“Λαβράκι” στην εξέλιξη της ανακριτικής έρευνας για το σκάνδαλο των 34.000.000 ευρώ του δήμου Θεσσαλονίκης έβγαλε με την απολογία του υπάλληλος του ταμείου, ο οποίος φέρεται πως έδινε τα χρήματα στα χέρια του φερόμενου πρωταγωνιστή Παναγιώτη Σαξώνη.
Ο υπάλληλος, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, αφέθηκε ελεύθερος χωρίς όρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέδειξε προϊστάμενό του ως εντολέα των καταβολών, ενώ αναφέρθηκε σε αρχείο εξόδων, στο οποίο φαίνονται όλες οι συναλλαγές, το οποίο όμως δεν έχει περιληφθεί στο πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας.
“Εγώ έδινα τα χρήματα, αφού εκτελούσα τη γραπτή εντολή του προϊσταμένου διευθυντή μου”, φέρεται να είπε στη δίωρη απολογία του ο υπάλληλος του ταμείου, που ήταν ο δεύτερος κατηγορούμενος που πέρασε από την πόρτα του 3ου ανακριτικού γραφείου Θεσσαλονίκης. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως προσκόμισε και αντίγραφα σχετικών εντολών, με τις οποίες έκανε τις εκταμιεύσεις των ποσών και τα παρέδιδε. “Όλα αυτά τα ποσά περιλαμβάνονται σε συγκεκριμένο βιβλίο, στο οποίο καταγράφαμε κάθε καταβολή”, τόνισε ο υπάλληλος στον ανακριτή Δημοσθένη Στίγγα, ο οποίος χειρίζεται την έρευνα του σκανδάλου.
Με τον τρόπο αυτό δικαιολόγησε το λογιστικό σύστημα που διατηρούσε ο ίδιος και συνάδελφοί του στο γραφείο όπου υπηρετεί. Πάντως απέφυγε να τοποθετηθεί στην ερώτηση αν είχαν κινηθεί υποψίες για διάφορες δαπάνες που γίνονταν και ποσά που εισέπραττε ο 46χρονος πρώην συνάδελφός του. “Ολοι θα μπορούσαν να υποψιαστούν κάτι”, φέρεται να είπε απαντώντας στην ερώτηση του ανακριτή, διευκρινίζοντας πάντως πως ο ίδιος δεν μπορούσε να παραβεί τις έγγραφες εντολές που λάμβανε και βρίσκονταν μεταξύ δεκάδων άλλων. Επίσης είπε ότι δεν είναι δυνατόν να υπολογίσει ακριβώς τα ποσά που έδωσε στον Π. Σαξώνη, καθώς σε καθημερινή βάση εκτελούσε εντάλματα πληρωμών και για πολλά άλλα πρόσωπα.
Η κατηγορία με την οποία βαρύνεται είναι απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση και η απολογία του ήταν η πρώτη μετά απ’ αυτήν του πρώην υπαλλήλου 46χρονου Παναγιώτη Σαξώνη, ο οποίος έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών, ο υπάλληλος του ταμείου δεν φαίνεται να έχει άμεση εμπλοκή στην υπόθεση, αφού εκτελούσε έγγραφες εντολές, όπως υποστήριξε και ο ίδιος. Ωστόσο όσα ισχυρίστηκε χθες ενώπιον του ανακριτή αναμένεται να οδηγήσουν στον επόμενο εμπλεκόμενο που θα κληθεί να απολογηθεί. Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να γίνει και πρόσθετη έρευνα στα αρχεία του δήμου, προκειμένου να εντοπιστεί το συγκεκριμένο αρχείο καταβολών που επικαλέστηκε, το οποίο δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο των πολυσέλιδων εκθέσεων της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεπερά.
Η έρευνα για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης αναμένεται να συνεχιστεί μετά τις αρχές Αυγούστου, οπότε αναμένονται οι επόμενες κλήσεις κατηγορουμένων, με τα κατηγορητήρια που θα στείλει ο ανακριτής.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της κατάθεσης μαρτύρων για το δεύτερο οικονομικό σκάνδαλο του δήμου, που αφορά το έλλειμμα που προκλήθηκε από το ταμείο της παγίας εντολής και εκτιμάται ότι υπερβαίνει το μισό εκατομμύριο ευρώ.
Ενώπιον του 2ου ειδικού ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη έδωσε χθες το μεσημέρι διευκρινιστικά στοιχεία η επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεπερά, με το πόρισμα της οποίας ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για απάτη, απιστία και ψευδή βεβαίωση σε βάρος οργανισμού ΟΤΑ, με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, ηθική αυτουργία στην ψευδή βεβαίωση και παράβαση καθήκοντος. Με την ποινική δίωξη, που αφορά έλλειμμα την περίοδο 1999-2007, “φωτογραφίζονται” 18 υπάλληλοι, οι οποίοι αναμένεται να κληθούν σε απολογία μετά τον Αύγουστο.
Του Κώστα Καντούρη
ΠΡΕΖΑ TV
10-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου