Κυριακή, Ιουλίου 18, 2010

ΝΑ «ΧΑΛΑΡΩΣΕΙ» ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ Η ΚΑΘΡΙΝ ΆΣΤΟΝ

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν 'Αστον ζήτησε από την Ραμάλα της Δυτικής Όχθης να ανοίξουν και προς τις δύο κατευθύνσεις τα συνοριακά σημεία διέλευσης στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ θα πρέπει να «ελαφρύνει» ακόμη περισσότερο τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να ξεκινήσουν και πάλι τις εξαγωγές, δήλωσε η Κάθριν Άστον κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα παλαιστινιακά εδάφη.
"Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ξεκάθαρη: θέλουμε οι άνθρωποι να έχουν την δυνατότητα να κινούνται ελεύθερα και να βλέπουν προϊόντα όχι μόνο να εισάγονται στην Γάζα, αλλά και να εξάγονται από αυτήν", δήλωσε η Κάθριν Άστον.
"Πρέπει τα σημεία διέλευσης του παλαιστινιακού εδάφους να ανοίξουν και προς τις δύο κατευθύνσεις για τον πληθυσμό και τα προϊόντα κατανάλωσης", υπογράμμισε ύστερα από την συνάντηση που είχε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ.
"Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόταση στο τραπέζι να ανοίξει το λιμάνι", πρόσθεσε.

Η Κάθριν Άστον η οποία επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στην Λωρίδα της Γάζας επεσήμανε πως " οι κάτοικοι της Γάζας πρέπει να μπορούν να ζουν σε φυσιολογικές συνθήκες".
Η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανέλαβε ότι οι Ευρωπαίοι "επιθυμούν να μετάσχουν στις διαδικασίες στα συνοριακά σημεία διέλευσης υπό την προϋπόθεση όμως ότι η Ευρώπη θα έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο και βεβαίως σε συνεργασία με την Παλαιστινιακή Αρχή", προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό "δεν είναι επί του παρόντος στο τραπέζι" των συνομιλιών.

Είκοσι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να "επιμείνει στην πλήρη άρση του αποκλεισμού της Γάζας" με την ευκαιρία της επίσκεψης της Κάθριν 'Αστον στον παλαιστινιακό θύλακα.
Η Ενωση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), στην οποία συμμετέχει η Ινδονησία, η πιο πολυπληθής μουσουλμανική χώρα του κόσμου, ζήτησε να έχει πρόσβαση χωρίς εμπόδια η ανθρωπιστική βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζας και να ξεκινήσουν και πάλι οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το σχέδιο της διακήρυξης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ASEAN, η ετήσια συνάντηση των οποίων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα το βράδυ στο Ανόι, "καταδικάζουν έντονα" την ισραηλινή επιδρομή της 31ης Μαΐου κατά του διεθνούς στολισκού που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζας, όπως αναφέρει το σχέδιο της διακήρυξης τους.
"Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για πρόσβαση χωρίς εμπόδια της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό της Γάζας, προκειμένου να ανακουφίσει τα βάσανά του", επισημαίνεται στο σχετικό κείμενο.
Στην ASEAN ανήκουν το Βιετνάμ, που αυτή την περίοδο ασκεί την προεδρία της ένωσης, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη, η Καμπότζη, το Λάος, η Μιανμάρ, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη και το Μπρουνέι.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναμένεται να συναντηθεί στην διάρκεια της ημέρας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς επίσης και με τοπικούς επιχειρηματίες, ενώ δεν προβλέπεται να συναντηθεί με εκπροσώπους της Χαμάς.

ΠΡΕΖΑ TV
17-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: