Πέμπτη, Ιουλίου 15, 2010

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΧΑΒΟΥΖΑ ΤΗΣ ΤΑΦΡΟΥ 66

Για άλλη μια χρονιά το θέμα της ρύπανσης στην τάφρο 66 τίθεται με τρόπο επιτακτικό, ενόψει και της έναρξης λειτουργίας από την ερχόμενη εβδομάδα των κονσερβοποιίων των νομών Ημαθίας και Πέλλας.
Επί δύο και πλέον δεκαετίες η τάφρος μετατρέπεται κάθε καλοκαίρι σε υδάτινη χωματερή για τα λύματα των βιομηχανιών μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που λειτουργούν στην Πέλλα και την Ημαθία, τα οποία καταλήγουν ανεπεξέργαστα στη συγκεκριμένη λεκάνη απορροής. Ορισμένες χρονιές η ρύπανση είναι τόσο εκτεταμένη που στην επιφάνεια των υδάτων επιπλέουν νεκρά ψάρια.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρόκειται να δεσμεύσει μέσω του ΕΣΠΑ το ποσό των 800.000 ευρώ προκειμένου να καταδειχθούν, μέσω μελέτης, τα έργα που θα δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα της μειωμένης ροής υδάτων στην τάφρο τους καλοκαιρινούς μήνες.

“Προειδοποιήσαμε τις αρχές ότι, αν η κατάσταση δεν άλλαζε την επόμενη χρονιά, αν συνεχιζόταν το καθεστώς ατιμωρησίας, θα πετούσαμε τα νεκρά ψάρια που βρίσκαμε στην τάφρο έξω από την πόρτα της νομαρχίας. Έτσι το 2009 είδαμε να επιβάλλονται πρόστιμα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το νερό στην τάφρο να παραμείνει καθαρό”, περιγράφει ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Βέροιας Νίκος Ασλάνογλου. Βέβαια πέρσι το πρόβλημα μεταφέρθηκε αλλού, όπωςΤο πρόβλημα της τάφρου 66 προκύπτει αφενός από τα λύματα που χύνονται σε αυτή λόγω ελλιπούς λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών των βιομηχανικών μονάδων, αλλά και από την συστηματική άρδευση που στερεί τον απαιτούμενο υδάτινο όγκο υποστηρίζει ο πρόεδρος του παραρτήματος Ημαθίας του ΤΕΕ Γιώργος Ουρσουζίδης. “Αντί να επεξεργάζονται τα λύματα στους βιολογικούς καθαρισμούς, τους οποίους δεν λειτουργούν για λόγους οικονομίας, οι βιομηχανίες τα μετέφεραν με φορτηγά και τα πετούσαν στη χωματερή που βρίσκεται στην κοίτη του ποταμού Αλιάκμονα”, αναφέρει.
Από την πλευρά το ο κ. Ασλάνογλου διερωτάται "γιατί πρέπει να δαπανηθούν 800.000 ευρώ, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, για να λυθεί το πρόβλημα της ρύπανσης, όταν το μόνο που χρειάζεται είναι απλώς οι βιομήχανοι να λειτουργούν τους βιολογικούς καθαρισμούς και να μη ρυπαίνουν;”.
Από την πλευρά του ο νομάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης παραδέχεται ότι το πρόβλημα της ρύπανσης προκαλείται από το ότι οι εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού είτε υπολειτουργούν είτε δεν λειτουργούν καθόλου για λόγους κόστους. “Οι έλεγχοι που κάνουμε είναι καθημερινοί” υποστηρίζει σημειώνοντας ότι εδώ και δύο χρόνια η νομαρχία επιβάλλει πρόστιμα “Από πρόπερσι, που αρχίσαμε να επιβάλλουμε πρόστιμα, η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Πέρσι το νερό στην τάφρο έμεινε καθαρό”. Πέρα από την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ο κ. Καραπαναγιωτίδης εκτιμά ότι, για να λυθεί το πρόβλημα της ρύπανσης, είναι αναγκαίο να γίνουν και τεχνικά έργα. “Η τάφρος 66 δέχεται λύματα εδώ και 35-40 χρόνια για αυτό και θα έπρεπε να καθαριστεί κάποτε”, αναφέρει.
Κονσερβοποιοί: Είμαστε ο εύκολος στόχος
"Οι κονσερβοποιίες έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις και διαθέτουν τις καλύτερες δυνατές εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού με βάση την υφιστάμενη τεχνολογία", υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος Κώστας Αποστόλου. Ο ίδιος δεν αποδέχεται την κατηγορία ότι οι βιομηχανίες δεν επεξεργάζονται τα λύματα λόγω κόστους, αλλά παραδέχεται ότι σε περιόδους φόρτου εργασίας μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα στην απόδοση των βιολογικών. "Είμαστε ο εύκολος στόχος της κριτικής", λέει, αποδίδοντας το πρόβλημα όχι στα λύματα αλλά στην έλλειψη νερού στην τάφρο εξαιτίας της άντλησης για αρδευτικούς σκοπούς. "Ακόμα κι αν δεν έπεφταν λύματα στην τάφρο, τα ψάρια θα πέθαιναν από την ασφυξία, λόγω έλλειψης νερού". Ο κ. Αποστόλου εκτιμά ότι φέτος δεν θα παρουσιαστεί πρόβλημα, όπως ακριβώς συνέβη και πέρσι. Η βελτιωμένη εικόνα της τάφρου δεν συνδέεται κατά τον ίδιο με την επιβολή προστίμων από τη νομαρχία στις βιομηχανίες αλλά στο ότι “καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, κάνοντας συνεχώς επενδύσεις”.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

ΠΡΕΖΑ TV
15-7-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...


Ακούγεται, «η μυστική βοή τους έρχεται των πλησιαζόντων γεγονότων» γράφει ο Καβάφης.



Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί η ελληνική ...
κοινωνία. Το ποδόσφαιρο και η προσμονή των θερινών διακοπών καταπαύουν, κατασιγάζουν προς ώρας την οργή και την σωρευμένη αγανάκτηση. Όταν όμως έλθει το φθινόπωρο και ο δαπανηρός χειμώνας, τι θα συμβεί; Όταν θα πολιορκείται το σπιτικό από λογαριασμούς, πετρέλαια και φροντιστήρια παιδιών, οι οικονομικοί χαλκάδες και οι πνιγηρές αλυσίδες που απελπίζουν τον κόσμο, ποιος εγγυάται την ηρεμία;


Τότε θα ξεβραστεί η πραγματική κρίση, θα βιώσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. «Τα ακαθαρτότερα στοιχεία» της κοινωνίας που επιπλέουν τόσα χρόνια «εν είδει εξαφρίσματος» (=αφρός) επί της επιφανείας, που κυβερνούν φλυαρούν και κλέπτουν ασυστόλως την Ελλάδα» (Ροΐδης) είναι τα πρώτα που, θα κριθούν και θα καταδικαστούν.


Φαύλοι και ευτελείς πολιτικοί, δημοσιογράφοι – σαλιγκάρια που εξυμνούν την εξουσία, τηλεπώνυμα νούμερα, διαφθορείς του λαού, ψευτοεπιχειρηματίες δανειοσυντήρητοι λυμεώνες του δημόσιου χρήματος, γι’ αυτούς έρχεται δριμύς ο χειμών. «Ει μη ταχέως απολλώμεθα ουκ αν εσώθημεν», αν δεν καταστραφούμε «ταχέως», δεν θα σωθούμε, λέει ο αρχαίος λόγος.


Διακόσια χρόνια μετά την απελευθέρωση το ελληνικό κράτος, το κράτος της εξάρτησης, της οικογενειοκρατίας, του θεσιθηρισμού των «ημετέρων», της στυγνής κομματοκρατίας, της περιφρόνησης των «πατρίων», πτωχεύει, χρεοκοπεί πολιτικά, πνευματικά, οικονομικά. Ήλθε, μάλλον, η ώρα της κοινωνικής, της λαϊκής επανάστασης. Ο βρώμικος, ο ρυπαρός αφρός που επικάθησε στην επιφάνεια της πατρίδας και την κατέστρεψε, θα οδηγηθεί στην φυσική του κατάληξη: στον υπόνομο.

Αυτό νομοτελειακά θα συμβεί, όλοι το προβλέπουν.

Η χρεοκοπία, «το δυστυχώς επτωχεύσαμεν» υπάρχει κατ’ ουσίαν προ πολλού. Αναβλήθηκε για λίγο, διότι οι Προστάτιδες Δυνάμεις – συμμορίες τύπου ΔΝΤ, τρόικας και Ε.Ε. έδωσαν παράταση ζωής στον εν ληθάργω Βαλκάνιο παρία για να «κλείσουν» κάποια θέματα.


 Τα εκ της δανειοδοτήσεως υπάρξαντα αναμφιβόλως πλεονεκτήματα ωχριούν ενώπιον του φόρου αίματος, τον οποίον ηναγκάσθη να καταβάλη η Ελλάς, διά να κατορθώση να υπάρξη ως «ελεύθερον» κράτος. Η τελευταία αυτή φράσις αφιερούται εις το ρομαντικόν ψεύδος του φιλελληνισμού, το οποίον έχει αντικατασταθεί εις τας ημέρας μας, από την θεωρίαν περί ευρωπαϊκής συνειδήσεως, η οποία υποκρύπτει τον επενδεδυμένον κίνδυνον της μονοπωλιακής επικρατήσεως και την μέσω τρίτων «ευγενών» φορέων οικονομικήν αποικιοποίησιν της Ελλάδος».

Ας προσεχθεί η αραιογραμμένη -και στο πρωτότυπο -φράση. Διπλωματικός έλεγχος της οικονομίας, δηλαδή υποδούλωση και γονάτισμα στα κελεύσματα των ξένων.

Αναβολή της πτώχευσης, κολακείες και χαζοχαρούμενες γαλιφιές μέχρι να υπογραφούν οι προδοσίες. Στη συνέχεια οι προδότες είναι άχρηστοι.

Δεν θα προλάβουν όμως. Το μείγμα είναι εκρηκτικό. Αναμένεται η θρυαλλίδα…"