Κυριακή, Ιουλίου 18, 2010

«ΠΕΙΡΑΤΙΚΑ» ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ...ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΗ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΜΕ ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ...ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΒ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ...

Σε «πεδίον δόξης λαμπρόν» για τους επιτήδειους έχει εξελιχθεί ο τομέας των διακομιδών. Ιδιώτες με «πειρατικά» ασθενοφόρα, εκμεταλλευόμενοι τις καθυστερήσεις του ΕΚΑΒ, λυμαίνονται τον χώρο παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας και χρεώνοντας τις διακομιδές με ιδιαίτερα υψηλές τιμές, αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό «αφορολόγητα» κέρδη εις βάρος των ασθενών.
Την κατάσταση αυτή έχει κατ' επανάληψιν καταγγείλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, που πριν από λίγες ημέρες απέστειλε και σχετική επιστολή στον ειδικό γραμματέα ΣΔΟΕ κ. Γιάννη Καπελέρη, με την οποία ζητεί τη συμβολή του Σώματος στον έλεγχο του φαινομένου. Οπως εξήγησε στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ κ. Θεόδωρος Κωνσταντίνου, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δικαίωμα λειτουργίας ιδιωτικών ασθενοφόρων έχουν μόνο κλινικές, θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα για την εξυπηρέτηση μόνον όσων κάνουν χρήση των υπηρεσιών τους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Επίσης, άδεια λειτουργίας ασθενοφόρου μπορούν να λάβουν ασφαλιστικές εταιρείες για την εξυπηρέτηση των συνδρομητών τους, πάλι χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση ή και μαζικοί εργασιακοί χώροι, όπως π. χ. εργοστάσια.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άδειες λειτουργίες των ασθενοφόρων «ενοικιάζονται» ή και πωλούνται σε ιδιώτες που χρησιμοποιούν τα ασθενοφόρα παρανόμως για τη διακομιδή χρονίων περιστατικών έναντι υψηλής αμοιβής», σημειώνει ο κ. Κωνσταντίνου και συνεχίζει: «Οι ιδιώτες κάνουν γύρο στα νοσοκομεία και μοιράζουν «επαγγελματικές κάρτες» σε ασθενείς ή τις τοποθετούν σε «στρατηγικά» σημεία, όπως π. χ. πίνακες ανακοινώσεων, ανελκυστήρες κ. α. Σταθμεύουν τα «πειρατικά» ασθενοφόρα ακόμα και μέσα σε χώρους των ίδιων των νοσοκομείων και περιμένουν την κλήση για διακομιδή, την οποία χρεώνουν εντελώς αυθαίρετα και φυσικά χωρίς να κόβουν καμία απολύτως απόδειξη». Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, η «ταρίφα» για διακομιδή εντός της Αθήνας κυμαίνεται περίπου στα 70 ευρώ, αναλόγως την απόσταση από το νοσοκομείο στην οικία του ασθενούς. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, «έχουμε καταγγελίες ότι διαφοροποιούν τη χρέωση ανάλογα και με τον όροφο στον οποίο μένει ο ασθενής». Η δε χρέωση για διακομιδή από το νοσοκομείο στην επαρχία μπορεί να ξεπεράσει τα 700 ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, στην Αττική κυκλοφορούν περίπου 50 ιδιωτικά ασθενοφόρα. Για τη λειτουργία των ασθενοφόρων αυτών χρησιμοποιείται προσωπικό ανασφάλιστο και με αδήλωτες αμοιβές», σημειώνει ο κ. Κωνσταντίνου, που προσθέτει ότι ο Σύλλογος έχει γίνει δέκτης καταγγελιών σύμφωνα με τις οποίες χρησιμοποιείται ακόμα και προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Τα «πειρατικά» ασθενοφόρα αναλαμβάνουν τις μη επείγουσες διακομιδές, όπως χρόνια περιστατικά και ασθενείς που λαμβάνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, αλλά λόγω της πάθησής τους, θα πρέπει να μεταφερθούν με φορείο. Ουσιαστικά, τα «πειρατικά» εκμεταλλεύονται την καθυστέρηση του ΕΚΑΒ. Είναι ενδεικτικό ότι οι διακομιδές ασθενών που λαμβάνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο ξεκινούν από τις 2 μ. μ. - 3 μ. μ. και ενδέχεται οι ασθενείς να χρειαστεί να περιμένουν πολύ έως ότου έρθει η σειρά τους για ασθενοφόρο.

Το ΕΚΑΒ στο λεκανοπέδιο Αττικής λαμβάνει σε καθημερινή βάση περίπου 200 κλήσεις για τη διακομιδή χρονίων περιστατικών και διαθέτει για τον λόγο αυτό 15 ασθενοφόρα σε πρωινή και απογευματινή βάση. «Είναι συχνό φαινόμενο να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο για να «παραλάβουμε» ασθενή και να μας ενημερώνουν ότι τελικά αυτός έφυγε με ιδιωτικό ασθενοφόρο», σημειώνει ο κ. Κωνσταντίνου και τονίζει: «Eχουμε ζητήσει από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ να ενισχύσει το κομμάτι που αφορά στις διακομιδές χρονίων περιστατικών με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες χωρίς να πέφτουν στα δίχτυα των επιτηδείων».

Της Πεννυς Mπουλουτζα

ΠΡΕΖΑ TV
18-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: