Λύση σε χρόνια προβλήματα δόμησης και έκδοσης οικοδομικών αδειών επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε περιοχές της Αττικής, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, οι οποίες κάποτε ήταν δασικές και έχουν πλέον χτιστεί. Η νέα ρύθμιση αφορά περισσότερα από 35.000 στρέμματα δάσους, δασικών ή αναδασωτέων εκτάσεων σε όλη την Ελλάδα.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του Αγίου Στεφάνου και της Ανοιξης στην Αττική, καθώς μεγάλα τμήματά τους είναι πλέον δομημένα αλλά έχουν προβλήματα νομιμοποίησης λόγω παλινωδιών της διοίκησης. Οικισμοί ολόκληροι είχαν χτιστεί μέσα σε δασικές εκτάσεις με νόμιμες οικοδομικές άδειες. Εκ των υστέρων οι αποφάσεις των αρμόδιων αρχών βάσει των οποίων εκδίδονταν οι άδειες κρίνονταν ως μη νόμιμες και συνακόλουθα οι ιδιοκτήτες βρέθηκαν στον «αέρα».
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο «Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις» που από χθες βρίσκεται σε ανοιχτή διαβούλευση (www. opengov.gr) οι περιοχές αυτές θα νομιμοποιηθούν. Πλέον δίνεται η δυνατότητα πολεοδόμησής τους με αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς δόμησης. Εξαιρούνται όμως τα αδόμητα τμήματα που διατηρούν τον δασικό τους χαρακτήρα, ακόμη κι αν πρόκειται για μικρούς θύλακες εντός των οικισμών.
Σε όλες αυτές τις περιοχές, ως την ανάρτηση και κύρωση του αντίστοιχου δασικού χάρτη, η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών θα πρέπει να συνοδεύεται από βεβαίωση του δασαρχείου της περιοχής ότι ο χαρακτήρας των προς οικοδόμηση εκτάσεων δεν είναι δασικός.
Σύμφωνα με τον πρώην γενικό διευθυντή Δασών- δασολόγο κ. Ελ. Φραγκιουδάκη, το νομοσχέδιο επιχειρεί, ενάντια στη νομολογία του ΣτΕ και το Σύνταγμα, να μη συμπεριλαμβάνονται άμεσα στους δασικούς χάρτες της χώρας αυτές οι εκτάσεις. Με αυτό τον τρόπο, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, «φαλκιδεύονται τα συμφέροντα του Δημοσίου επί των εκτάσεων αυτών όταν το ιδιοκτησιακό ζήτημα των συγκεκριμένων εκτάσεων δεν έχει επιλυθεί ποτέ, είτε διά της διοικητικής είτε διά της δικαστικής οδού, έναντι του Δημοσίου όπως προέβλεπαν διαχρονικά οι νόμοι από της απελευθερώσεως της Ελλάδας έως σήμερα».
Ο κ. Φραγκιουδάκης επισημαίνει ότι αγνοούνται οι διατάξεις του άρθρου 12 του νόμου 3208/2003 με βάση τις οποίες το Δημόσιο οφείλει να προβάλλει δικαιώματα στις εκτάσεις αυτές και προβλέπει ότι θα γίνουν πολλές προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
ΠΡΕΖΑ TV
10-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου