Τρίτη, Ιουλίου 20, 2010

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΦΑΝΙΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΕΙΔΗ ΖΩΩΝ

Τεράστιες καταστροφές στην ελληνική πανίδα έχει προκαλέσει η εκτεταμένη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Αν και έχουν απαγορευτεί από το 1993, χιλιάδες κάτοικοι, κυρίως της υπαίθρου, εξακολουθούν να τα χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίσουν είδη πουλιών και ζώων που τα θεωρούν ενοχλητικά, όπως έδειξαν έρευνες που πραγματοποίησαν το τελευταίο διάστημα περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας.

Στοιχεία που παρουσιάστηκαν στα Γρεβενά από εκπροσώπους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ» δείχνουν ότι ολόκληρες γενιές άγριων ζώων και πουλιών έχουν αφανιστεί στην ελληνική επικράτεια από δηλητηριασμένα δολώματα. Εχει υπολογιστεί ότι μόνο την περίοδο 1974-1988 εξοντώθηκαν 52.000 αλεπούδες. Η εκτεταμένη χρήση δολωμάτων για πληθυσμιακό «έλεγχο» ορισμένων ειδών της ελληνικής άγριας πανίδας εξελίχθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες μείωσης και εξαφάνισης σπάνιων και απειλούμενων ειδών της ορνιθοπανίδας στην Ελλάδας και άλλες μεσογειακές χώρες, τονίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.
«Σημαντικά είδη με περιορισμένη γεωγραφική κατανομή όπως ο ασπροπάρης, το όρνιο, ο μαυρόγυπας, ο γυπαετός, ο τσίφτης, ο χρυσαετός, ο βασιλαετός, τα κοράκια και άλλα μικρότερα αρπακτικά πουλιά που τρέφονται και με νεκρά ζώα έχουν πια εξαφανιστεί από την ελληνική ύπαιθρο ή οι πληθυσμοί τους είναι τόσο μικροί που μέσα στην επόμενη δεκαετία αν δεν ληφθούν άμεσα κάποια μέτρα θα εξαφανιστούν και αυτοί» ανέφερε ο ζωολόγος Θ. Κομηνός. Ερευνα που πραγματοποίησε τους τελευταίους μήνες η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» στον νομό Γρεβενών (συνεργάζεται με τη ΝΑ Γρεβενών στο πλαίσιο του έργου Life) έδειξε ότι τα δηλητηριασμένα δολώματα αποτελούν συνηθισμένη πρακτική και αιτία «έντασης στις ανθρώπινες σχέσεις από τον θάνατο προσφιλών ζώων εργασίας και συντροφιάς» προκαλώντας συχνά «αισθήματα μίσους και τάσεις αυτοδικίας».

Παράνομα δηλητηριασμένα δολώματα είναι η βασικότερη αιτία θανάτωσης των σκύλων φύλαξης κοπαδιών. Μόνο τη διετία 2007 - 2009, 96 σκύλοι φύλαξης κοπαδιών δηλητηριάστηκαν στον νομό, ενώ την περίοδο 2003 - 2008 βρέθηκαν δηλητηριασμένες 8 αρκούδες και την τριετία 2003 - 2006 δηλητηριάστηκαν 16 λύκοι.
Στατιστικά, τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται το φθινόπωρο και το συνηθέστερο δόλωμα είναι κρέας ή εντόσθια ζώου εμποτισμένα με θανατηφόρο φυτοφάρμακο (μεταξύ αυτών στρυχνίνη και κυανιούχο κάλιο, ουσίες που είναι απαγορευμένες εδώ και 21 χρόνια, σύμφωνα με το πρόγραμμα «Αντίδοτο»).
Οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων δήλωσαν ότι πρέπει να αλλάξει άρδην η νοοτροπία των ανθρώπων της ελληνικής υπαίθρου για τη χρήση των δολωμάτων. Η πρώτη κρατική επίσημη εκστρατεία καταπολέμησης επιβλαβών ειδών ξεκίνησε το 1924. Η μακροχρόνια χρήση δολωμάτων από τις κρατικές αρχές τα «νομιμοποίησε» στη συνείδηση των ανθρώπων.

Του Θαναση Tσιγγανα

ΠΡΕΖΑ TV
20-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: