ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ. Κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με το μνημόνιο η χώρα έναντι της τρόικας, γι΄ αυτό και συνεχίζουμε τις αλλαγές που έχουμε δρομολογήσει για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, που αφορούν μόνο τη χονδρική και τα τιμολόγια.
Στη φράση αυτή στελέχους της κυβέρνησης αποτυπώνεται η γραμμή που πρόκειται από ΄δω και πέρα να ακολουθηθεί, λίγες ώρες μετά τη «βόμβα» που έριξε η Κομισιόν την Παρασκευή κατά τη συνάντησή της με τη διοίκηση της ΡΑΕ, ότι μόνον ένας τρόπος υπάρχει για να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, η πώληση μεγάλου μέρους λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι κοινοτικοί που εν συνεχεία συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κ. Μαθιουδάκη χαρακτήρισαν «τσιρότα» τις δρομολογούμενες αλλαγές και αντ΄ αυτών υπέδειξαν την πώληση του 40% των λιγνιτικών και του 40% των υδροηλεκτρικών μονάδων της επιχείρησης σε ιδιώτες.
Κυβερνητικές πηγές ωστόσο, μιλώντας στα «ΝΕΑ», πιστεύουν ότι οι υποδείξεις αυτές αντανακλούν μάλλον τις προθέσεις της Κομισιόν (και όχι της τρόικας) που, όπως εκτιμούν, θέλει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να πιέσει προς την κατεύθυνση βιαίων αλλαγών στον ενεργειακό τομέα, όπου πράγματι η Ελλάδα κατέχει υψηλή θέση στη λίστα των παραβατών, με αρκετές αιτιολογημένες γνώμες να τη βαρύνουν. «Επισήμως πάντως από την τρόικα θέμα πώλησης μονάδων δεν έχει τεθεί. Από τις αλλαγές που δρομολογούμε σε χονδρική και λιανική, μέχρι το να πουλήσουμε μονάδες της ΔΕΗ, υπάρχει τεράστια διαφορά», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Βέβαια, όταν τα στελέχη της ΡΑΕ υπενθύμισαν την Παρασκευή στους κοινοτικούς ότι το μνημόνιο δεν μιλάει για εκποίηση μονάδων της ΔΕΗ, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. αντέτεινε ότι «τα μνημόνια αλλάζουν και εμπλουτίζονται. Αλλωστε, τον πρώτο λόγο έχει ο δανειστής που ενδιαφέρεται να ανακάμψει η οικονομία, ώστε να πάρει πίσω τα χρήματα που έδωσε»! Γι΄ αυτό και στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ανησυχία τους και βρίσκονται σε επιφυλακή.
Για την ώρα συνεχίζουν με την οριστικοποίηση των αλλαγών στη λειτουργία της αγοράς χονδρικής και την αναδιάρθρωση των τιμολογίων λιανικής έως 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο. Τι θα γίνει όμως σε περίπτωση που τεθεί και επισήμως από την τρόικα το φλέγον θέμα;
«Θα το εξετάσουμε όταν και εφόσον τεθεί και θα δώσουμε μάχη να μην περάσει. Αλλωστε, αν αποδειχθεί ότι το μνημόνιο είναι κάτι που αλλάζει, προστίθενται ή αφαιρούνται από αυτό υποχρεώσεις, αυτό θα συμβεί και σε άλλους τομείς, όχι μόνο στην ενέργεια και προφανώς τότε το θέμα θα τεθεί από την κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο», λένε στο υπουργείο.
Σε περίπτωση ανατροπών πάντως και προκειμένου να αποφύγει την επιβολή της βιαίας πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, ένα σενάριο που είχε πέσει από καιρό στο τραπέζι αφορά την πώληση μέρους της παραγόμενης λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της επιχείρησης σε τρίτους. Δηλαδή, να παραμείνουν τα λιγνιτικά και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ στην κυριότητά της, αλλά ένα ποσοστό της παραγόμενης από αυτά φθηνής ενέργειας να βγει σε διεθνείς διαγωνισμούς με αποδέκτες μόνο ιδιώτες, σενάριο πάντως που θεωρήθηκε ανεπαρκές από τους κοινοτικούς κατά τη συνάντησή τους με τη ΡΑΕ.
ΠΡΕΖΑ TV
26-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου