Πέμπτη, Ιουλίου 08, 2010

ΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΨΥΧΩΝ-ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΗΡΙΑ...ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ,ΚΑΝΕΙΣ ΤΣΟΓΛΑΝΟΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΛΥΣΕΙ....

Η ελπίδα που έγινε απόγνωση και μέγιστη εξαθλίωση οδήγησε 45 κρατούμενους στο Β’ αστυνομικό τμήμα Γλυφάδας σε μια «μίνι» στάση, χθες τα ξημερώματα, αποκαλύπτοντας το τεράστιο πρόβλημα με τους αλλοδαπούς που στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον σε μερικά τετραγωνικά για ολόκληρους μήνες.
Τα μικρά κελιά που προορίζονταν για κράτηση λίγων ωρών, ως μεταβατικό στάδιο για τους παραβάτες μέχρι να οδηγηθούν στον εισαγγελέα, έχουν μεταβληθεί σε αποθήκες ψυχών, δημιουργώντας μια εφιαλτική κατάσταση για δύσμοιρους οικονομικούς μετανάστες οι οποίοι αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή, αλλά και ένα τρομερό αδιέξοδο για τους αστυνομικούς που δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση.
Η «έκρηξη», που ευτυχώς ήταν... χαμηλής έντασης, σημειώθηκε στις 2 χθες τα ξημερώματα, με αφορμή το γεγονός ότι κάποια από τα πλαστικά πιάτα με το φαγητό που έδιναν στους κρατούμενους οι αστυνομικοί ήταν σπασμένα. Η αιτία, όμως, είναι πιο βαθιά, κάτι που επισημαίνουν οι ίδιοι αστυνομικοί που ζουν καθημερινά δραματικές καταστάσεις.
Οι 45 αλλοδαποί, οι οποίοι βρίσκονταν στα κρατητήρια, βγήκαν έξαλλοι στον μικρό διάδρομο μπροστά από τα κελιά και αρνούνταν να μπουν μέσα διαμαρτυρόμενοι για τη σίτιση αλλά κυρίως για τον χρόνο κράτησης. Τελικά, μετά από διαπραγματεύσεις με τους αρμόδιους αξιωματικούς, επέστρεψαν ήσυχα στα κελιά τους.
Οπως είπε στο «Εθνος» ανώτατος αξιωματικός, το περιστατικό αυτό είναι αμελητέο μπροστά στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν πια καθημερινά.
Αυτή τη στιγμή, αναφέρει, υπάρχουν αλλοδαποί που κρατούνται για απέλαση, λόγω παράνομης εισόδου στη χώρα, τέσσερις, πέντε και έξι μήνες στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων τα οποία δεν έχουν τις προδιαγραφές για κάτι τέτοιο.
«Φανταστείτε αυτούς τους ανθρώπους να μένουν τόσο καιρό σε ένα κελί, χωρίς προαύλιο για να ξεμουδιάζουν, τόσοι πολλοί μαζί, μέσα στη ζέστη και χωρίς προοπτική. Πρόκειται για εξαθλίωση και δεν μιλάμε για εγκληματίες αλλά για ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή ή δούλευαν παράνομα για να βγάλουν ένα κομμάτι ψωμί για να ζήσουν. Η πολιτεία για τη σίτιση αυτών των ανθρώπων διαθέτει 5,86 ευρώ την ημέρα για δύο γεύματα.
«Δεν υπάρχει λύση»
Αναγκάζονται οι αστυνομικοί να πληρώνουν από την τσέπη τους τα τσιγάρα και κάποια άλλα είδη ανάγκης, ενώ ζητάμε τη συνδρομή από αρτοποιεία και άλλα καταστήματα για να τους παρέχουμε μια πιο ανθρώπινη διαβίωση. Πώς θα τους διαχειριστείς, όμως, σε τέτοια απόγνωση που βρίσκονται, ενώ έχουμε και τα καθημερινά περιστατικά ρουτίνας, ανθρώπων που συλλαμβάνονται για ασήμαντα αδικήματα και δεν έχουμε πού να τους βάλουμε. Δυστυχώς δεν υπάρχει λύση».
Πριν από λίγο καιρό, με την άτυπη συναίνεση και του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όπως λένε, ύστερα από 10-15 μέρες κράτησης άφηναν ελεύθερους τους λαθρομετανάστες, για να τους ξαναπιάσουν όμως μετά από λίγο κατά τις εξορμήσεις που κάνει η Αστυνομία και πάλι από την αρχή...
Οι αστυνομικοί ζητούν να επισπεύδονται οι διαδικασίες και οι απελάσεις ή να ληφθούν μέτρα για τον χρόνο κράτησης των αλλοδαπών, κάτι που προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά ακόμα η κατάσταση παραμένει έκρυθμη.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΜΑΡΑΣ

ΠΡΕΖΑ TV
8-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: