Τετάρτη, Ιουλίου 14, 2010

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: ΜΕ 5,5% «ΤΡΕΧΟΥΝ» ΟΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΦΠΑ

Αύξηση κατά 5,5% καταγράφεται στα έσοδα από ΦΠΑ που έχουν παραχθεί μέσα στο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής για την πορεία του Προϋπολογισμού και του Μνημονίου, έδωσε έμφαση στην πορεία των εσόδων. ¨Όπως επισήμανε αν υπολογισθούν οι εισπράξεις ΦΠΑ μετά τον Ιανουάριο, δηλαδή τα έσοδα που έχουν παραχθεί μέσα στο 2010 είναι αυξημένα, κατά 5,5%.
Η μέση μηνιαία αύξηση φτάνει στο 3% το πρώτο εξάμηνο του 2010. Τον Φεβρουάριο τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 3,8% συγκριτικά με το 2009, τον Μάρτιο κατά 6,2%, τον Απρίλιο κατά 7,5%, τον Μάιο κατά 3,3% και τον Ιούνιο κατά 6,1%
Αντιθέτως τον Ιανουάριο υπήρχε μείωση 9,2%, με αποτέλεσμα συνολικά το εξάμηνο τα έσοδα από ΦΠΑ να παρουσιάζουν αύξηση 1,5% Οι επιστροφές φόρων όπως επισημαίνεται έχουν επιταχυνθεί, παρά την καθιέρωση προσωρινών ελέγχων ειδικά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο
Όπως επισημαίνεται τα έσοδα αυξάνονται σημαντικά ως αποτέλεσμα της ενεργοποίησης των φορολογικών μηχανισμών και της σταδιακής απόδοσης των μέτρων. Το δεύτερο εξάμηνο τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να ενισχυθούν κατά περίπου 2 δις ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ κυρίως λόγω:
•της νέας αύξησης του ΦΠΑ (800 εκατ. ευρώ),
•των ειδικών φόρων καυσίμων, τσιγάρων και ποτών (450 εκατ. ευρώ),
•την είσπραξη ΕΤΑΚ και ΦΜΑΠ

Συνολικά τα έσοδα φτάνουν στο εξάμηνο στα 24,2 δις ευρώ και αποκλίνουν κατά 1,5% από τον ετήσιο στόχο του προϋπολογισμού. Στις δαπάνες καταγράφεται σύμφωνα πάντα με το υπουργείο καλύτερη απόδοση από την αναμενόμενη (κατά 12% περίπου) ενώ μειωμένη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις είναι η δαπάνη για τόκους.
Αντιθέτως αποκλίσεις ειδικά στα έσοδα από την ΕΕ καταγράφονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. γίνεται ξεχωριστή αναφορά στην πορεία του στην παρουσίαση του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι τα έσοδα "παραμένουν μακρυά από τος προβλέψεις" Είναι μειωμένα κατά 58% ενώ οι δαπάνες είναι λιγότερες από τον στόχο του 2010 κατά 13%.

ΠΡΕΖΑ TV
14-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: