Πέμπτη, Ιουλίου 15, 2010

ΟΑΣΑ: ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΔΑΝΕΙΑ Η... ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ...ΠΩΣ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΕΤΣΙ....ΠΩΣ;;;

Με αναγκαστικό... χειρόφρενο απειλείται ο ΟΑΣΑ ακόμα και στο προσεχές διάστημα εξαιτίας της απροθυμίας των Τραπεζών να δανειοδοτήσουν τον υπερχρεωμένο Οργανισμό, ο οποίος έχει συσσωρευμένες ζημίες που φτάνουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι και τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που απάντησαν με προσφορές, το έκαναν με επιτόκια που υπερβαίνουν το 8%, καθιστώντας τα ασύμφορα στον ΟΑΣΑ.
Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός κατάφερε να συγκεντρώσει προσφορές για τα 170 από τα συνολικά 300 εκατομμύρια ευρώ δανείων που απαιτείται να εκταμιευθούν ως το τέλος Αυγούστου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του.
Αν και τα δάνεια δεν έχουν συμφωνηθεί οριστικά ακόμα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κοινοπρακτικό δάνειο διάρκειας 4 ετών από πέντε ελληνικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) με την Alpha Bank να δίνει το μεγαλύτερο ποσό. Το ύψος του επιτοκίου ορίστηκε σε euribor 3μήνου συν 750 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 8,34%.

Προσφορά είχε κάνει και η Deutshe Bank, προτείνοντας τη χορήγηση του συνολικού ποσού σε δύο δάνεια 200 και 100 εκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο που ξεπερνούσε το 10%.
Υπενθυμίζεται ότι το 2009 ο ΟΑΣΑ δανείστηκε δύο φορές από ελληνικές και ξένες τράπεζες συνολικό ποσό 560 εκατομμυρίων ευρώ με επιτόκια, 4,057% για τα 240 εκατ. ευρώ και 4,85% για τα 320 εκατ. ευρώ
Η δυσκολία δανεισμού εντείνει τα σοβαρά προβλήματα του Οργανισμού, ο οποίος χρειάζεται άμεσα χρήματα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις μισθοδοσίας των 7.000 εργαζομένων ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ και επιδόματος αδείας -όσων δεν το έχουν πάρει.

Ο ΟΑΣΑ θα πρέπει να πληρώσει τους εργαζομένους στις 25 του μήνα, ενώ παράλληλα υπάρχει και το τελεσίγραφο του Συνδικάτου, το οποίο απειλεί με ακινητοποίηση των λεωφορείων με την πρώτη καθυστέρηση.
Στο μεταξύ η ΕΘΕΛ (αστικά λεωφορεία) αδυνατεί να εξοφλήσει και υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές μεταξύ των οποίων 12 εκατομμύρια ευρώ προς την επιχείρηση προμήθειας καυσίμων αλλά και ποσό περίπου 300.000 ευρώ προς την επιχείρηση που την προμηθεύει με γάλα.

ΠΡΕΖΑ TV
15-7-2010

ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: