Δευτέρα, Ιουλίου 19, 2010

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟ “ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ”

Σε κατάσταση οριακής λειτουργίας έχουν οδηγήσει το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου η αδιαφορία του υπουργείου Υγείας αλλά και η πρωτοφανής γραφειοκρατία. Διοίκηση και προσωπικό καταβάλλουν καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες, για να διατηρήσουν σε πλήρη λειτουργία όλες τις κλινικές και τα εργαστήρια του νοσοκομείου παρά τις μεγάλες αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι γιατροί πληρώνουν από την τσέπη τους μέρος της δαπάνης συντήρησης του νοσοκομειακού εξοπλισμού.
Εδώ και εννέα μήνες η υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έχει μοιράσει πολλές υποσχέσεις, έχει αναλάβει δεσμεύσεις, χωρίς ωστόσο καμία από αυτές να υλοποιηθεί.

Μία από τις πρώτες υποσχέσεις της νέας υπουργού ήταν η τακτοποίηση των οφειλών της πολιτείας προς το νοσοκομείο, οι οποίες σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του ιδρύματος Γιώργο Χριστόπουλο ανέρχονται πλέον περίπου στα 90 εκατομμύρια ευρώ. Τα ποσά αφορούν επιχορηγήσεις που καταβάλλει το κράτος προς το νοσοκομείο, οι οποίες ισοδυναμούν με τη μισθολογική δαπάνη του συνόλου του προσωπικού. Τα τελευταία έξι χρόνια καταβάλλεται μικρό μέρος της επιχορήγησης, με αποτέλεσμα το συσσωρευμένο χρέος να έχει ανέλθει στα 90 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε μισθολογικές δαπάνες περίπου τεσσάρων ετών. Οι μισθοί του προσωπικού καταβάλλονται από τα έσοδα που έχει το νοσοκομείο, το οποίο, επειδή δυσκολεύεται πλέον να αντεπεξέλθει, αναγκάζεται να παρακρατεί μέρος των κονδυλίων που προορίζονται για άλλες ανάγκες, όπως η εξόφληση προμηθευτών.

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας αλλά και στη δυσμενή οικονομική συγκυρία έχει βαλτώσει και το μείζον θέμα των προσλήψεων προσωπικού. Όταν ιδρύθηκε το νοσοκομείο, ήταν δυναμικότητας 625 κλινών, αλλά σήμερα λειτουργεί με 800 κλίνες, δηλαδή με 175 περισσότερες. “Αυτό σημαίνει πως χρειαζόμαστε οπωσδήποτε άλλα 160 άτομα, νοσηλευτές στην πλειονότητά τους”, σημειώνει ο κ. Χριστόπουλος, επισημαίνοντας ότι η πληρότητα του νοσοκομείου ανέρχεται στο 94%. Αποτέλεσμα της πίεσης υπό την οποία λειτουργεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι το γεγονός ότι στα δώδεκα χρόνια λειτουργίας του έχουν αποχωρήσει αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας περί τα 600 άτομα(!), μεταξύ των οποίων και περίπου 120 γιατροί. Για την πρόσληψη του απαιτούμενου επιπλέον προσωπικού απαιτείται τροποποίηση του Οργανισμού του νοσοκομείου. Το νέο σχέδιο Οργανισμού υπεβλήθη προς έγκριση πριν από περίπου τρία χρόνια στα συναρμόδια υπουργεία, αλλά η υπόθεση εκκρεμεί ακόμη. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Ξενογιαννακοπούλου έχει υπογράψει το υποβληθέν σχέδιο, δεν συνέβη το ίδιο όμως και με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Οι μόνες προσλήψεις που έχουν εγκριθεί αφορούν 17 νέες θέσεις γιατρών αλλά σε ειδικότητες διαφορετικές από αυτές που έχει ανάγκη το νοσοκομείο!

Η προμήθεια νέου αξονικού και μαγνητικού τομογράφου αποτελεί ένα από τα προβλήματα αιχμής του “Παπαγεωργίου”. Όπως εξηγεί ο διευθυντής του ακτινολογικού και πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου Γιάννης Τσιτουρίδης, “τα μηχανήματα έχουν φάει τα ψωμιά τους. Είναι μοντέλα του 1989 και εδώ και δύο χρόνια έχει σταματήσει η παραγωγή ανταλλακτικών. Φτάσαμε στο σημείο”, επισημαίνει, “να τα συντηρούμε τις Κυριακές, πληρώνοντας εμείς οι ίδιοι από την τσέπη μας το κόστος”.
Η διαδικασία προμήθειας νέων τομογράφων άρχισε πριν από περίπου έξι χρόνια, αλλά η υπόθεση εκκρεμεί, καθώς λείπει η σχετική υπογραφή της επιτροπής Προμηθειών του υπουργείου Υγείας. Να σημειωθεί ότι μόνον κατά το 2009 το ακτινολογικό τμήμα έκανε περί τις 330.000 εξετάσεις, από τις οποίες μόνον το 1/3 αφορούσε ασθενείς του “Παπαγεωργίου”, φέροντας έσοδα στο νοσοκομείο της τάξης των περίπου 8,5 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά εξαιτίας της γραφειοκρατίας αλλά και της αδιαφορίας της προηγούμενης και της νυν ηγεσίας του υπουργείου Υγείας η προμήθεια νέων τομογράφων είναι αδύνατη.
Ενδεικτικό τέλος της αδιαφορίας της πολιτείας απέναντι στο “Παπαγεωργίου” είναι και το γεγονός ότι εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια ο ορισμός νέου διοικητικού συμβουλίου.

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΗΛΙΑΔΗ

ΠΡΕΖΑ TV
19-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: