Κυριακή, Αυγούστου 01, 2010

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ... 1960 ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΕΡΓΙΑ 14,3% ΤΟ 2011!!!

Στη χρονική περίοδο 2009 - 2015, το 2011 θα είναι το πιο δύσκολο έτος για την απασχόληση. Αυτή τη χρονιά η ανεργία, σύμφωνα με τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, αναμένεται να ανέλθει στο 14,3% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Εάν επαληθευθεί αυτή η πρόβλεψη (η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η μη καταγεγραμμένη ανεργία θα προσεγγίσει το 20%) το ποσοστό των ανέργων θα αντιστοιχεί στα επίπεδα του 1960. Με μία ουσιώδη διαφορά. Το 1960 υπήρχε ακόμη η διέξοδος της μετανάστευσης στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Προοπτική η οποία σήμερα είναι πολύ περιορισμένη διότι ανάλογη διέξοδο μπορεί να βρει μόνο το υψηλά εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Με την ανεργία να εκτινάσσεται και να προσεγγίζει ταχύτατα εντός του 2010 το 12%, η αξιολόγηση που εμπεριέχεται στην έκθεση του ΙΝΕ των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για την πορεία των οικονομικών και κοινωνικών δεικτών μετά την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων αποκτά μιαν άλλη διάσταση. Δείκτες όπως η παραγωγικότητα, η σύγκλιση των μισθών, οι επενδύσεις, η κερδοφορία των επιχειρήσεων επιστρέφουν στα επίπεδα του 2004 και του 2006. Η αγοραστική δύναμη των μισθών επιστρέφει στα επίπεδα του 1984. Σε αυτές τις συνθήκες, ακόμη κι αν η ανάκαμψη του 2013 συνδυαστεί με ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ 0,4%, εξαιρετικά δύσκολα θα μπορέσει να ανατρέψει τη δυσμενή εικόνα.
Η πρόβλεψη για υψηλή ανεργία, φθίνουσα πορεία στην προσφορά θέσεων εργασίας, σε συνδυασμό με την εκτίναξη του πληθωρισμού και τη χειροτέρευση των μη δημοσιονομικών μεγεθών δεν προβληματίζουν μόνο τη ΓΣΕΕ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία (θα την παρουσιάσει στις αρχές Σεπτεμβρίου), αλλά και τους εκπροσώπους της τρόικας με τους οποίους ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ Σ. Ρομπόλης φαίνεται πώς είχαν μια ενδιαφέρουσα συνάντηση την περασμένη Πέμπτη.

Η συνάντηση δεν έμοιαζε σε τίποτε με αυτήν που είχε προηγηθεί του ασφαλιστικού και των εργασιακών ρυθμίσεων. Χωρίς υπεροψία και σε κλίμα έντονου προβληματισμού, όπως περιγράφουν οι παριστάμενοι, οι ελεγκτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο του στασιμοπληθωρισμού και των προβλημάτων της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Παραδέχθηκαν δε ότι στις μετρήσεις για τον πληθωρισμό δεν έλαβαν υπόψη την επίδραση από την αύξηση της έμμεσης φορολογίας. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχετε τους στόχους των δημοσιονομικών υποχρεώσεων, αλλά όχι κι αυτούς της ανταγωνιστικότητας και της πραγματικής οικονομίας», φέρεται να είπε ο Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, επιμένοντας ότι τώρα πρέπει να μετατοπιστούν οι πολιτικές σε κατεύθυνση που να ενισχύονται οι συντελεστές της πραγματικής οικονομίας. «Θα συμφωνείτε μαζί μας για τις παρεμβάσεις που ζητήσαμε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση στο σκέλος της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής», επισήμανε ο εκπρόσωπος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Κλάους Μαζούχ.
Πάντως, το πρώτο ερώτημα που ετέθη από την πλευρά των ελεγκτών αφορούσε την «αίσθηση» των συνδικαλιστών για το κοινωνικό κλίμα που διαμορφώνεται σε συνθήκες υψηλής ανεργίας.

Τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Από τον Απρίλιο του 2009 έως και τον Απρίλιο του 2010 χάθηκαν 130.000 θέσεις εργασίας. Βάσει των παραδοχών του υπουργείου Εργασίας, η μείωση της απασχόλησης το πρώτο εξάμηνο του 2010 έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος αντιστοιχεί σε 110.000 θέσεις εργασίας. Ανάλογη υποχώρηση κατά 110 έως 130.000 θέσεις εργασίας αναμένεται και για το 2011 και θεωρείται βέβαιο ότι ο δείκτης της απασχόλησης θα κατέλθει στα επίπεδα του 2006.

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν υπό τη μορφή των προγραμμάτων επιδότησης εισφορών ή θέσεων εργασίας, από τον ΟΑΕΔ και από τα κοινοτικά κονδύλια δεν θα μεταβάλουν την κατάσταση. Αντιθέτως, υπάρχουν ενδείξεις που αποδεικνύουν ότι η μεγάλη υποτίμηση των μισθών και συντάξεων που αντικατέστησε το όπλο της υποτίμησης του νομίσματος σε συνθήκες δραχμής δεν θα έχει επίδραση στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αφού ήδη η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει υποχωρήσει κατά 20% και των συντάξεων σε ποσοστό πάνω από το 25%. Τα ποσοστά αυτά αναμένεται να αυξηθούν πολύ περισσότερο μέχρι το τέλος τους έτους, καθώς ήδη στα μεγάλα αστικά κέντρα οι δύο στις τρεις νέες θέσεις εργασίας είναι είτε προσωρινής είτε μερικής απασχόλησης, όπως αποδεικνύεται και από τα πρόσφατα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Της Χριστινας Kοψινη

ΠΡΕΖΑ TV
1-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: