Τετάρτη, Ιουλίου 28, 2010

ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕΜΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ

Δύο θέσεις εργασίας χάνονται για καθεμία που δημιουργείται στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη χθεσινή τριμηνιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Αναδιαρθρώσεων (ΕRΜΕurofound) που καταγράφει τις αναδιαρθρώσεις μεσαίας και μεγάλης κλίμακας που συντελούνται στις οικονομίες και στις επιχειρήσεις. Και μάλιστα ο ρυθμός αυτός αφορά το τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου.

Είναι αλήθεια ότι ο συνολικός αριθμός των θέσεων εργασίας που χάνονται συνεχίζει να μειώνεται, από το πρώτο τρίμηνο του 2009, όταν είχαν φτάσει στο απόγειό τους. Ωστόσο, παρατηρεί ο οργανισμός, εξακολουθούν να είναι πολύ περισσότερες από τις νέες θέσεις που δημιουργούνται, και μάλιστα σε μια συγκυρία σχετικής ανάκαμψης. Ετσι, στις 214 περιπτώσεις αναδιάρθρωσης που καταγράφει ο οργανισμός ανάμεσα στην 1η Απριλίου και στις 30 Ιουνίου, υπάρχουν 51.144 καταργούμενες θέσεις εργασίας και 24.489 δημιουργούμενες νέες θέσεις.

Τέσσερις χώρες σε ύφεση
Τυπικά, γράφει η έκθεση, μόνο τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβενία και Φινλανδία) εξακολουθούν να βρίσκονται σε ύφεση τώρα. Ωστόσο, σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο τρίμηνο, περίπου οι μισές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής και μεταξύ τους είναι μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες (Βρετανία, Ισπανία), την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ αναπτύσσουν ρυθμούς 2,4% και η Ιαπωνία 4,2%. Σε αυτή τη φάση, μπορεί η ανεργία στην ΕΕ να έχει «σταθεροποιηθεί», ωστόσο η σταθεροποίηση αυτή γίνεται σε σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα (9,6% το Μάιο) απ΄ ό,τι πριν από την κρίση, στις αρχές του 2008. Δηλαδή πάνω από 9 εκατομμύρια άνθρωποι λιγότεροι διέθεταν δουλειά στην ΕΕ στο α΄ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2008, ενώ η πλειονότητα της καταστροφής θέσεων εργασίας στη διάρκεια της κρίσης αυτής επικεντρώθηκε στη μεταποίηση και στην οικοδομή, με ιδιαίτερο πλήγμα να υφίστανται οι νέοι, οι άνδρες και οι ανειδίκευτοι στον ιδιωτικό τομέα.

ΠΡΕΖΑ TV
28-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: