Σάββατο, Ιουλίου 31, 2010

ΕΡΩΤΗΣΗ ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ

Αποσαφήνιση της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας σε σχέση με τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας ζητεί το ΚΚΕ. Αφορμή, δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου για το θέμα αυτό σε ραδιοφωνικό σταθμό, οι οποίες, όπως υποστηρίζει το Κ.Κ., δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα σε σχέση με τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας. Με την ανησυχία αυτή το ΚΚΕ δεν είναι μόνο, καθώς στελέχη της μείζονος αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι, κατά πάγια διπλωματική πρακτική, οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων εκλαμβάνονται ως θέσεις.

Την Πέμπτη οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, Σπ. Χαλβατζής, Θ. Παφίλης, Γ. Μαρίνος και Γ. Μαυρίκος κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, με αφορμή δηλώσεις του αντιπροέδρου την περασμένη εβδομάδα στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm.

Ο κ. Πάγκαλος είχε πει ότι «η υφαλοκρηπίδα είναι το μικρότερο βάθος, ο βυθός της θαλάσσης σε βάθος μικρότερο από τα 200 μέτρα που είναι προέκταση των ακτών. Εκεί που σταματάνε τα ελληνικά χωρικά ύδατα, υπάρχει δυνατότητα να υπάρχει βυθός πιο ρηχός από τα 200 μέτρα κι αυτό συγκροτεί υφαλοκρηπίδα». Αυτή η ερμηνεία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, βασίζεται σε σύμβαση του 1958 (όταν υπήρχε δυνατότητα εκμετάλλευσης, δηλαδή άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων ώς το βάθος των 200 μέτρων), ενώ η πάγια ελληνική θέση βασίζεται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982), που προβλέπει υφαλοκρηπίδα από τις ακτές ώς ένα εύρος 200 μιλίων. Επειδή οι δηλώσεις Πάγκαλου δεν έχουν επίσημα διορθωθεί, κατά τους βουλευτές του ΚΚΕ προκύπτουν σοβαρά ζητήματα για τον καθορισμό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και γι’ αυτό ερωτούν την κυβέρνηση αν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης συνιστούν νέα προσέγγιση του ζητήματος στις διερευνητικές επαφές.

Το ζήτημα ανέδειξε στις αρχές της εβδομάδας ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και πρώην εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου «ατόπημα». «Είναι επιτακτική ανάγκη να διευκρινιστεί αν αυτές οι θέσεις είναι και θέσεις του προέδρου της κυβέρνησης», τόνισε.

Του Παναγη Γαλιατσατου

ΠΡΕΖΑ TV
31-7-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΤΟΠΗΜΑ …..ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟ ,Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΠΩΣ ΛΕΓΕΤΕ ;;;;;;
ΑΛΩΣΤΕ Ο ΜΠΟΥΧΕΣΑΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ –ΚΑΤΑΔΟΤΗΣ ….ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ ΙΜΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ

Ανώνυμος είπε...

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΑΤΡΙΩΤΗ!!!