Τρίτη, Ιουλίου 27, 2010

«ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΑΛΙΕΙΣ»

Περισσότερες από 80 οικολογικές οργανώσεις, με επιστολή τους στα συναρμόδια υπουργεία, ζητούν ακόμη και από το Λιμενικό να μη δείξει ανοχή στους αλιείς που παραβιάζουν το νέο μεσογειακό κανονισμό. «Με Ελληνίδα επίτροπο θα ήταν ανεπίτρεπτο να συρθούμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια», υποστηρίζουν 87 οργανώσεις που συνασπίζονται στο ΠΑΝΔΟΙΚΟ (Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων). Στην επιστολή, που κοινοποιείται και προς τη Μαρία Δαμανάκη, εκτός από το ΥΠΕΚΑ και το Ανάπτυξης, εκφράζεται η ανησυχία ότι «η Ελλάδα μέχρι τώρα λειτουργούσε κάτω από το καθεστώς εξαιρέσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και δεν μελέτησε ποτέ σοβαρά τις επιπτώσεις μιας τέτοιας πολιτικής στις θάλασσές μας, με αποτέλεσμα τη λεηλασία του βυθού».

Γι' αυτό λοιπόν το ΠΑΝΔΟΙΚΟ ζητεί: Να μη δοθεί νέα παράταση για οπισθοδρομήσεις και να απαγορευθεί κάθε δραστηριότητα της μέσης αλιείας στους κλειστούς κόλπους όλο τον χρόνο. Επίσης, να «επιτραπούν οι έλεγχοι στα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι τράτες και τα γρι-γρι».
Η κατάσταση στην ευρωπαϊκή αλιεία είναι δραματική. «Κάθε χρόνο οι Ελληνες και υπόλοιποι Ευρωπαίοι αλιείς επενδύουν περισσότερα χρήματα σε νέες αλιευτικές τεχνολογίες αλλά πιάνουν λιγότερα ψάρια», τόνισε προσφάτως σε ειδική εκδήλωση για την αειφόρο αλιεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Κρίτων Αρσένης, ευρωβουλευτής της Σοσιαλιστικής Ομάδας, λέγοντας με έμφαση: «Βρισκόμαστε στα πρόθυρα κατάρρευσης των αλιευμάτων! Πρέπει να βρούμε τρόπους να αναγεννήσουμε τα αλιεύματα, αν θέλουμε να συνεχιστεί η αλιεία, που είναι πηγή κύριου και συμπληρωματικού εισοδήματος σε εύθραυστες νησιωτικές και παράκτιες κοινωνίες».

Στην ειδική αυτή εκδήλωση, που έγινε και με πρωτοβουλία του ίδιου και της συναδέλφου του Τερέζας Ριέρα, τονίστηκε η ανάγκη για δημιουργία ειδικών πολιτικών για τα νησιά στην Ευρώπη.
«Παρά τις συνθήκες και ανάγκες των νησιών», είπε ο Κρίτων Αρσένης, «δεν έχει υπάρξει η απαιτούμενη εξειδίκευση των ευρωπαϊκών πολιτικών. Αντίθετα, οι αποφάσεις που λαμβάνονται για την ευρωπαϊκή γεωργία, τις μεταφορές, την ενέργεια, το περιβάλλον, την καινοτομία, εφαρμόζονται ομοιόμορφα στα μικρά νησιά και στις μεγάλες ηπειρωτικές περιοχές, στην Κίμωλο και στην κοιλάδα του Ρήνου. Στόχος μας είναι η κατοχύρωση της έννοιας της νησιωτικότητας στην Ε.Ε.».
Εκδηλη ήταν η αγανάκτηση στην ειδική αυτή εκδήλωση του Εμμανουήλ Κούλια, προέδρου του Σωματείου Ψαράδων Καλύμνου, καθώς βλέπει τους παράκτιους αλιείς να ενοχοποιούν συλλήβδην τη μέση αλιεία, που θρέφει χιλιάδες στόματα. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι θέσεις του Αργύριου Καλλιανιώτη, διευθυντή του ΙΝΑΛΕ.

«Να δώσουμε προτεραιότητα στη βιώσιμη αλιεία», λέει ο Δημήτριος Ζάννες, πρόεδρος της Ενωσης Αλιείας Βορείου Αιγαίου, εκπροσωπώντας τους παράκτιους ψαράδες που είναι υπέρ των θαλάσσιων πάρκων - καταφύγιων τα οποία προστατεύουν την Ποσειδωνία και τα οικοσυστήματά της, και μαζί την ανάπτυξη των αλιευμάτων.
«Ποιες είναι οι προοπτικές των νησιών στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής 2020;», ρωτά και απαντά ο Ιωάννης Σπιλάνης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που συμμετείχε σε ημερίδα που έγινε με αφορμή την εισαγωγή στη Συνθήκη της Λισαβόνας της έννοιας της νησιωτικότητας και τοποθετήθηκε ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος των σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ομιλία ήταν όλο ευχές, σαν να μην είχε ευθύνη εκείνος ως πολιτικός. «Τα ευρωπαϊκά νησιά, παρά τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους σε ό,τι αφορά τα γεωγραφικά, φυσικά, κοινωνικά και οικονομικά τους χαρακτηριστικά, παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες», είπε ο καθηγητής, «αν συγκριθούν με το σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου, όπως είναι: το μικρό μέγεθος σε πληθυσμό, διαθέσιμη γη και πόρους, η περιφερειακότητα και η απομόνωση, η ύπαρξη ιδιαίτερων σημαντικών και εύθραυστων περιβαλλοντικών και πολιτιστικών πόρων.

»Στις προοπτικές των νησιών υπάρχει η πρόταση για "έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς μεγέθυνση" και αντιπροσωπεύεται το ποιοτικό, το πράσινο νησί, το νησί των ίσων ευκαιριών για τους κατοίκους του».
«Αμήν, αλλά τα προβλήματα είναι πολλά, όχι μόνο στο νησιωτικό κόσμο, στη νησιωτική αλιεία, αλλά και εκεί όπου δρουν και υπάρχουν μονάδες υδατοκαλλιεργειών. Οπως για παράδειγμα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Χαλάστρας. «Εδώ έχουμε το 60% των μυδοκαλλιεργειών όλης της χώρας. Μιλάμε δηλαδή για 15.000 τόνους ετησίως, αλλά ακόμα περιμένουν οι περισσότερες από τις περίπου 50 μονάδες τις "νέες" αδειοδοτήσεις», εξηγεί ο δήμαρχος Γρηγόρης Ουζούνης.
«Από την παραγωγή αυτή το 90% εξάγεται και το 10% καταναλώνεται εντός. Ωστόσο, αν και απασχολούνται 200 οικογένειες, υπερισχύουν τα συμφέροντα των ολίγων ισχυρών εμπόρων που διακινούν το προϊόν μέσα από τα δικά τους κέντρα αποστολής και εξυγίανσης, όπως λέγονται.

»Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί δίνουν έως και 35 λεπτά το κιλό τα μύδια τους (η τιμή θα πέσει κι άλλο), χωρίς να έχουν το δικαίωμα να τα διακινούν οι ίδιοι, αφού δεν δίνονται οι νέες άδειες.
»Με τις άδειες που τις περιμένουμε, αφού έχουμε στείλει όλα τα στοιχεία στο ΥΠΕΚΑ», τονίζει ο δήμαρχος Χαλάστρας, «θα εκσυγχρονιστούν οι μονάδες, καθώς θα ενταχθούν σε προγράμματα που θα τους δίνουν εκτός των άλλων και τη δυνατότητα νόμιμης διακίνησης μέσα από δικά τους κέντρα αποστολής».
Χθες η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη συναντήθηκε με την υπουργό ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη και συζήτησαν θέματα που αφορούν την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών στην Ελλάδα.
Για να δούμε αν η πράσινη και η γαλάζια ανάπτυξη (που αφορά τις δραστηριότητες στη θάλασσα) θα φέρουν αποτέλεσμα πέρα από τις ευχές...
Φ.Κ.

ΠΡΕΖΑ TV
27-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: