Τρίτη, Ιουλίου 27, 2010

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

"Η σημερινή συνάντηση βαθαίνει και θεσμοθετεί μια στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα μας",τόνισε σήμερα στη Σόφια ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ,μετά την πρώτη κοινή συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών,στο πλαίσιο του οποίου αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών υπέγραψαν πολυάριθμες διακυβερνητικές συμφωνίες, που λύνουν διάφορες εκκρεμότητες αλλά και αποτυπώνουν την κοινή βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.
Ο κ. Παπανδρέου αφού επισήμαινε την ποιοτική αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας - Βουλγαρίας μετά την ένταξη της γείτονος στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ,τόνισε:
"Βρισκόμαστε σε έναν κοινό πια χώρο, χωρίς να μας χωρίζουν τα σύνορα μας, ενώ υπάρχουν τεράστιες προοπτικές για τη συνεργασία μας. Κάναμε σήμερα μια πρώτη προσέγγιση για την υπέρβαση και πιθανότατα για την οριστική λύση μιας σειράς διμερών εκκρεμοτήτων που είχαμε κληρονομήσει από το παρελθόν, αλλά και για την προώθηση σε νέους τομείς των κοινών μας στόχων: οι εμπορικές ανταλλαγές, οι οικονομική συνεργασία, η ενεργειακή συνεργασία, η διασυνοριακή συνεργασία, η απασχόληση, η αμυντική συνεργασία, η καταπολέμηση της εγκληματικότητας".

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία των επιμέρους συμφωνιών που υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί, τονίζοντας:
"Είναι βαθιά πεποίθηση μας ότι προχωράμε ένα βήμα περαιτέρω στην εξειδικευμένη συνεργασία μας, ανταποκρινόμενοι στη βούληση του βουλγαρικού και του ελληνικού λαού".
Στο διακυβερνητικό διάλογο κορυφής εξετάστηκε επίσης η δυσμενής οικονομική συγκυρία στην περιοχή, αλλά και διεθνώς και συζητήθηκαν πρότασεις για αμοιβαία ενημέρωση και αντιμετώπιση από κοινού των προβλημάτων που δημιουργεί η κρίση "στην οποία η οικονομική συνεργασία μάς δίνει ήδη μια απάντηση",όπως επισήμανε ο κ.Παπανδρέου.
"Συζητήσαμε τη συνεργασία μας στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, στη βάση της προσπάθειας για ενοποίηση της αγοράς ενέργειας, που πραγματοποιείται στα τελευταία χρόνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στρατηγική επιλογή είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως επίσης η προώθηση του "South Stream" και του ΤGΙ (το σχέδιο σύνδεσης του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με τον αγωγό αερίου Ελλάδα - Ιταλία, για το οποίο αρμόδιοι φορείς των τριών χωρών υπέγραψαν πριν ένα χρόνο ειδική συμφωνία - σ.σ.). Παραμένει αμείωτο το ενδιαφέρον μας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Κατανοούμε, πάντως, την θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης για την προστασία του περιβάλλοντος που αποτελεί, βεβαίως, και ελληνική προτεραιότητα", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου.

Με την παραδοσιακή πρακτική των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας να συνεδριάζουν από κοινού σε τακτικά χρονικά διαστήματα, συνέκρινε τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του διακυβερνητικού Συμβούλιου Συνεργασίας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.
Και πρόσθεσε ότι η ιδιαίτερη ευαισθησία της βουλγαρικής κυβέρνησης αναφορικά με την περιβαλλοντολογική διάσταση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη "δεν οφείλεται σε πείσμα ή σε κάποιες δεσμεύσεις μας προς άλλες χώρες, που δεν υπάρχουν αλλά στην προσδοκία να εξασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος της Μαύρης Θάλασσας και της παραλίας στην περιοχή του Μπουργκάς".
Στην κατεύθυνση αυτή, η Βουλγαρία περιμένει τα αποτελέσματα της διεθνούς περιβαλλοντολογικής μελέτης του αγωγού, που αναμένεται να είναι έτοιμα το ερχόμενο φθινόπωρο, είπε.
Ο κ. Μπορίσοφ εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι οι εμπορικές τράπεζες της Βουλγαρίας, ανάμεσα στις οποίες και οι τράπεζες ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη βουλγαρική αγορά, πέρασαν με επιτυχία το πρόσφατο "stress test" και τόνισε ότι την είδηση αυτή δέχτηκαν με μεγάλη ικανοποίηση οι Βούλγαροι αποταμιευτές και επιχειρηματίες.

Ο βούλγαρος πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, με τη συμπλήρωση 130 χρονών από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών στις 9 Σεπτεμβρίου, θα εγκαινιάσουν μαζί μιά νέα δίοδο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Βουλγαρίας για την ένταξή της στη συμφωνία του Σέγκεν, του χρόνου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο των τραπεζών ελληνικών συμφερόντων στη Βουλγαρία, για την συνεχή ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και των εμπορικών ανταλλαγών.
Απαντώντας δε σε σχετική ερώτησης υπενθύμισε την πολιτική τόλμη και καλή θέληση που έδειξαν ο Ανδρέας Παπανδρέου και μια πλειάδα πολιτικών ανδρών υπέρ της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, ακόμα στην δύσκολή εποχή της αντιπαράθεσης κατά τον "ψυχρό πόλεμο", καθώς και στις μέρες μας, όταν πια Έλληνες και Βούλγαροι είναι ισότιμα μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Και αυτό το γεγονός θα συνεχίζει να υπογραμμίζει την καθοριστική σημασία της οικονομικής συνεργασίας με τους γείτονες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, είπε.
"Φιλοδοξία μας αλλά και ρεαλιστικός στόχος μας είναι σήμερα η χώρα μας να μπει στο δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας,αλλά και μιας ανάπτυξης βιώσιμης και ανταγωνιστικής,που να στείλει σαφές μήνυμα ελπίδας για έξοδο από την κρίση ακόμα και σε διεθνές επίπεδο", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εξ άλλου,στην ενημέρωση του Βούλγαρου πρωθυπουργού και των μελών του υπουργικού συμβουλίου της γείτονος για το Σχέδιο Σταθερότητας και για τις σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα, ο Γ. Α. Παπανδρέου είπε, ότι το πρώτο εξάμηνο του 2010 σημειώθηκε δραστική μείωση του ελλείμματος με 45,4 % αντί του προγραμματισμένου 39,5 %.
"Συνεπώς, η πρόσφατη θετική αξιολόγηση του Eurogroup και οι ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών αποτελούν σαφείς ενδείξεις, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα αξιόπιστη, υπεύθυνη απέναντι στις διεθνείς υποχρεώσεις της, χτίζει ξανά σε στέρεες βάσεις την φερέγγυα εικόνα της, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την οριστική έξοδο από την κρίση και για τη θετική της συμβολή στις σημερινές διεθνείς προκλήσεις", τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην πρώτη κοινή συνεδρίαση των Υπουργικών συμβουλίων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας σήμερα στη Σόφια.

ΠΡΕΖΑ TV
27-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: