Σάββατο, Ιουλίου 17, 2010

ΣΤΕΚΙ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Η ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ,ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ...

Η ιστορική περιοχή έγινε πάλι κέντρο τοξικομανών.
Θαμώνες στα πεζούλια και τα παγκάκια της πλατείας, οι τοξικομανείς περιφέρονται σιωπηλοί στη Δημητρίου Γούναρη, από το ύψος της Εγνατίας μέχρι την Τσιμισκή.
Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους: Δεν πάει άλλο!
Η πλατεία Ναυαρίνου, η οποία στο παρελθόν είχε χαρακτηριστεί “άβατο” λόγω της δράσης κυρίως κακοποιών στοιχείων, για ακόμη μία φορά μετατρέπεται σε στέκι τοξικομανών. Όταν πέφτει ο ήλιος, δεν είναι λίγοι οι εξαρτημένοι που κάνουν τα παγκάκια κρεβάτια και στήνουν μέχρι και στρώματα δίπλα στα αρχαία, καθώς είναι βέβαιοι ότι στον χώρο θα βρουν τη δόση τους. Οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν για την ασφάλειά τους, ενώ η αστυνομία επισημαίνει τον κοινωνικό χαρακτήρα του προβλήματος και την ανάγκη παρέμβασης της πολιτείας.

“Μόνο χθες κάναμε πέντε συλλήψεις για χάπια και μικροποσότητες. Στο Ναυαρίνο, τον τελευταίο καιρό επέστρεψαν οι τοξικομανείς, αλλά το πρόβλημα δεν είναι αστυνομικό, και αυτοί πρέπει κάπου να πάνε. Το κράτος δεν κάνει τίποτε για την περίθαλψή τους, δεν είναι εγκληματίες, αλλά άρρωστοι”.
Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που έχει υπηρετήσει χρόνια σε υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών, βλέπει τις διαρκείς “μεταφορές” ομάδων τοξικομανών σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Εκεί όπου δημιουργούν τα δικά τους… γκέτο.
Η πλατεία Ναυαρίνου, η οποία στο παρελθόν είχε χαρακτηριστεί “άβατο” λόγω της δράσης κυρίως κακοποιών στοιχείων, για ακόμη μία φορά μετατρέπεται σε “στέκι” τοξικομανών, οι οποίοι αρχίζουν να αποχωρούν από το άλλο πάρκο, αυτό της παραλίας. Όταν πέφτει ο ήλιος, δεν είναι λίγοι οι εξαρτημένοι που κάνουν τα παγκάκια κρεβάτια, στήνουν μέχρι και στρώματα δίπλα στα αρχαία, καθώς πλέον είναι βέβαιοι ότι σε εκείνον τον χώρο θα βρουν τη δόση τους, ή τουλάχιστον δικές τους παρέες, με το ίδιο πρόβλημα.
Το ξημέρωμα τους βρίσκει όλους να απομακρύνονται, παίρνοντας το δρόμο για τις πιάτσες των ΟΚΑΝΑ ή στον αγώνα να βρουν χρήματα, για να εξασφαλίσουν τη δόση της ημέρας.
“Είναι αλήθεια πως το τελευταίο διάστημα στην περιοχή του Ναυαρίνου βρίσκουν καταφύγιο αρκετοί τοξικομανείς, αυτό φαίνεται και από τις συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών που γίνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση”, παρατηρεί μιλώντας στη “Μ” ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Αθηναγόρας Παζαρλής.
“Το πρόβλημα όμως των ναρκωτικών είναι ευρύτερα κοινωνικό και πρέπει να δραστηριοποιηθούν και άλλοι φορείς και όχι μόνο η αστυνομία”, συμπλήρωσε. Οι διωκτικές αρχές, γνωρίζοντας ότι μία από τις κεντρικότερες πλατείες της Θεσσαλονίκης κατά καιρούς μετατρέπεται σε καταφύγιο, έχουν μόνιμο κλιμάκιο που επιτηρεί την περιοχή, ενώ τελευταία επεμβάσεις κάνει και η δίωξη ναρκωτικών.
Η αυξημένη παρουσία τοξικομανών στην περιοχή το τελευταίο διάστημα δεν σημαίνει ότι έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα, που ειδικά στη συγκεκριμένη πλατεία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. “Το γεγονός ότι μετατράπηκε σε πιάτσα δεν σημαίνει ότι είναι επικίνδυνη περιοχή, απλώς το θέαμα δεν είναι το καλύτερο, γι’ αυτό πρέπει να επέμβει το κράτος και να φροντίσει τους ανθρώπους αυτούς”, τονίζουν επιστήμονες που γνωρίζουν καλά το πρόβλημα της εξάρτησης και της συμπεριφοράς των τοξικομανών.

Μπορεί η εγκληματικότητα να μην αποτελεί πρόβλημα, ωστόσο οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν μήπως επιστρέψουν στις εποχές που η πλατεία Ναυαρίνου ήταν “άβατο”. Τώρα βλέπουν τους τοξικομανείς, αλλά είναι βέβαιο ότι απλώς έγινε μία νέα πιάτσα, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αφού δεν παρατηρούνται περιστατικά κλοπών και ληστειών όπως παλιότερα.Δημητρίου Γούναρη
“Η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου, την προηγούμενη χρονιά μέχρι και τους χειμερινούς μήνες. Οι φασαρίες και οι καταστροφές που γίνονταν ανάγκασαν τους κατοίκους της περιοχής και τους καταστηματάρχες να ζητήσουν την παρέμβαση της αστυνομίας”, επισήμανε μιλώντας στη “Μ” η ιδιοκτήτρια καταστήματος Μαρία Λυμπούδη. “Σε μία περίοδο υπήρχαν αστυνομικοί σχεδόν όλες τις ώρες εδώ κοντά, για να ανταποκρίνονται άμεσα στις κλήσεις μας”.
Θαμώνες στα πεζούλια και τα παγκάκια της πλατείας, ομάδες τοξικομανών που περιφέρονται σιωπηλοί στη Δημητρίου Γούναρη, από το ύψος της Εγνατίας μέχρι την Τσιμισκή και δεν διστάζουν να “ενοχλούν” τους περαστικούς, ζητώντας τους τσιγάρα ή χρήματα. “Κάθε τόσο έρχονται στο μαγαζί και ζητούν ψιλά, λέγοντας ότι τα χρειάζονται για να αγοράσουν εισιτήρια για το ΚΤΕΛ…”, τόνισε ο υπάλληλος καταστήματος Βασίλης Ζωσιμάδης, εννοώντας ότι τα χρήματα συγκεντρώνονται για δόσεις ναρκωτικών. “Τα μεσημέρια είναι ήσυχα, μετά τις 7 το απόγευμα η εικόνα αλλάζει”, υπογράμμισε, επιβεβαιώνοντας τις καθημερινές επεμβάσεις της αστυνομίας.
Τα επεισόδια δεν “λείπουν” από την πλατεία, αλλά δεν παίρνουν πλέον διαστάσεις, όπως παλιότερα. “Ερχόμασταν το πρωί να ανοίξουμε τα μαγαζιά μας και βλέπαμε σπασμένα μπουκάλια εδώ και κει. Τα ασθενοφόρα έρχονταν καθημερινά και μάζευαν ναρκομανείς, γίνονταν μεγάλες φασαρίες, ακόμα και μαχαιρώματα. Οι γονείς των παιδιών της γειτονιάς, που έρχονται και παίζουν εδώ, έρχονταν και στήνονταν μπροστά στην παιδική χαρά με τις ώρες, γιατί σε απόσταση λίγων μέτρων έβλεπαν αγοραπωλησίες ναρκωτικών. Περίπου 500 με 600 κάτοικοι και μαγαζάτορες είχαμε συγκεντρώσει υπογραφές, χρειάστηκε η επέμβαση του εισαγγελέα για να γίνει κάτι”, εξηγεί ιδιοκτήτης καταστήματος ψιλικών, που ήθελε να κρατήσει την ανωνυμία του.
Ειδικά τον χειμώνα, ομάδες αστέγων και τοξικομανών είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία, δίπλα στα αρχαία. “Πριν από μερικούς μήνες είχαν στήσει τα νοικοκυριά τους εδώ. Έπαιρναν στρώματα, καρέκλες και ό,τι έβρισκαν στα σκουπίδια, και τα είχαν μαζέψει στην πλατεία. Άλλοι έβαζαν κούτες και έστρωναν επάνω για να κοιμούνται τα βράδια” θυμάται ιδιοκτήτης άλλου καταστήματος της πλατείας Ναυαρίνου. Μεταξύ τους ήταν και πολλοί άστεγοι. Τώρα οι περισσότεροι έχουν φύγει. Περνούσε και ο δήμος και μάζευε τα πράγματά τους, και αναγκάστηκαν να αλλάξουν στέκια. “Είναι τρία - τέσσερα άτομα που κοιμούνται εδώ τα βράδια, ακόμα και τώρα”, περιέγραψε η ιδιοκτήτρια φαρμακείου Ευρώπη Τσαβδαρίδου, η οποία πάντως παρατηρεί πως η παρουσία των τοξικομανών έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες. “Οι αστυνομικοί κάνουν συχνές περιπολίες στην περιοχή. Οι ναρκομανείς που έρχονται εδώ δεν δημιουργούν προβλήματα. Έρχονται μόνο για να ζητήσουν σύριγγες. Παλιά αναγκαζόμασταν να καλούμε κάθε τόσο την άμεση δράση. Σε φαρμακείο που είχα στο κέντρο πριν από λίγα χρόνια, είχαμε σοβαρά περιστατικά”, επισήμανε.

Των Κώστα Καντούρη,
Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου

ΠΡΕΖΑ TV
17-7-2010

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θανατος στους πρεζάκηδες!οι κοπρίτες δεν έχουν τα @ρχίδια να πανε να βγάλουν τα λεφτά για να ζήσουν κανονικά, αλλά μπορούν άνετα να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να μαζέψουν τα τριπλάσια λεφτά για την πρέζα.να τους μαζέψουμε και να τους αμολήσουμε στην τουρκία!λαθρομετανάστες αυτοί, πρεζάκια εμείς!

Ανώνυμος είπε...

2.29 ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΕΣΥ ΔΗΛΑΔΗ? ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΝΙ ΤΙΣ ΜΑΝΑΣ ΣΟΥ ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ? ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΠΛΑΚΑ...ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ ΠΟΥΣΤΗ ΝΑ ΔΕΙΣ ΝΑ ΒΑΡΑΝΕ ΝΤΑΓΚΛΕΣ,ΚΙ ΟΤΑΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΧΑΡΜΑΝΑ,ΝΑ ΣΕ ΠΛΑΚΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΞΥΛΟ ΒΡΩΜΙΑΡΗ,ΑΥΤΟ ΣΟΥ ΑΞΙΖΕΙ...........ΠΑΙΖΕΙ ΤΡΕΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Η ΖΩΗ...ΠΟΥ ΞΕΡΕΙΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑ ΑΡΩΣΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΡΕ ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΟ,ΘΑΝΑΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΣΕ ΕΣΥ ΟΧΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ.ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΗΣΤΙΚΟ ΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΕΖΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΒΡΕΙΣ,ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΑΠΕΞΑΡΤΗΘΗΚΑΜΕ ΜΕΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΕ ΨΑΧΝΟΥΜΕ!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

@3.05 & 2.00

akribos san prezakia milate!magkia klania kai oysia tpt.

ante kante kamia pipa se kana gero na bgalete tin dosi sas kai afiste ta ntailikia, poystrakia, e poystrakia.

Ανώνυμος είπε...

χιλιες φορές πουστράκια τα παιδιά μας, προδότες του έθνους, τεμπέληδες
ΠΑΡΑ ΠΡΕΖΑΚΙΑ

Ο ΠΡΕΖΑΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΠΑΡΤΑΚΙΑΣ

Ανώνυμος είπε...

prosexte mi skisete kana strigkaki.opoios epese stin preza meta ta mesa toy 90 einai dilos kai ilithios, i moni arrostia toy einai i super blakeia.

xilies fores ta paidia mas poystides kai toyrkosporoi para prezakia.oyst

Ανώνυμος είπε...

ο δευτεροσ και ο τρίτος παρτε φορα να κλασετε μια μαντρα αρχιδια. δειλοι εισαστε.αν δεν εισαστε, δεν θα περνατε πρεζα

troikas είπε...

Όταν δεν γνωρίζεται κάτι ΒΟΥΛΟΣΤΕΤΟ ΚΑΘΗΚΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ η ημιμαθεια εχει φαει αυτον τον τοπο και κατι καθηκια σαν και σας που νομιζουν οτι τα ξερουν ολα ΠΑΠΑΠΑΡΕΣ ΕΕΕ>> ΠΑΠΑΠΑΡΕΣ.
Και κατι αλλο πιο πολλα αρχιδια εχουν τα πρεζακια απο σας κολοπαιδα του κερατα...
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΙΔΕΕΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΥς ΠΕΤΟΥΣΕ Η ΜΑΝΑ ΤΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ.
Υ.Γ Ενας απλος πολιτης που εχασε πολους φιλους εξετειας της μαλακιας που δερνει την κοινονια -κατι σαν τους παραπανω δηλαδη.