Παρασκευή, Ιουλίου 16, 2010

ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΟΧΙ ΣΤΟ «ΝΤΙΛ» ...ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΚΕ

Την έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε χθες στη Βουλή η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας.

Oταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής έσπευσε να επισημάνει πως οι εξελίξεις «θα δρομολογηθούν με αποφάσεις από τα κυβερνητικά όργανα», τα οποία «έχουν την υποχρέωση να ακούσουν προτάσεις επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό», τονίζοντας ότι «δημιουργείται κινητικότητα στη λιμνάζουσα ελληνική οικονομία», προκάλεσε την άμεση αντίδραση Αλέξη Τσίπρα: «Βγάλατε στο σφυρί τη δημόσια περιουσία», είπε ο Αλ. Τσίπρας και παρέπεμψε σε παλιότερη δήλωσή του όταν είχε προειδοποιήσει πως «μεγαλύτερο έγκλημα και από την υπογραφή του μνημονίου μπορεί να αποβεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας έναντι πινακίου φακής». «Είναι ό,τι πιο ανήθικο και εγκληματικό μπορεί να συμβεί την ώρα που ο ελληνικός λαός βρίσκεται στο τραπέζι του Προκρούστη και κάποιοι όχι μόνον επιμένουν να μη θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη, αλλά να ετοιμάζονται και να επωφεληθούν απ΄ αυτή την περιπέτεια», παρατήρησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν ακόμη περισσότερο όταν, απαντώντας στις επικρίσεις του Αλ. Τσίπρα, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης αντέτεινε με πολύ δηκτικό ύφος: «Εγκαλείτε την κυβέρνηση λόγω της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η διοίκηση μιας τράπεζας; Τι θέλατε να κάνουμε; Να βγούμε δημόσια και να πούμε ότι απαγορεύεται η κατάθεση προτάσεων;».

Λίγο πριν ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε τις περσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη ΔΕΘ, ο οποίος είχε αναφερθεί στην ανάγκη «δημόσιου τραπεζικού πυλώνα», λέγοντας: «Ολοι αυτοί κάνουν τη δουλειά τους και κοιτάνε τα συμφέροντά τους... Τη δημόσια περιουσία, όμως, οφείλετε να την διαφυλάξετε γιατί είναι περιουσία του ελληνικού λαού για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του και όχι για να σώσει τους φίλους σας από το φαλιμέντο».

Πάντως με αφορμή τις εξελίξεις στην Αγροτική Τράπεζα, επτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι εκλέγονται σε νομούς της Ηπείρου, κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωσταντίνου με την οποία τον καλούν να ενημερώσει τη Βουλή για τη στρατηγική της κυβέρνησης σχετικά με το μέλλον της εταιρείας Δωδώνη Α.Ε. ώστε- σημειώνουν- ανεξάρτητα από την πορεία της ΑΤΕ, η επιχείρηση να παραμείνει στην Ηπειρο και στους παραγωγούς της.

Ο Περισσός
«Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα καλό να περιμένουν από την συγκεκριμένη πρόταση συγχώνευσης- ιδιωτικοποίησης», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. «Αυτή η εξέλιξη θα έχει, εκτός των άλλων, ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τους υπερχρεωμένους μικρούς και μεσαίους αγρότες, καθώς και για τις παραγωγικές μεταποιητικές μονάδες που ανήκουν στην Αγροτική Τράπεζα».


ΕΝΤΟΝΑ αντέδρασαν στην πρόταση συγχώνευσης οι εργαζόμενοι, τόσο του Ταμιευτηρίου, όσο και της Αγροτικής, οι οποίοι προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. «Αν η κυβέρνηση αποδεχθεί την πρόταση θα πρόκειται για ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ε.Ε. σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας με 1,2 δισ.
ευρώ καθαρή κεφαλαιακή θέση» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Γ. Σίδερης, υποστηρίζοντας πως «η Πειραιώς έχει λάβει δάνειο 350 εκατ. ευρώ για δύο βδομάδες- έως τις 27 Ιουλίου- από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Αυτός που δανείζεται από εμάς έρχεται να μας αγοράσει;» καταλήγει. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα Κ. Αμπούτζιος, ο οποίος είπε στα «ΝΕΑ»: «Πιθανή ευόδωση της πρότασης θα ήταν σκάνδαλο, αφού θα ξεπουλιόταν για 450 εκατ. ευρώ μια τράπεζα της οποίας μόνο η αντικειμενική αξία των ακινήτων φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ».

ΤΑ ΝΤΙΛ ΚΑΙ...
Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ανέλαβε το 1997 τις εργασίες της Chase Μanhattan στην Ελλάδα. Στη συνέχεια εξαγόρασε την Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης (1998), την Credit Lyonnais Greece (1998), τη Χiosbank (1998), ενώ το 1999 προχώρησε στην εξαγορά των ελληνικών καταστημάτων της βρετανικής Νational Westminster. Το 2001 απέκτησε την Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης. Το 2010 μεταβίβασε στον όμιλο Λαυρεντιάδη την πλειοψηφία της Ρroton Βank Η ΕFG ΕURΟΒΑΝΚ
απέκτησε το 1996 την Ιnterbank και δύο χρόνια αργότερα την Τράπεζα Αθηνών, για να ακολουθήσει η Κρήτης το 1998. Το 1999 εξαγόρασε την Εργασίας, καθώς και τη Δωρική, ενώ το 2001 εξαγοράζει την Τέλεσις Επενδυτική Η ΑLΡΗΑ ΒΑΝΚ
εξαγόρασε το 1999 την Ιονική Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
απορρόφησε το 1998 την Εθνική Κτηματική Τράπεζα Η ΜΑRFΙΝ ΒΑΝΚ
συγχωνεύεται το 2003 με την Επενδυτική Τράπεζα, ενώ το 2006 προχωρεί σε ενοποίηση των εργασιών της με την Εγνατία Τράπεζα και τη Λαϊκή Ελλάδας Η SΟCΙΕΤΕ GΕΝΕRΑLΕ
εξαγοράζει το 2003 τη Γενική
Η CRΕDΙΤ ΑGRΙCΟLΕ
αποκτά το 2006 τον πλήρη έλεγχο της Εμπορικής Τράπεζας ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
αποκτά την πλειοψηφία της Αspis Βank, η οποία μετονομάζεται σε ΤΒΑΝΚ

... ΤΑ ΝΑΥΑΓΙΑ

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ Εθνικής με Αlpha Βank το 2001.
Ματαιώθηκε παρά τη συμφωνία των ηγεσιών των δύο τραπεζών (Θ. Καρατζάς- Γ. Κωστόπουλος, στη φωτογραφία)
ΑΠΟΠΕΙΡΑ εξαγοράς της Τράπεζας Πειραιώς από τον Α. Βγενόπουλο το 2007, που την μπλοκάρισε ο Μ. Σάλλας καταθέτοντας πρώτος πρόταση επιθετικής εξαγοράς της Μarfin

ΠΡΕΖΑ TV
16-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: