Παρασκευή, Ιουλίου 02, 2010

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Σε πολλές χώρες του κόσμου, οι αγρότες τα καταφέρνουν σήμερα με λιγότερες επιδοτήσεις συγκριτικά με 20 χρόνια πριν, αναφέρει ο Economist.
Παρά ταύτα, οι επιδοτήσεις αυτές εξακολουθούν να αποτελούν περισσότερο από τα 3/4 του εισοδήματος των αγροτών σε χώρες όπως οι Νορβηγία, Ελβετία και Ισλανδία τη περίοδο 2007-2009.
Και οι αγροτικές επιδοτήσεις στην ΕΕ αποτελούσαν κατά τι μεγαλύτερο μέρος του αγροτικού εισοδήματος τη περίοδο 2007-2009 σε σχέση με δύο δεκαετίες πρωτύτερα.
Οι χώρες του ΟΟΣΑ δαπάνησαν 253 δισ ευρώ σε αγροτικές επιδοτήσεις το 2009, ή το 22% των ακαθάριστων αγροτικών εσόδων, σημειώνοντας τη πρώτη αύξηση από το 2004.
Οι υψηλές τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων είχαν βοηθήσει στη μείωση των επιδοτήσεων φθάνοντας σε ρεκόρ χαμηλού το 2008. Πέρσι, όμως, η τάση αυτή αντιστράφηκε καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων έπεσαν.

ΠΡΕΖΑ TV
2-7-2010

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλά μιλάμε η παραπληροφόρηση η ίδια είσαι ρε πρέζα
να σε ενημερώσω λοιπόν ότι οι αγρότες από αυτές τις χώρες που αναφέρεις δεν πήραν καμία επιδότηση από 2003 και μετά μιας και σύμφωνα με τους ίδιους οι επιδοτήσεις είναι πολύ μικρές σε σχέση με τα 250000 ευρό καθαρά που βγάζουν το χρόνο
τώρα αν αναφέρεσαι στου αγρότες που τους έμαθε να κάθονται ο Παπανδρέου (ο παππούς αλλά και το εγγονός τα ίδια είναι) και να ζουν από τις επιδοτήσεις είσαι οκ (δεν είναι όλοι οι αγρότες ίδιοι βέβαια υπάρχουν και αυτοί που δεν καλόμαθαν από τις επιδοτήσεις αλλά δουλεύουν και μπορεί να βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται αλλά τα βγάζουν πέρα και δεν τρέχουν στους δρόμους)

Ανώνυμος είπε...

καλά μιλάμε η παραπληροφόρηση η ίδια είσαι ρε 3:53

γιατι δεν μας λες και ποσο ειναι (κατα μεσο ορο) το μεγεθος μιας αγροτικης εκμεταλλευσης σ αυτες τις χωρες ή οτι ειναι ολοι οργανωμενοι σε (σοβαρους φυσικα) συνεταιρισμους?

σε λιγο θα μας πεις πως ο αγροτης του Νοτου με 40-50στρ. χωραφια στα κατσαβραχα μπορει να βγαλει 250000 ευρω καθαρα :ρ

μωρε καλα που ηταν και οι επιδοτησεις το '80 και γιναμε ανθρωποι εδω στα χωρια - εκτος αν εσυ ηθελες τα αγροτοσπιτα χωρις ρευμα και νερο, αγροτες με βοϊδαμαξες αντι για αυτοκινητα και αγελαδια αντι για τρακτερ :ρ

και στην τελικη ρε φιλε, αμα ηταν η γεωργικη ραχατι και επιδοτησεις, γιατι ολοι εφυγαν απ τα χωρια και μεζευτηκαν στην Αθηνα? γιατι ολοι παρατανε τα χωραφια και τρεχουν να "χωθουν" στο δημοσιο? εσυ γιατι δεν εγινες αγροτης?

ΥΓ ουτε λαϊκιστης ειμαι, ουτε απο τον Αρη κατεβηα:
εννοειται πως υπαρχουν λαμογια που δηλωνουν 500στρ βαμβακι και δεν ξερουν ουτε που ειναι το χωραφι...
Οπως και συνεταιρισμοι οπου τα φραγκα αντι να γινουν εργοστασια και αποθηκες, εγιναν βιλλες και καταθεσεις...

αλλα υποτιθεται πως υπαρχει κι ενα Υπουργειο να κανει ελεγχο και να δινει κατευθυνσεις... (λεμε τωρα)

Ανώνυμος είπε...

δεν έγινα αγρότης γιατί επέλεξα να γίνω επιστήμονας έτσι ήθελα να υπηρετήσω την κοινωνία (αν γινόμουν αγρότης δεν θα ήμουν από αυτούς που κάθονται γιατί δεν θέλω να είμαι παράσιτο στην κοινωνία)
ο πατέρας μου όμως είναι γεωπόνος ,γιατί σε αγροτική περιοχή μεγάλωσα, και τυγχάνει να γνωρίζω με απολυτή ακρίβεια τα όσα έγραψα
όσο αφορά τα κέρδη απλά αναφέρω ότι τα κέρδη συνεταιρισμού μήλων Ζαγοράς είχε κέρδη πάνω απο 500000 εν μέσω κρίσης (βεβαια είναι συνεταιρισμός που έχει διώξει τα κόμματα από το εσωτερικό του και αυτό λεει πολλά)
και κάτι ακόμα όταν καθηγητής πρότεινε σε αγρότες να καλλιεργήσουν εξελιγμένο σπόρο του προϊόντος που παράγουν ώστε να μην έχουν καταστροφές από φαινομενικό πάγο που είναι ασθένεια του φυτού η απάντηση τους ήταν "σιγά μην αλλάξουμε αφού θα πάρουμε επιδοτήσεις και αποζημιώσεις γιατί να πληρώσουμε για τον σπόρο"

Ανώνυμος είπε...

πιστεψε με, κι εγω γεωπονος ειμαι και σε αγροτικη περιοχη ζω και δεν εχω καμια διαθεση να "εξαφανισω" τα στραβα που υπαρχουν. Απλα δεν με αρεσει να τα ισοπεδωνουμε ολα.

οι επιδοτησεις του '80='90 μας κανανε ανθρωπους, αν δεν ηταν κι αυτες στα χωρια ουτε γατα δεν θα ειχε μεινει τωρα. Καλως υπηρξαν και καλως υπαρχουν, αλλου ειναι το θεμα:

το κρατος επρεπε να ερθει το 1992 και να πει "μπαρμπα Τακη, εκανες το σπιτι, πηρες το τρακτερι, πηρες το αμαξι, πηρες το βιντεο, εγινες κι εσυ Ευρωπαιος ρε αδερφε, ΑΛΛΑ τωρα πρεπει να κι εσυ να δουλεψεις οργανωμενα και να κανεις π.χ. αυτο που κανουνε στη Ζαγορα με τα μηλα"?

τί εκανε το κρατος αντ' αυτου?

εβαλε τον καθε βουλευτη-νομαρχη-δημαρχο, προεδρο ΕΑΣ κτλ να λεει στα χωρια "δηλωστε βαμβακι, μην πατησετε ουτε να το δειτε και θα παρετε 80 ευρω/στρ. - εμεις ειμαστε εδω!"

καπως ετσι καλλιεργηθηκε η νοοτροπια πως οι επιδοτησεις ειναι για τον αγροτη οτι ειναι το θαλασσοδανειο για τον επιχειρηματια, η μιζα για τον πολιτικο, το φακελακι για τον γιατρο, η φοροαπαλλαγη για τον εφοπλιστη κτλ.

παραλληλα το κρατος διελυσε σιγα σιγα ολες Δ/νσεις και τις Υπηρεσιες του, με αποτελεσμα το Υπ. Γεωργιας να ειναι συντομο ανεκδοτο... τί αγροτικη πολιτικη να σου εφαρμοσει το εν λογω ερειπιο?

φταιει και ο μπαρμπα Τακης, αλλα φταιει και ο Μητσοτακης (τυχαια τον θυμηθηκα)

με το να αφοριζουμε τον μπαρμπα Τακη (και να δινουμε συγχωροχαρτι στο Μητσοτακη) μαλλον δεν τον βοηθαμε - καλα ο ιδιο συνταξη εχει παρει, δεν βοηθαμε τα παιδιά του να ασχοληθουνε...