Παρασκευή, Ιουλίου 02, 2010

ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΞΕΝΟΥΣ ΣΤΑΖΙΕΡ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Στην παραδοχή ότι ένας κινέζος ασκούμενος (σταζιέρ) σε ιαπωνική επιχείρηση πέθανε το 2008 εξαιτίας υπερκόπωσης προχώρησε σήμερα η ιαπωνική διεύθυνση εργασίας, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την τύχη δεκάδων χιλιάδων ξένων υπαλλήλων που εργάζονται στην Ιαπωνία.
Ο συγκεκριμένος Κινέζος πέθανε σε ηλικία 31 ετών από καρδιακή προσβολή τον Ιούνιο του 2008, αφού είχε εργαστεί πάνω από 100 ώρες υπερωρία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα σε εργοστάσιο μεταλλουργίας της εταιρείας Fuji Denka Kogyo. Την περίπτωσή του ανέδειξε ομάδα δικηγόρων που υπερασπίζεται ξένους σταζιέρ -190.000 από τους οποίους είναι Κινέζοι, Ινδονήσιοι και Φιλιπιννέζοι- που εργάζονται στην Ιαπωνία στο πλαίσιο ενός προγράμματος που εποπτεύουν οι ιαπωνικές αρχές.

Ο ιαπωνικός οργανισμός που διαχειρίζεται το πρόγραμμα αναγνώρισε ότι 34 σταζιέρ έχουν πεθάνει από τον Απρίλιο του 2008 έως το Μάρτιο του 2009, ανάμεσά τους 16 από καρδιαγγειακά επεισόδια και 5 από εργατικά ατυχήματα.
Η ομάδα των δικηγόρων κατηγορεί τις ιαπωνικές εταιρίες ότι μέσω του προγράμματος απασχολούν υπαλλήλους που προσφέρουν φθηνή εργασία για μεγάλες χρονικές περιόδους αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο συγκεκριμένος Κινέζος πληρωνόταν 400 γεν (3,5 ευρώ) για κάθε ώρα υπερωρίας, δηλαδή δύο φορές πιο χαμηλά από τον κατώτατο μισθό στο Τόκιο.

ΠΡΕΖΑ TV
2-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: