Τρίτη, Ιουλίου 27, 2010

ΠΡΟΘΥΜΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ...

Το Ελληνικό Δημόσιο, ως κύριος μέτοχος της Αγροτικής Τράπεζας, προτίθεται να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας έπειτα από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών τη Δευτέρα.
«Δεν υπάρχει αρνητική προδιάθεση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (της Αγροτικής)», τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι πρόθεση του Δημοσίου είναι να συμμετάσχει σε ενδεχόμενη αύξηση, στον βαθμό που του αναλογεί.

Πηγές του υπουργείου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας ότι «δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τις αντοχές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», παρατηρώντας ότι το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο παρέχει ένα δίχτυ ασφαλείας προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σημειώνεται ότι το Δημόσιο ελέγχει περίπου το 77% του μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας.
Η Αγροτική Τράπεζα ήταν η μοναδική από τις 6 ελληνικές τράπεζες που δεν πέρασε το τεστ υπό το δυσμενές σενάριο της δημοσιονομικής αναταραχής. Ο δείκτης βασικών κεφαλαίων (Tier Ι) της Αγροτικής υποχώρησε στο 4,4%, που είναι χαμηλότερο από το όριο αναφοράς του 6%. Σημειώνεται ότι ο δείκτης βασικών κεφαλαίων λαμβάνει υπ' όψιν το μετοχικό κεφάλαιο, τα υβριδικά κεφάλαια και τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Αγροτική θα χρειαστεί ένεση φρέσκων κεφαλαίων ύψους 243 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον για να ανεβάσει τον δείκτη στο 6%. Ομως, οι ίδιοι θεωρούν πιο πιθανό η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας να είναι σημαντικά μεγαλύτερη, π.χ. 500 εκατ. ευρώ, για να μπορεί να χρηματοδοτήσει με μεγαλύτερη ευχέρεια την ανάπτυξή της, παρέχοντας νέα δάνεια.
Στην αγορά κυκλοφόρησαν χθες σενάρια που ήθελαν τη διοίκηση της Αγροτικής να εξετάζει την πώληση κάποιου ή κάποιων περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου, π.χ. Αγροτική Ασφαλιστική, για να τονώσει την κεφαλαιακή της βάση. Ομως, έγκυρη πηγή ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμιά τέτοια απόφαση και δεν τίθεται θέμα για την Ασφαλιστική, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκείνο που εξετάζεται είναι η πώληση μειοψηφικών συμμετοχών σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, υπονοώντας τις ξένες θυγατρικές και το ποσοστό της στην FBB (First Business Bank).

Εν τω μεταξύ, τραπεζικές πηγές ήθελαν την Τράπεζα Πειραιώς να έχει συμφωνήσει με 3 ξένους οίκους να εγγυηθούν οι τελευταίοι την άντληση νέων κεφαλαίων ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ από την τράπεζα σε περίπτωση που η πρότασή της προς το Δημόσιο για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ευοδωθεί.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα 700 εκατ. ευρώ αφορούν το τίμημα και τα υπόλοιπα 370 εκατ. ευρώ την αποπληρωμή του Δημοσίου για τις προνομιούχες μετοχές της τράπεζας. Δεν ήταν όμως ξεκάθαρο αν η άντληση των νέων κεφαλαίων ύψους 1,1 δισ. ευρώ θα γινόταν μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ή κάποιου άλλου τρόπου ή συνδυασμού των δύο.
Σημειωτέον ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εμφάνισε τον υψηλότερο δείκτη βασικών κεφαλαίων (Tier Ι) ανάμεσα στις 6 ελληνικές τράπεζες που συμμετείχαν στα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής, με 10,1%.

Γι' αυτό τον λόγο ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.) Κλέων Παπαδόπουλος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής, δηλώνοντας ότι «σε μια εποχή που όχι μόνο οι τράπεζες, αλλά και η κοινωνία περνούν ένα μεγάλο stress test, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποδεικνύει ότι διαθέτει το υπόβαθρο και τη δυναμική για να στηρίξει την ανάπτυξη».
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι οι επιδόσεις του Τ.Τ. στα τεστ αντοχής τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο «επιβεβαιώνουν ότι η τράπεζα έχει την ικανότητα να στηρίξει την οικονομία» από θέση ισχύος.

Του ΔΗΜ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ

ΠΡΕΖΑ TV
27-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: