Τετάρτη, Ιουλίου 07, 2010

ΕΚΑΒ: ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΖΩΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ...ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΓΑΜΩ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ;;;;

“Είμαστε στα όρια της απόγνωσης. Δεν έχουμε προσωπικό, με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να βγάζουμε στην κυκλοφορία λιγότερα ασθενοφόρα απ’ όσα θα έπρεπε. Ενώ μέχρι τώρα ήταν καθημερινά στην κίνηση 24 ασθενοφόρα, πλέον βγάζουμε 18. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ένα όχημα να κάνει έως και μία ώρα, αντί για πέντε ή δέκα λεπτά, για να φτάσει στον τόπο ενός ατυχήματος, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τη ζωή των ασθενών”.

Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Θεσσαλονίκης ΕΚΑΒ2 Αντώνης Αντωνόπουλος εξηγεί στη “Μ” τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο ΕΚΑΒ, με αφορμή τη δίωρη στάση εργασίας από τις 08.00-10.00 το πρωί που πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν έξω από τη γενική γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης.
Όπως τονίζει, οι ελλείψεις σε διασώστες είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα το πρωί να κυκλοφορούν στην πόλη 18 ασθενοφόρα και το απόγευμα 19, ενώ τα Σαββατοκύριακα υπάρχουν μόνο 15, τα οποία καλούνται να καλύψουν και τις ανάγκες των κέντρων υγείας όλου του νομού Θεσσαλονίκης.
“Δυστυχώς, από τα οκτώ κέντρα υγείας που υπάρχουν στον νομό Θεσσαλονίκης μόλις δύο έχουν δικό τους ασθενοφόρο. Είμαστε υποχρεωμένοι να καλύπτουμε και τις δικές τους ανάγκες. Όμως, από τη στιγμή που δεν έχουμε προσωπικό, τα ασθενοφόρα που διαθέτουμε είναι λιγότερα, οπότε φανταστείτε πόση ώρα θα χρειαστεί να κάνει ένα όχημα να φτάσει, για παράδειγμα, από την Καλαμαριά στις Συκιές ή το αντίστροφο και από τη Μηχανιώνα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να σώσει μια ανθρώπινη ζωή”, επισημαίνει ο κ. Αντωνόπουλος.
Ο ίδιος τονίζει ότι πριν από 22 χρόνια, όταν άρχισε να δουλεύει στο ΕΚΑΒ, οι διασώστες στη Θεσσαλονίκη ήταν 200 και σήμερα είναι 211, δηλαδή μόλις... 11 άτομα περισσότερα. Ωστόσο, για να μπορέσει να λειτουργήσει, χρειάζονται τουλάχιστον 40-50 διασώστες.
Εξάλλου, αγκάθι για το ΕΚΑΒ αποτελεί η έλλειψη γιατρών, με αποτέλεσμα να λειτουργεί μόνο μία από τις δύο κινητές μονάδες και εκ περιτροπής η δεύτερη. Αποδεκατισμένο, όμως, είναι και το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο τέσσερις από τις συνολικά οκτώ γραμμές, καθώς εργάζονται 33 άτομα αντί 40.
Προβληματική, όμως, σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο, είναι και η λειτουργία του συνεργείου του ΕΚΑΒ, όπου εργάζονται δύο μηχανικοί, αλλά χρειάζεται η πρόσληψη άλλων τριών, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

Για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των αναγκών της πόλης και την ευκολότερη πρόσβαση, τα ασθενοφόρα είναι κατανεμημένα σε διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης. Σε κάθε ασθενοφόρο επιβαίνουν δύο διασώστες, που έχουν τον ρόλο οδηγού, τραυματιοφορέα και διασώστη. Στη δυτική Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα ασθενοφόρο στο Κορδελιό, το οποίο εξυπηρετεί και τον Εύοσμο. Επίσης, ένα ασθενοφόρο υπάρχει στις Συκιές για τμήμα της Άνω Πόλης και την περιφερειακή οδό πάνω από Συκιές.
Στους Αμπελόκηπους υπάρχουν 1-2 ασθενοφόρα και καλύπτουν και τη Μενεμένη, τμήμα της Σταυρούπολης και της Νεάπολης.
Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης υπάρχουν δύο ασθενοφόρα για τη Σταυρούπολη, την Πολίχνη και τη Νεάπολη. Στο υποθηκοφυλακείο Νεάπολης υπάρχει σε 24ωρη βάση μία κινητή μονάδα με δύο διασώστες και έναν γιατρό. Το ασθενοφόρο είναι πλήρως εξοπλισμένο και λειτουργεί ως μικρή ΜΕΘ νοσοκομείου για υπερεπείγοντα περιστατικά.
Στην πύλη 11 του λιμανιού υπάρχουν 2-3 ασθενοφόρα για όλο το κέντρο, την Άνω Πόλη, το Καλοχώρι και τη Σίνδο.
Στην ανατολική Θεσσαλονίκη υπάρχουν δύο ασθενοφόρα στον Άγιο Παύλο για τις περιοχές Φοίνικας, Καλαμαριά, Περαία, Μηχανιώνα και τους γύρω οδικούς άξονες.
Στη Χαριλάου υπάρχουν δύο ασθενοφόρα για την περιοχή του “Ιπποκράτειου” και την Τριανδρία. Εκεί υπάρχει και μία κινητή μονάδα. Επίσης, ένα ασθενοφόρο που υπάρχει στην Πυλαία εξυπηρετεί και την Άνω Τούμπα, το Πανόραμα και την περιφερειακή οδό, ενώ ένα ασθενοφόρο υπάρχει στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων.

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει και φέτος η Χαλκιδική, η οποία, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, έχει μείνει ανοχύρωτη εν μέσω θέρους εξαιτίας των ελλείψεων σε διασώστες και ασθενοφόρα.
Όπως λέει ο κ. Αντωνόπουλος, η διοίκηση του ΕΚΑΒ προσπαθεί με μετακινήσεις εργαζομένων από τη Θεσσαλονίκη να καλύψει ως ένα βαθμό τις ανάγκες. Παρά τα κενά που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, έχει ζητηθεί η μετακίνηση τριών διασωστών για την ενίσχυση της Χαλκιδικής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, συνολικά στη Χαλκιδική υπάρχουν 22 διασώστες του ΕΚΑΒ και μόλις ένα ασθενοφόρο που λειτουργεί σε 24ωρη βάση και ανήκει στον τομέα του ΕΚΑΒ Μουδανιών. Όσον αφορά τις άλλες περιοχές, υπάρχουν ασθενοφόρα που ανήκουν στο νοσοκομείο Πολυγύρου και τα κέντρα υγείας αλλά όχι στο ΕΚΑΒ, συγκεκριμένα ένα στον Άγιο Νικόλαο, ένα στο Παλαιοχώρι, ένα στον Πολύγυρο και ένα στο κέντρο υγείας Μουδανιών.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΚΑΒ Ιερόθεος Γιαμουρίδης επισημαίνει ότι, αν και το υπουργείο Υγείας είχε δεσμευτεί ότι οι ανάγκες της Χαλκιδικής θα καλύπτονταν με μεταθέσεις διασωστών, τελικά από τα 232 άτομα που προσλήφθηκαν πανελλαδικώς στη Χαλκιδική δεν ήρθε ούτε ένα. Επιπλέον, η διοίκηση του ΕΚΑΒ ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι οι αυξημένες ανάγκες στους θερινούς προορισμούς θα καλυφθούν... εθελοντικά στη βάση των προγραμματισμένων καλοκαιρινών αδειών.

Της Νικολέτας Μπούκα

ΠΡΕΖΑ TV
7-7-2010

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

ωραια ωραια αλλα ελαφρως παραποιημενα τα των συνδικαλιστων οπως πχ διαφευγει της προσοχης τους ο αριθμος των υπαλληλων που ασχολουνται σε ασχετες θεσεις και αντικειμενα(εργασιακα) η δεν ασχολουνται παρα μονο με ....(ραχατ λουκουμ) αν θελουν ας το κουρασουν λιγο
στην παρουσα δυσκολη στιγμη για ολη την χωρα και ολους τους πολιτες της πιστευω πως καλο θαταν να δειξουμε τα καλα μας στοιχεια ολοι