Τετάρτη, Ιουλίου 07, 2010

ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ Η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...ΤΑ ΜΙΣΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΑΠ’ΟΣΑ ΛΕΝΕ...

Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είχαν σαν στόχο να βγάλουν την Ελλάδα έξω από την ύφεση και να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τη κρίση του δημοσίου χρέους είναι γενικά στο σωστό δρόμο, παρά την ύπαρξη μερικών ολισθημάτων, τόνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της.
Η ΕΕ επισημαίνει πως η Ελλάδα σημειώνει σημαντική πρόοδο στη δημοσιονομική σταθεροποίηση και πως οι μακροοικονομικές εξελίξεις είναι ευθυγραμμισμένες με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων παρά τον υψηλότερο πληθωρισμό.
"Ενώ η συνολική αξιολόγηση είναι θετική, με την εφαρμογή του προγράμματος να τηρείται κανονικά, η ενδιάμεση ανασκόπηση προσδιορίζει έναν αριθμό σημείων πίεσης και περιοχών όπου απαιτείται περαιτέρω πρόοδος" τονίζει η έκθεση.
Σύμφωνα με την Κομισιόν ο στόχος μείωσης του ελλείμματος από 13,6% του ΑΕΠ σε 8,1% ακολουθείται γενικά με επιτυχία. "Η δημοσιονομική σταθεροποίηση προχωρά γενικά βάσει του προγράμματος. Μπορεί τα δημόσια έσοδα να απέδωσαν κάπως λιγότερο από τον στόχο, όμως οι δαπάνες μειώθηκαν περισσότερο από το στόχο" υπογράμμισε.

Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να μην διαθέτει πλήρη εικόνα και πληροφόρηση σε μερικούς τομείς, όπως του τομέα υγείας, που ευθύνονται για τις υπερβάσεις δαπανών των προηγουμένων ετών. "Άλλες δημοσιονομικές εξελίξεις εκτός κεντρικής κυβέρνησης, που περιλαμβάνουν τις ΔΕΚΟ, απαιτούν ένα καλύτερο μηχανισμό ενημέρωσης και χρειάζεται να παρακολουθούνται συστηματικά και σε βάθος".
Όσον αφορά τον πληθωρισμό ο οποίος ξεπέρασε τον επίσημο στόχο, η Κομισιόν τον αποδίδει στο "έλλειμμα ανταγωνισμού και στην κυριαρχία ολιγοπωλιακών δομών στις αγορές" που περνούν τις αυξήσεις των φόρων απευθείας στους καταναλωτές.
Τέλος, η Επιτροπή δήλωσε πως με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να έχει επηρεασθεί από τις πρόσφατες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής του ικανότητας, η κυβέρνηση εξετάζει να ενεργοποιήσει ένα ακόμη κομμάτι από το πρόγραμμα εγγυήσεων.

ΠΡΕΖΑ TV
7-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: