Δευτέρα, Ιουλίου 26, 2010

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Οι βαλίτσες όσων τυχερών έχουν φέτος τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές αρχίζουν να ετοιμάζονται. Η επιλογή βουνού ή θάλασσας έχει δευτερεύουσα σημασία, όμως η ασφάλεια η δική μας και της οικογένειάς μας είναι πάντα πρώτο μέλημα, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε σειρά ζητημάτων.

Απλές αλλά βασικές συμβουλές, για να χαρούμε τις καλοκαιρινές διακοπές, δίνει το Κέντρο Προστασίας Πολιτών (ΚΕΠΚΑ), επιδιώκοντας να επιστήσει την προσοχή των εκδρομέων σε πολλά θέματα, που συνήθως δεν θεωρούνται μείζονος σημασίας.
Καταρχήν, πριν από κάθε ταξίδι με αυτοκίνητο καλό είναι να ελεγχθούν τα υγρά, τα ελαστικά και τα ηλεκτρολογικά του. Η τήρηση του ΚΟΚ, η ζώνη ασφαλείας σε κάθε μετακίνηση αλλά και η παραμονή των παιδιών στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου σε ειδικό κάθισμα δεν πρέπει να υπενθυμίζονται, αλλά να θεωρούνται δεδομένα. Επιπλέον οι οδηγοί οφείλουν να γνωρίζουν ότι:
- Αν οδηγούν πολλές ώρες, πρέπει να κάνουν συχνές στάσεις (τουλάχιστον κάθε δύο ώρες) και να καταναλώνουν άφθονα υγρά.
- Αν σταματήσουν σε κάποιο κατάστημα, για να “τσιμπήσουν” κάτι, πρέπει να προσέξουν τα εξής: α) Αν οι σαλάτες διατηρούνται σε ειδικές βιτρίνες-ψυγεία. β) Αν τα κρύα σάντουιτς διατηρούνται στο ψυγείο. γ) Αν τα ψυγεία είναι εκτεθειμένα στον ήλιο. δ) Αν τα ζεστά σάντουιτς ή τα μικρογεύματα (τυρόπιτες κτλ.) διατηρούνται σε θερμοκρασίες πάνω από 60o C. ε) Αν τα κρέατα είναι καλοψημένα. στ) Αν υπάρχουν τιμοκατάλογοι στο χώρο του καταστήματος.
- Δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του εσωτερικού χώρου του αυτοκινήτου και του περιβάλλοντος. Πριν από το τέλος του ταξιδιού ή πριν από κάποια στάση η θερμοκρασία του αυτοκινήτου πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτήν του περιβάλλοντος.
- Εάν επιλέξουν να ενοικιάσουν αυτοκίνητο, πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς, για να μάθουν τιμές, όρους και τυχόν προσφορές. Όταν υπογράφουν τη σύμβαση ενοικίασης, να προσέχουν τις λεπτομέρειες, δηλαδή ποιες υποχρεώσεις αναλαμβάνουν σε περίπτωση ατυχήματος, τι καλύπτει η ασφαλιστική εταιρεία, πώς παραλαμβάνουν και πώς παραδίδουν το όχημα (π.χ. με γεμάτο ντεπόζιτο;), πώς χρεώνονται (π.χ. με τη μέρα, με τα χιλιόμετρα;).

Ένα μικρό ταξιδιωτικό φαρμακείο είναι απαραίτητο, ιδιαίτερα αν υπάρχουν μικρά παιδιά, το οποίο σε γενικές γραμμές πρέπει να περιέχει: φυτικό εντομοαπωθητικό, κρέμα, τζελ ή stick για τσιμπήματα από κουνούπια, μέλισσες ή επαφή με μέδουσες και φυτά, αντηλιακό γαλάκτωμα σώματος, καταπραϋντική κρέμα για τα ηλιακά εγκαύματα, βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο, αποστειρωμένες γάζες, υποαλλεργικούς αυτοκόλλητους μικροεπίδεσμους, υποαλλεργικές αυτοκόλλητες ταινίες, αντιβιοτική σκόνη και αλοιφή, σκεύασμα για τη ναυτία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα από τσίμπημα τσούχτρας πρέπει να απομακρυνθούν τα κολλημένα στο σώμα πλοκάμια, όχι όμως με γυμνά χέρια, να τοποθετηθεί στο σημείο του τσιμπήματος πάγος ή κρύες κομπρέσες και στη συνέχεια να αλειφθεί με κορτιζονούχα κρέμα. Αν δεν υπάρχει τέτοια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κομπρέσες με ξιδόνερο (ένα μέρος ξίδι και τρία νερό). Σε ό,τι αφορά τα τσιμπήματα από μέλισσες ή σφίγγες, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος είναι η αφαίρεση του κεντριού με τα νύχια ή με τσιμπιδάκι. Κατά πάσα πιθανότητα για την ανακούφιση από τα συμπτώματα θα απαιτηθούν τοπική εναπόθεση πάγου, ψυχρών επιθεμάτων, κορτιζονούχας αλοιφής ή και λήψη κάποιου αντιισταμινικού χαπιού. Πάντως μεγάλη προσοχή απαιτείται για τυχόν αλλεργίες, καθώς ακόμη και ένα απλό τσίμπημα μέλισσας μπορεί να προκαλέσει θάνατο. Σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε κάποιον γιατρό.

Γενικά οι γονείς πρέπει να βρίσκονται κοντά στα παιδιά, όταν κολυμπούν, να τα επιβάλουν να φορούν σωσίβιο, έως ότου μάθουν να κολυμπούν, αλλά και να αποφεύγουν τις περιοχές που έχουν κίνηση, π.χ. φουσκωτά, τζετ σκι. Το κολύμπι με γεμάτο στομάχι είναι απαγορευτικό (τουλάχιστον τρεις-τέσσερις ώρες έπειτα από γεύμα).
Επίσης τα θαλάσσια παιχνίδια απαιτούν εμπειρία, γι’ αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα εξής:
- Το windsurfing (ιστιοσανίδα) απαιτεί μεγάλη εξάσκηση. Δεν είναι μόνον επικίνδυνο για τον αναβάτη χωρίς εμπειρία αλλά και για τους λουόμενους.
- Δεν κάνουμε windsurfing ούτε παίζουμε με ρυμουλκούμενα φουσκωτά ή με ιπτάμενες σανίδες, αν δεν γνωρίζουμε καλό μπάνιο.
- Αν οδηγούμε μηχανοκίνητο πλοιάριο, τζετ σκι κτλ., φορούμε πάντοτε και εμείς και οι συνεπιβάτες μας σωσίβιο. Δεν οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ. Δεν αναπτύσσουμε ταχύτητα σε σημεία όπου υπάρχουν λουόμενοι.
- Η οδήγηση των τζετ σκι είναι δύσκολη. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από παιδιά και νέους κάτω των 18 ετών.
- Όλα τα θαλάσσια αθλήματα (καταδύσεις, κολύμπι με αναπνευστήρα, κανό, υποβρύχιο ψάρεμα και όλα όσα αναφέρονται παραπάνω) απαιτούν εξάσκηση και τήρηση συγκεκριμένων κανόνων ασφαλείας.

ΠΡΕΖΑ TV
26-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: