Κυριακή, Ιουλίου 18, 2010

ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΜΗ ΘΑΦΤΕΙ Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΣ

Σ ανίδα σωτηρίας στον κυκεώνα της οικονομική κρίσης θα μπορούσε να γίνει για την Ελλάδα η βασική και η εφαρμοσμένη έρευνα, ωστόσο στον τομέα αυτό η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση της ΕΕ των 15. Ενώ ο κοινοτικός μέσος όρος του ποσοστού του ΑΕΠ, το οποίο διατίθεται για την έρευνα είναι 1,9%, στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 0,57%. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα έχει τεθεί σε τροχιά δανεισμού και ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας παραμένει ανεκμετάλλευτος. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), οι γεωλογικές έρευνες τις οποίες πραγματοποιούσε διεκόπησαν αναιτιολόγητα, κατ’ εντολήν των αρμοδίων υπηρεσιών.

Πολλά ερωτηματικά εγείρονται για την παύση των γεωλογικών ερευνών, και μάλιστα τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε δυσμενή οικονομική συγκυρία, η οποία μπορεί να την οδηγήσει ακόμη και σε πτώχευση. Σημειωτέον ότι η συναλλαγματική αξία μόνο των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Ελλάδας ανέρχεται σε πάνω από 374 δισ. ευρώ.
Το ΙΓΜΕ είναι ο θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας για τη γεωλογική μελέτη, την έρευνα και αξιολόγηση των ορυκτών πρώτων υλών (πλην υδρογοναθράκων) και των υπογείων υδάτων της χώρας.
Στα 60 χρόνια της λειτουργίας του έχει ως αποστολή την κατανόηση και αντιμετώπιση των γεωλογικών φαινομένων, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιώνγια την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, την παραγωγή υψηλής ποιότητας γεωεπιστημονικών δεδομένων, τη δημιουργία ψηφιακών εθνικών βάσεων δεδομένων για το γεωπεριβάλλον και τους αντίστοιχους πόρους της χώρας μας.
Το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΙΓΜΕ, με αφορμή τα οξυμμένα προβλήματα της χώρας, πριν από λίγες ημέρες διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Ο αναπτυξιακός ρόλος του ΙΓΜΕ στην σημερινή Περιβαλλοντική και Οικονομική Κρίση».

«Εχοντας συνειδητοποιήσει τον ρόλο που πρέπει να έχουν τα συνδικάτα για τα κοινωνικά, αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας. Ενδιαφέρεται όχι μόνο για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων του ΙΓΜΕ, αλλά και για τον ρόλο του στην έρευνα του ορυκτού πλούτου, του υπόγειου υδατικού δυναμικού, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην αντιμετώπιση των καταστροφικών φαινομένων και γεωτεχνικών προβλημάτων της χώρας», επισημαίνει ο Γραμματέας του Συνδικάτου ΙΓΜΕ κ. Χάρης Σμυρνιώτης.
«Σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μια ολομέτωπη επίθεση στα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά του δικαιώματα, θεωρούμε υποχρέωσή μας, εκτός από την πάλη μας για την αποτροπή αυτών των πολιτικών, την ανάδειξη του αναπτυξιακού ρόλου του ΙΓΜΕ για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής και οικονομικής κρίσης, προς όφελος του λαού και τόπου.
Και στη Σύνοδο της Λισαβόνας της ΕΕ, διατυπώθηκε η ανάγκη για διπλασιασμό του ποσοστού που διατίθεται για την έρευνα προκειμένου να φθάσει στο 3% το 2010», λέει ο κ. Σμυρνιώτης.

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Επτά παραγωγικοί τομείς που περιορίζονται ή καταργούνται
Σύμφωνα με το Συνδικάτο ΙΓΜΕ, ο ρόλος του αμφισβητείται με διάφορες ρυθμίσεις σε παραγωγικούς τομείς στους οποίους δύναται να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο:

1. Καταργήθηκε η θεσμική αρμοδιότητα του ΙΓΜΕ στο Εθνικό Συμβούλιο της Ενέργειας.
2. Οι νέες ρυθμίσεις για τη γεωθερμία μέσης ενθαλπίας περιορίζουν τον ρόλο του.
3. Με τον Ν. 3199/03 αμφισβητήθηκαν οι αρμοδιότητές του στην έρευνα των υπόγειων νερών.
4. Στο θεσμικό πλαίσιο για την αντισεισμική προστασία της χώρας δεν υπάρχει πρόβλεψη για την εκπόνηση των μικροζωνικών μελετών από το ΙΓΜΕ.
5. Στη μεταλλευτική πολιτική δεν απομακρύνονται τα θεσμικά κενά και οι παραλήψεις που κρατάνε δεσμευμένες περιοχές προς έρευνα που θα έπρεπε να είχαν αποδεσμευτεί.
6. Το νέο σχέδιο για τον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (ΚΜΛΕ) περιορίζεται σε τεχνικές ρυθμίσεις. Δεν θίγονται τα ουσιαστικά σημεία τριβής που περιορίζουν την εξορυκτική δραστηριότητα, ενώ συγχρόνως φημολογείται πως εκλείπει η ρύθμιση για τη δυνατότητα του ΙΓΜΕ να διεξάγει έρευνα σε ιδιωτικές περιοχές.
7. Τέλος, αγνοείται ο ρόλος του ΙΓΜΕ ως κατοχυρωμένου συμβούλου του κράτους στον στρατηγικό σχεδιασμό: λειψυδρία, αστοχίες τεχνικών έργων, περιβαλλοντικές επιπλοκές και καλείται μόνο για να δώσει πυροσβεστικές λύσεις, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη μελέτη Μεσσαπίας - Ασωπού.

ΓΕΩΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΕΘΝΩΣ
Με ηλικία μέχρι και 300 ετών
Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, η Γεωλογία είναι βασικός παράγοντας ανάπτυξης της οικονομίας. Πολλές χώρες έχουν ειδικό Τμήμα Γεωλογικών Ερευνών, ενταγμένο σε αρμόδια υπουργεία. Η Γεωλογική Υπηρεσία πολλών χωρών έχει επίσημη ηλικία που ξεπερνά τα 130 χρόνια, παράδειγμα η Βρετανία (1835), η Ισπανία (1849) και οι ΗΠΑ (1879), ενώ στη Ρωσία η αντίστοιχη υπηρεσία επίσημα ιδρύθηκε περίπου 300 χρόνια πριν, το 1719.

Υπόγεια ύδατα
Αποσπασματικές μετρήσεις και έλλειψη κονδυλίων
Το 50% της ερευνητικής δράσης του ΙΓΜΕ καλύπτει τα υπόγεια ύδατα, αλλά η αρμοδιότητα αυτή μεταφέρθηκε (ν. 3199/03) από το υπ. Ανάπτυξης στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Σύμφωνα με το Συνδικάτο, η αλλαγή αυτή έγινε με πρόσχημα την εφαρμογή της Οδηγίας 2000-60 της ΕΕ για τη διαχείριση των υδάτων. Σημειωτέον ότι η χώρα μας έχει παραπεμφθεί δύο φορές στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) για θέματα που αφορούν την εφαρμογή της Οδηγίας 2000-60. «Η συμβολή του ΙΓΜΕ στην αποτίμηση του υδατικού δυναμικού αποτελεί την προϋπόθεση για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής, για την ορθολογική εκμετάλλευση και την αειφόρο αξιοποίηση των υδατικών πόρων της χώρας», λέει ο κ. Σμυρνιώτης.
«Η έρευνα αφορά στα υπόγεια υδατικά σώματα, στον καθορισμό των ορίων τους, των παραμέτρων της δίαιτάς τους και στη διαμόρφωση ισοζυγίων και προτάσεων για τη βελτίωση της υποδομής της χώρας. Η συντήρηση, αξιολόγηση και επέκταση του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης των Υπογείων Νερών της χώρας είναι έργο εθνικής σημασίας, περιλαμβάνει περισσότερα από 500 υδροσημεία παρακολούθησης στην επικράτεια και η ανάπτυξή του είναι απαίτηση της Οδηγίας 2000-60. Ομως, η συλλογή των υδρολογικών και των υδρογεωλογικών δεδομένων στη χώρα μας είναι αποσπασματική, καθώς από τον Νοέμβριο του 2007 μέχρι τον Μάιο του 2008 δεν πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις, γεγονός που δυσχεραίνει την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων.
Επίσης, από τον Μάρτιο του 2009 που έληξε η χρηματοδότηση του Γ’ ΚΠΣ, δεν έχει εγκριθεί ακόμη χρηματοδότηση για την παρακολούθηση των υπόγειων νερών της χώρας για την περίοδο του Δ’ ΚΠΣ».

Πολύτιμο έργο
Από την ίδρυσή του το ΙΓΜΕ έχει πετύχει πλήθος εντυπωσιακών επιτευγμάτων:
Κάλυψε τις ανάγκες της εθνικής γεωλογικής έρευνας.
Μεγάλες μεταλλευτικές και μεταλλουργικές επιχειρήσεις στηρίχθηκαν σε κοιτάσματα που ανακάλυψε το ΙΓΜΕ.
Το σύνολο του λιγνίτη που αξιοποιείται από τη ΔΕΗ προέρχεται από τις έρευνες του ΙΓΜΕ.
Το 60% του Λεκανοπεδίου Αττικής και περίπου η μισή Ελλάδα υδροδοτούνται χάρη στις υδρογεωλογικές έρευνες του.
Οι γεωτεχνικές μελέτες του ΙΓΜΕ έχουν στηρίξει μεγάλα τεχνικά έργα της χώρας.
Εχει εκπονήσει σοβαρές περιβαλλοντικές μελέτες για θέματα στρατηγικής σημασίας.
Τα τελευταία χρόνια, μέσα από τα ΚΠΣ, παρά τους περιορισμούς που τίθενται στα επιλέξιμα ερευνητικά πεδία και την αυξημένη γραφειοκρατική διεκπεραίωση πέτυχε, σε όλα τα έργα του να παρουσιάσει τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης απ’ όλους τους εποπτευόμενους φορείς του υπ. Ανάπτυξης.

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
«Αν δεν γίνουν προσλήψεις, το 2012 θα έχει μείνει το 60% του προσωπικού»
Σήμερα το ΙΓΜΕ απασχολεί περίπου 490 υπαλλήλους. Το 60% απασχολείται στις κεντρικές υπηρεσίες και το υπόλοιπο στελεχώνει 6 περιφερειακές μονάδες. Πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκαν 120 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 40 δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις, ενώ οι 80 δεν πήραν ακόμη το εφάπαξ.
Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΙΓΜΕ κ. Γιάννης Κατσίκης: «Αν δεν γίνουν άμεσες προσλήψεις, το 2012 θα έχει μείνει το 60% του σημερινού προσωπικού με τέτοια γεωγραφική και κλαδική σύνθεση, που η λειτουργία του θα είναι προβληματική ως αδύνατη.
Οσον αφορά τους συνταξιούχους, προτείναμε στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να τους αποζημιώσει με τα χρήματα που αφαιρέθηκαν από τις αποδοχές μας βάσει του μέτρου Παπακωνσταντίνου και η απάντηση που λάβαμε είναι ότι το αίτημα θα εξεταστεί.
Περιμένουμε από την κυβέρνηση, αντί να ασχολείται με την ίδρυση νέων πολυδάπανων φορέων, να καταρτίσει άμεσα εθνική ερευνητική προσπάθεια συντονισμένη στο σύνολο των ερευνητικών φορέων.
Από το 2011, με τον νέο προϋπολογισμό, θα πρέπει να αρχίσει ο σχεδιασμός των ενιαίων κέντρων υποδομής και η εξασφάλιση Δημόσιων Επενδύσεων σε τομείς εθνικού ενδιαφέροντος, που δεν χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.
Ταυτόχρονα να ληφθούν τα απαραίτητα συνοδευτικά μέσα για την κοινωνική ή οικονομική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων».

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΑΓΙΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
17-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: