Δευτέρα, Ιουλίου 26, 2010

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ

Νοσοκομεία ανοιχτά όλη την ημέρα, εξημερωμένα “πιράνχας”, άμεση φροντίδα για όλους, “σουίτες” για εκλεκτούς πελάτες-ασθενείς.
Ήταν οι ηχηρές εξαγγελίες που συνόδευσαν την έναρξη των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων μέσα στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, το Νοέμβριο του 2001, υπό τον τίτλο “ολοήμερη λειτουργία νοσοκομείων”.

Με ανάλογο τίτλο αλλά λιγότερο ηχηρές εξαγγελίες ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα (μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένων αποκαλύψεων κρουσμάτων διαφθοράς) μία από τις βασικές διατάξεις του νέου νόμου για το ΕΣΥ, που προβλέπει όχι απλώς απογευματινά ιατρεία αλλά "ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων με την επέκταση των εξωτερικών ιατρείων και τη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων πέραν του τακτικού ιατρείου". Το πώς θα εφαρμοστεί αυτό - δεδομένων των ελλείψεων 4.500 γιατρών και 25.000 νοσηλευτών στα νοσοκομεία- παραπέμπεται να ρυθμιστεί με υπουργική απόφαση, ενώ το πότε δεν προσδιορίζεται.
Με βάση στοιχεία από την εμπειρία της οκτάχρονης και πλέον λειτουργίας των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, δηλαδή της πρώτης απόπειρας εφαρμογής του μοντέλου της "σαλαμοποίησης" στον τομέα των ιατρικών υπηρεσιών του ΕΣΥ, μπορούν να εξαχθούν τα εξής συμπεράσματα:
* Οι αυξημένες προσδοκίες για εισροή εσόδων στα ταμεία των νοσοκομείων από τις αμοιβές που προβλέπεται να πληρώνουν οι ίδιοι οι ασθενείς τους δεν δικαιώθηκαν. Στη Θεσσαλονίκη εξαίρεση αποτελεί το "Παπαγεωργίου", το οποίο λόγω του ιδιαίτερου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του και της επιλογής του προσωπικού του στον τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων να εργάζονται κυριολεκτικά με ολοήμερο ωράριο έγινε σημείο αναφοράς για τις εξετάσεις σχεδόν από το σύνολο των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Προβλήματα λειτουργίας του εξοπλισμού σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία, όπως στο “ΑΧΕΠΑ” με το σχεδόν μονίμως χαλασμένο μαγνητικό τομογράφο και στο “Ιπποκράτειο”, που κάνει αξονικές με μεταχειρισμένο τομογράφο, τον οποίο δώρισε ιδιώτης γιατρός, δεν άφησαν περιθώρια για επέκταση του μέτρου.
* Η προσέλευση από τους ασθενείς-πελάτες δεν ήταν η αναμενόμενη, αφού λειτούργησε προφανώς η λογική ότι, "αν είναι να πληρώσω, γιατί να μην πάω σε ιδιωτικό ιατρείο ή κλινική;".
* Οι περισσότεροι από τους γιατρούς, που αρχικά είδαν τη δυνατότητα ενίσχυσης του εισοδήματός τους με νόμιμο τρόπο, ο οποίος δεν εμπεριείχε το ρίσκο αποδοχής "μαύρου χρήματος", απογοητεύτηκαν και αποχώρησαν από τα απογευματινά ιατρεία. Αιτία, αφενός η μειωμένη συμμετοχή του κόσμου, αφετέρου η καθυστέρηση στην απόδοση του ποσοστού τους από το νοσοκομείο, που σε κάποιες περιπτώσεις έφτανε μέχρι και τους οκτώ μήνες.
* Δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία με βάση τα οποία θα υπέθετε κάποιος ότι το επιτελείο του υπουργείου Υγείας έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή πέντε βουλευτές του ΚΚΕ πριν από δύο χρόνια, ζητώντας αναλυτικά δεδομένα για τα απογευματινά ιατρεία, δεν δόθηκε ποτέ απάντηση. Η -εν εξελίξει- εισαγγελική έρευνα στο λογαριασμό διαχείρισης των κονδυλίων από τα απογευματινά ιατρεία στο Νοσοκομείο Ηρακλείου δίνει μία εικόνα της ευκολίας με την οποία μπορούν να καταστρατηγηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας ιατρείων με ιδιωτικά κριτήρια μέσα σε δημόσιο νοσοκομείο.

Του ΚΩΣΤΗ ΚΕΚΕΛΙΑΔΗ

ΠΡΕΖΑ TV
26-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: