 70%-80% για άλλον έναν χρόνο και ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να κρατήσει στην επιχείρησή του τον άνεργο για ένα εξάμηνο. Θα ακολουθεί κατάρτιση του ανέργου σε πιστοποιημένο ΚΕΚ, η οποία θα επιδοτείται με 2.000 ευρώ από κονδύλι των ΕΣΠΑ. Ο εργοδότης που θα προσλάβει τον άνεργο σε αυτήν την περίπτωση θα έχει υποχρέωση να τον απασχολήσει υποχρεωτικά ακόμη ένα έτος, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές θα επιδοτούνται κατά 90%.

ΤΗΣ ΜΑΡΟΥΛΑΣ ΠΛΗΚΑ

ΠΡΕΖΑ TV
19-7-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αρχιζουν λοιπον και αποδιδουν τα αναπτυξιακα σχεδια του γιωργακη με το κοψιμο των μισθων..

Ανώνυμος είπε...

Και να φανταστείτε οτι μια βδομάδα πριν τα ALDI ανακοινώσουν ότι φεύγουν ένας γνωστός μου(με δύο παιδιά) νυν άνεργος μου είχε πει ότι θα φεύγανε οικογενειακώς για Πάτρα γιατί η γυναίκα του που δουλέυει στα ALDI σαν προισταμένη θα έπαιρνε μετάθεση εκεί.Ευτυχώς προλάβανε.
Πόσοι άλλοι υπάλληλοι εξ-αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν και τώρα είναι ξεκρέμαστοι;