Πέμπτη, Ιουλίου 15, 2010

«ΤΡΙΒΕΣ» ΜΕ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΕΙ – ΤΕΙ...ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Μεγάλες αλλαγές φέρνουν στην αγορά εργασίας της χώρας οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων 23 ειδικοτήτων των ΤΕΙ και δύο πανεπιστημιακών ειδικοτήτων, που παρουσιάζονται σε συζήτηση τη Δευτέρα σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.

Πρόκειται για το κύριο θέμα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια τις διοικήσεις των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, οι οποίες είχαν διαμηνύσει στο υπουργείο Παιδείας ότι εάν η σχετική διαδικασία δεν ολοκληρωθεί σύντομα τον Σεπτέμβριο δεν θα ανοίξουν. Βέβαια, το θέμα αυτό δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς σε πολλά επαγγέλματα οι αρμοδιότητες είναι κοινές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το επάγγελμα των μηχανικών, σε σχέση με το οποίο, με την είσοδο και των αποφοίτων των κολεγίων στην αγορά εργασίας της χώρας, έχουν δημιουργηθεί μεγάλα νομοθετικά κενά.

Με τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας ορίζεται ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων δύο πανεπιστημιακών τμημάτων (των βιολόγων και των αποφοίτων της σχολής Μηχανικών Μεταλλείων- Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου), καθώς και 23 ειδικοτήτων των ΤΕΙ θα αναλάβουν να καθορίζουν τα Επιμελητήρια των αρμόδιων κλάδων με διευρυμένη σύνθεση. Στο επάγγελμα των μηχανικών για παράδειγμα τα δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ θα καθορίζει το Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ), το οποίο χειριζόταν ως σήμερα μόνο τα θέματα των αποφοίτων πανεπιστημίου. Αντίστοιχα, θα διευρυνθεί και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο. Ετσι, οι «διαφωνίες» μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα λύνονται από το ίδιο όργανο, το οποίο θα διευρυνθεί με προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί σύντομα από το υπουργείο Παιδείας.

ΠΡΕΖΑ TV
15-7-2010


vima

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!

ΑΜΑ ΑΝΑΛΑΛΑΒΕΙ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΤΕΙ ΤΟ ΤΕΕ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ...

ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΤΕΕ ΑΛΛΑΞΕΙ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΜΟΝΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ.