Τρίτη, Αυγούστου 10, 2010

ΣΕ ΚΙΝΑ, ΙΝΔΙΑ, ΠΑΚΙΣΤΑΝ...ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΔΙΝΟΥΝ 13 ΕΚΑΤ. ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΔΕΙΣ ΒΡΟΧΕΣ, πλημμύρες, κατολισθήσεις συνθέτουν το τραγικό σκηνικό στην Ανατολική και τη Νότια Ασία. Στην Κίνα οι επιζήσαντες θρηνούν πάνω από τα πτώματα της θεομηνίας του Σαββάτου. Στο Πακιστάν αδυνατούν να μετρήσουν το μέγεθος της άνευ προηγουμένου συμφοράς. Και στην Ευρώπη μαζεύουν τα συντρίμμια τους.

Οι νεκροί στο Ζουκού, μια μικρή κοιλάδα στην επαρχία Γκανσού της Κίνας, αυξήθηκαν δραματικά μέσα σ΄ ένα 24ωροαπό 137 την Κυριακή, έφθασαν χθες τους 337. Ο αριθμός αυτός είναι βέβαιο πως θα μεγαλώσει, δεδομένου πως αγνοούνται άλλοι 1.148 άνθρωποι και εκφράζονται φόβοι πως πολλοί από αυτούς βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τη λάσπη και τα χαλάσματα. Μέλη των σωστικών συνεργείων και ντόπιοι παλεύουν με φτυάρια, τσάπες και σχοινιά να ανοίξουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια που κάλυψε ολοσχερώς η λάσπη. «Εκεί κάτω βρίσκονται περίπου 20 μέλη της οικογένειάς μου», λέει ένας νεαρός Κινέζος που κατά τη διάρκεια της καταστροφής βρισκόταν σε γειτονική πόλη. Τουλάχιστον 300 χαμηλά σπίτια έχουν καλυφθεί από τη λάσπη και τις πέτρες, μετέδιδαν χθες τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Οι πληγέντες αντιμετωπίζουν επιπλέον τον κίνδυνο να βρεθούν σύντομα χωρίς ενισχύσεις. Τρόφιμα, νερό και σκηνές βρίσκονται μέσα σε οχήματα που έχουν εγκλωβιστεί εκατοντάδες μέτρα μακριά από την περιοχή.

Η κατολίσθηση ίσως είναι αποτέλεσμα της πρόσφατης ξηρασίας και του σεισμού στην επαρχία Σιτσουάν, το 2008, που έκαναν το έδαφος ευαίσθητο στις ισχυρές βροχοπτώσεις, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Στη Νότια Ασία υπολογίζεται πως τουλάχιστον 13 εκατομμύρια Πακιστανοί έχουν πληγεί από τις φονικές πλημμύρες. Τρεις από τις μεγαλύτερες καταστροφές των τελευταίων ετών- το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό το 2004, ο σεισμός το 2005 στο Κασμίρ και ο φετινός στην Αϊτή- συνολικά έπληξαν 11 εκατομμύρια ανθρώπους. Η σύγκριση βοηθά να καταλάβει κανείς το μέγεθος της καταστροφής. Μέσα σε δύο εβδομάδες, όσο διαρκούν οι σφοδρές βροχοπτώσεις, 1.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατομμύρια άλλοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. «Το μέγεθος της τραγωδίας είναι τόσο μεγάλο που είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί», δήλωσε ο Μαουρίζιο Τζουλιάνο, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κεντρικό Πακιστάν. Μεγάλες διαστάσεις έχουν αρχίσει να παίρνουν όμως και οι καταγγελίες των κατοίκων ότι η βοήθεια καθυστέρησε πολύ να φτάσει. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως έμειναν εντελώς αβοήθητοι, χωρίς τρόφιμα και νερό. «Θα ήταν προτιμότερο να είχαμε πεθάνει από τις πλημμύρες, αφού η ζωή μας κάθε μέρα είναι γεμάτη πόνο», λέει με παράπονο ο διασωθείς Μανζούρ Αχμέντ.

Ωστόσο, μέσα σε αυτό το κλίμα της απέραντης δυστυχίας, η γέννηση δύο αγοριών ήταν μια νότα αισιοδοξίας. Πιλότος στρατιωτικού αεροσκάφους, που μόλις είχε προσγειωθεί σε πλημμυρισμένη περιοχή, παρατήρησε ξαφνικά κάποιους άνδρες που μετέφεραν ένα σώμα τυλιγμένο με σεντόνι. Το νερό έφθανε μέχρι το στήθος τους. Οταν ο πιλότος πλησίασε, διαπίστωσε προς μεγάλη του έκπληξη πως ήταν μια γυναίκα με τα δίδυμα αγόρια της. Και οι τρεις ήταν ζωντανοί και μεταφέρθηκαν αμέσως στο νοσοκομείο.

Στην Ευρώπη
Στην Ευρώπη, Πολωνοί, Τσέχοι και Γερμανοί καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να καθαρίσουν τα σπίτια και τις πόλεις τους που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Από τις πλημμύρες 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο και την Κυριακή. Συναγερμός έχει σημάνει και στην Πορτογαλία, όπου χίλιες εστίες φωτιάς ήταν ενεργές έως αργά χθες τη νύχτα. Προκειμένου να ενισχυθεί το έργο των πυροσβεστών, η κυβέρνηση έδωσε εντολή να κινητοποιηθούν και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

ΠΡΕΖΑ TV
10-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: