Πέμπτη, Ιουλίου 01, 2010

ΑΔΥΝΑΤΕΙ Η WIND ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΤΟΚΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΗΣ

Σε αναβολή της καταβολής τοκοχρεολυσίων προς τους πιστωτές της ύψους από περίπου 40 ως και 55 εκατ. ευρώ, που έπρεπε να δοθούν τις επόμενες ημέρες, προχωρεί η Wind Ελλάς, καθώς η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά τα χρηματοοικονομικά της και δεν μπορεί να αποπληρώσει το συνολικό χρέος, το οποίο φθάνει το 1,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ίσως τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθεί και διαδικασία αναδιάρθρωσης της κεφαλαιακής δομής της ενώ οι συζητήσεις με τους πιστωτές έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου 15 ημέρες.
Παράλληλα η Wind Ελλάς θα ανακοινώσει την πρόσκληση ενδιαφέροντος για άμεση κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών με σκοπό τη μερική ή και συνολική εξαγορά της. Σημειώνεται ότι αν και η ονομαστική αξία των δανειακών υποχρεώσεων της Wind Ελλάς ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ, η χρηματιστηριακή αξία των ομολόγων αυτών, τα οποία διακινούνται στις διεθνείς αγορές, είναι σήμερα μικρότερη των 700 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία πριν από περίπου ένα εξάμηνο είχε πετύχει να αναδιαρθρώσει το συνολικό χρέος της, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, γλιτώνοντας περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο το επικρατέστερο σενάριο που συζητείται στην αγορά είναι οι πιστωτές της Wind Ελλάς να ζητήσουν την απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να μειώσουν τα δάνεια της επιχείρησης από 1,8 δισ. ευρώ σε περίπου 0,8- 1,2 δισ. ευρώ και στη συνέχεια να πουληθεί ποσοστό της σε κάποιο επενδυτικό σχήμα.
Τα αποτελέσματα το τελευταίο εξάμηνο της Wind Ελλάς επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και από τον έντονο ανταγωνισμό. Τα συνολικά έσοδα της Wind Ελλάς μειώθηκαν κατά 18,5%, φθάνοντας τα 216,9 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο, ενώ τα έσοδα από την κινητή μειώθηκαν κατά 21,8% την ίδια περίοδο, στα 170 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί νέα αναδιάρθρωση του χρέους, κύκλοι της αγοράς ανέφεραν ότι η εταιρεία ή θα κλείσει ή θα συγχωνευθεί.
Για το 2009 η Wind Ηellas σημείωσε ζημιές ύψους 259 εκατ. ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που εταιρεία κινητής τηλεφωνίας εμφανίζει τόσο υψηλές ζημιές σε μία χρήση. Το 2008 η Wind είχε ζημιές προ φόρων ύψους 64 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά τους φόρους ύψους 21 εκατ. ευρώ. Πάντως μεγάλο μέρος της ζημιάς της επιχείρησης που καταγράφεται στη χρήση του 2009 αποδίδεται στις ζημιές του 4ου τριμήνου του έτους, ύψους 186 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη της επιχείρησης, η διοίκηση της εταιρείας ενέγραψε το συγκεκριμένο τρίμηνο σημαντικές δαπάνες και κόστος που σχετίζονται με την αναδιοργάνωση του χρέους της, αλλά και με την αναδιοργάνωση της ίδιας της επιχείρησης (π.χ. κόστος εθελουσίας εξόδου κτλ.).

ΠΡΕΖΑ TV
1-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: