Την αναστολή των οικοδομικών εργασιών σε οικισμούς προ του 1923 που δεν έχουν οριοθετηθεί ή τα όριά τους έχουν κριθεί ανίσχυρα, προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, μέχρι την οριστική κύρωση των δασικών χαρτών που υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα σε μία τριετία.
Πρόκειται για τη συντριπτική πλειονότητα των περίπου 12.000 οικισμών της χώρας, οι οποίοι περιλαμβάνουν κυρίως ορεινά και ημιορεινά χωριά, αλλά και σημαντικές περιοχές της Αττικής, όπως είναι ο Αγιος Στέφανος και η Ανοιξη. Στο πάγωμα θα περιληφθούν και οικισμοί με «ανοιχτά» οικοδομικά τετράγωνα, όπως είναι οι Θρακομακεδόνες και ο Καρέας.
Το σύνολο του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση των διαδικασιών κύρωσης των δασικών χαρτών βρίσκεται από χθες σε ανοιχτή διαβούλευση (στην ιστοσελίδα www. opengov.gr), η οποία θα διαρκέσει μία εβδομάδα. Στη συνέχεια, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί από την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.
Παράθυρο συναλλαγής. Ωστόσο, με το προωθούμενο νομοσχέδιο ανοίγει παράθυρο συναλλαγής, καθώς για το μεταβατικό διάστημα- δηλαδή μέχρι την οριστική κύρωση των δασικών χαρτών- «κυρίαρχοι» στην έκδοση των νέων οικοδομικών αδειών στις «γκρίζες ζώνες» θα είναι οι κατά τόπους δασάρχες. Κι αυτό, καθώς, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η έκδοση οικοδομικών αδειών θα επιτρέπεται μόνο εφόσον έχει χορηγηθεί προηγουμένως βεβαίωση του οικείου δασαρχείου για τον δασικό ή μη χαρακτήρα της έκτασης! Οπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι ορεινοί ή ημιορεινοί οικισμοί (προ του 1923, αλλά και μεταγενέστεροι) στερούνται οριοθέτησης ή έχουν οριοθετηθεί με αποφάσεις οι οποίες έχουν κριθεί ανίσχυρες. Το γεγονός αυτό «έχει αποτελέσει - σε αρκετές περιπτώσεις- αφορμή για μεταβολή της χρήσης εκτάσεων με δασική μορφή». Σύμφωνα με το υπουργείο, επειδή κάποια τμήματα εντός των οικισμών αυτών συμπίπτουν με εκτάσεις που περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες, το νομοσχέδιο προβλέπει ειδική διαδικασία ελέγχου για τις αλλαγές των χρήσεων γης που ήδη έχουν επέλθει. Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρηθεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα του Αγίου Στεφάνου και άλλων δασικών εκτάσεων που δομήθηκαν με αποφάσεις της Πολιτείας, αλλά στη συνέχεια κρίθηκαν παράνομες. Οι περιοχές αυτές πρόκειται να νομιμοποιηθούν, ωστόσο, όσοι δασικοί θύλακοι έχουν διατηρηθεί μέσα στα όριά τους, θα παραμείνουν αδόμητοι.
Συγκεκριμένα, θα συνεχίσει να παρέχεται η δυνατότητα πολεοδόμησης μόνο για τμήματα των οικισμών που έχουν δημιουργηθεί με διοικητικές πράξεις, οι οποίες δεν έχουν ακυρωθεί ή ανακληθεί και εφόσον βεβαίως συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας. Αντίθετα, από την πολεοδόμηση θα εξαιρεθούν όλες οι εκτάσεις που διατηρούν σήμερα τον δασικό τους χαρακτήρα, ακόμη και αν πρόκειται για μικρούς θυλάκους εντός των οικισμών. Σε όλες αυτές τις περιοχές και μέχρι την κύρωση του νόμου, οι οικοδομικές άδειες θα πρέπει πλέον να συνοδεύονται υποχρεωτικά από έγκριση του Δασαρχείου.
Ενστάσεις μέσω ΚΕΠ. Το σχέδιο νόμου προβλέπει την επίσπευση της διαδικασίας ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών και τη σταδιακή κύρωσή τους, αρχίζοντας από τα σημεία για τα οποία δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις. Ο χάρτης θα συμπληρώνεται στη συνέχεια με όσα στοιχεία προκύπτουν από την εξέταση των ενστάσεων. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να κερδηθεί χρόνος, προωθείται η ηλεκτρονική κατάθεση ενστάσεων από τους πολίτες. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται: Η ηλεκτρονική πληροφόρηση των πολιτών, οι οποίοι θα μπορούν με τον ίδιο τρόπο να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους. Η διαδικασία θα γίνεται και μέσω ΚΕΠ, ενώ θα εξακολουθεί να ισχύει και η παραδοσιακή διαδικασία της ανάρτησης των προς κύρωση δασικών χαρτών στα δημοτικά καταστήματα. Η θεσμοθέτηση των δασικών χαρτών θα αρχίσει από την Αττική, το φθινόπωρο.
Η ενίσχυση των δασαρχείων με προσωρινές αποσπάσεις από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ανατολική Αττική υπάρχουν μόνο 7 δασικοί υπάλληλοι. Τα περισσότερα δασαρχεία της Αττικής έχουν παραλάβει ψηφιοποιημένους χάρτες για να κάνουν την οριοθέτηση των δασικών εκτάσεων, σε συνεργασία με τις Πολεοδομίες και τις Εφορίες, ώστε να ακολουθήσουν η ανάρτηση των χαρτών και η υποβολή ενστάσεων.
Η συγκρότηση τριμελών επιτροπών από δασολόγο, τοπογράφο και νομικό, που θα εκδικάζουν τις ενστάσεις.
Με το ίδιο νομοσχέδιο ιδρύεται το Πράσινο Ταμείο, στο οποίο θα συγκεντρώνονται οι πόροι του ΕΤΕΡΠΣ, το τέλος της βενζίνης, τα έσοδα από την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων και τα τέλη από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Βασικό στοιχείο θα είναι η διαφάνεια των πόρων και της διαχείρισής τους, η οποία θα είναι προσβάσιμη στους πολίτες μέσω του Διαδικτύου.
ΠΡΕΖΑ TV
10-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου