Κυριακή, Ιουλίου 04, 2010

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΥΔΗΜΟΣ.ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ...

ΜΕΣΩ Διαδικτύου επιχειρεί η κυβέρνηση να προωθήσει τη διαφάνεια στις συναλλαγές της με τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
Προωθεί το σχέδιο με τον κωδικό ΕΥΔΗΜΟΣ (στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού για ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των κυβερνητικών πράξεων, μέρος του οποίου αποτελεί το πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», βλ. άλλο ρεπορτάζ) που, αν τελικά υλοποιηθεί, θα φέρει επανάσταση στη δημόσια διοίκηση, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη τη διαφθορά και τη διασπάθιση χρήματος που φτάνει στα 10,6 δισ. ευρώ ετησίως (εκτιμήσεις ΕΚΤ 2005).

Το σχέδιο έχει καταστρώσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ουσιαστικά αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο σε ένα σίριαλ που έχει ξεκινήσει από το 2003, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε, καθώς συναντούσε σφοδρή αντίδραση απ' όσους ένιωθαν ότι απειλούνται, μολονότι τεχνικά είναι εύκολο και κοστίζει ελάχιστα...
Με το νέο σύστημα, κάθε δαπάνη (μισθός, προμήθεια, επιδότηση κ.λπ.) θα καταγράφεται με τον κωδικό της ηλεκτρονικά, θα παρακολουθείται σε όλα τα στάδια πληρωμής της και θα αναρτάται στο Διαδίκτυο ακόμη και με τα στοιχεία του δικαιούχου (αν πρόκειται για προμηθευτή).
Οπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη, όταν λειτουργήσει, μπορεί να περιορίσει φαινόμενα διαφθοράς. Σήμερα, πρακτικά, ουδείς δεν μπορεί να έχει εύκολα πληροφόρηση για το ποιος πληρώνεται και πόσα, για το πώς μοιράζονται τα κονδύλια ή για το ποιοι είναι οι δικαιούχοι. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται «τραγική» ειδικά στο χώρο των νοσοκομείων, των ΟΤΑ, των ΔΕΚΟ.
Το σχέδιο αποτελεί το πρώτο «παιδί» της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, του νομοσχεδίου για πλήρη διαφάνεια όλων των πράξεων του Δημοσίου που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Ο ΕΥΔΗΜΟΣ (Ενιαία Υλοποίηση Διαφάνειας Ηλεκτρονικών Μητρώων Οικονομικών Συστημάτων) προβλέπει την ανάρτηση στο Διαδίκτυο κάθε «στοιχειώδους δοσοληψίας», δηλαδή κάθε ξεχωριστής δαπάνης. Αυτό είναι και το κρίσιμο στοιχείο στην περίπτωση του συγκεκριμένου εργαλείου, το γεγονός ότι φτάνει έως τον τελικό δικαιούχο. Ετσι:
* Αν μια υπηρεσία έχει αναλάβει την υποχρέωση να αγοράσει κλιματιστικό μηχάνημα, επιλέγει τον προμηθευτή, αυτός φέρνει τα τιμολόγια τα οποία εντάσσονται σε μια τυποποιημένη για όλους τους φορείς πληροφοριακή κατάσταση, μαζί με το ποσό, το ΑΦΜ του αναδόχου και τον αριθμό του παραστατικού. Προωθείται ηλεκτρονικά για εκκαθάριση, για έλεγχο και για πληρωμή από την εφορία ή την ΤτΕ.
* Το ίδιο ισχύει για κάθε δοσοληψία με φαρμακοποιό ή με συμβασιούχο ή για επιδοτήσεις προς επιχειρήσεις.
* Δημοσίευση στοιχείων θα προβλέπεται και για την πληρωμή επιδομάτων, μισθών, υπερωριών δημόσιων υπαλλήλων, μόνο που σε αυτή την περίπτωση ίσως το όνομά τους να είναι διαθέσιμο μόνο σε όσους έχουν κωδικό.

Το σύστημα παρακολουθεί κάθε πίστωση του προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια που αυτή συνάπτεται (σύμβαση). Την ακολουθεί κατά τη διάρκεια της εκτέλεσής της έως την πληρωμή της δαπάνης από τον τελικό αποδέκτη που επίσης αναγράφεται.
Δημιουργείται έτσι διαφάνεια και δυνατότητα «τσεκαρίσματος» κάθε δαπάνης, πληρωμής ή χρέους σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, κάθε Κωδικού Αριθμού Εξόδων (ΚΑΕ). Το μόνο που μένει να διευκρινιστεί είναι αν θα αναγράφονται και τα ονόματα υπαλλήλων στο Διαδίκτυο (εσωτερικά για όσους έχουν κωδικό θα υπάρχουν) και αναζητείται εναλλακτική λύση (π.χ. μέσω κωδικού, όπως γίνεται ήδη για τις ανακοινώσεις δικαιούχων επιδοτήσεων).

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ

ΠΡΕΖΑ TV
4-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: