Με σχεδόν δύο στα δέκα καταστήματα να έχουν βάλει ήδη λουκέτο, ο εμπορικός κόσμος και η αγορά γενικότερα είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για το τι μέλλει γεννέσθαι. Τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), που είδαν το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα, αποτυπώνουν μέρος μόνο της τραγικής πραγματικότητας.
Η έρευνα της ΕΣΕΕ έδειξε ότι το 14,8% των καταστημάτων έχει ήδη κλείσει, με τη διαφορά ότι το δείγμα της περιορίστηκε σε κεντρικούς κυρίως δρόμους της Αθήνας (σ.σ.: όπου το ποσοστό αυξάνει στο 17,2%), του Πειραιά και των μεγάλων προαστίων (Χαλάνδρι, Μαρούσι κ.ά.) και όχι σε μικρότερους δρόμους, όπου ούτως ή άλλως η εμπορική κίνηση είναι χαμηλότερη. Ακόμη και η ΕΣΕΕ, πάντως, παραδέχεται ότι η έρευνά της είναι ακόμη στην αρχή.
Εχει προγραμματίσει ήδη μάλιστα και νέα έρευνα στους ίδιους εμπορικούς δρόμους σε έξι μήνες από τώρα, προκειμένου να φανεί κατά πόσο θα έχει επιδεινωθεί η κατάσταση.
Και βέβαια, από τα λουκέτα των επιχειρήσεων ξεκινά μία αλυσίδα αρνητικών επιδράσεων στην οικονομία, που -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει τις θέσεις εργασίας (από προηγούμενη έρευνα της ΕΣΕΕ προέκυψε ότι θα χαθούν συνολικά περί τις 100.000 θέσεις στο εμπόριο) και την απώλεια εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, στο οποίο εισόδημα βασίζεται η «ελληνική κοινωνική δομή», όπως σημειώνεται στη μελέτη της ΕΣΕΕ.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, είναι ένα ζήτημα για χιλιάδες ανθρώπους -καταστηματάρχες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, αλλά και εργαζόμενους που έχασαν τις δουλειές τους- κατά πόσο θα είναι σε θέση τους επόμενους μήνες να πληρώσουν χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ή να «τακτοποιήσουν» τον ημιυπαίθριο χώρο τους.
ΜΠ. ΠΟΛ.
ΠΡΕΖΑ TV
14-8-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου