Κυριακή, Αυγούστου 01, 2010

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΤΟΝ ΟΤΕ ΓΙΑ... ΜΕΤΑΦΟΡΑ 2.000 ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΕ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΑΦΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΜΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ,ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ...

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει βγάλει «κόκκινη κάρτα» στον Παναγή Βουρλούμη, η ψήφος εμπιστοσύνης όμως που δίνουν οι Γερμανοί της Deutsche Telekom στο πρόσωπό του συνεχίζει να τον κρατά στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας του ΟΤΕ, σχεδιάζοντας μάλιστα εκείνος το μελλοντικό επιχειρησιακό πλάνο του Οργανισμού.Χωρίς μέχρι σήμερα οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τον γερμανικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό για την επιλογή νέας διοίκησης να έχουν οδηγήσει σε κάποια συμφωνία, ο Παναγής Βουρλούμης παραμένει ο ισχυρός άνδρας στον ΟΤΕ, επιχειρώντας μάλιστα να θέσει τις βάσεις για την εφαρμογή ενός σχεδίου της D.T. για το πλεονάζον προσωπικό στον Οργανισμό.
Το μοντέλο που επιθυμούν να εφαρμόσουν οι Γερμανοί στον ΟΤΕ είναι πανομοιότυπο με εκείνο που υιοθέτησαν οι ίδιοι προ ετών στη μητρική Deutsche Telekom και αφορούσε στη μεταφορά 44.000 εργαζομένων σε μια θυγατρική εταιρεία ονόματι Telekom Services με περικοπή μισθού της τάξης του 6,5%.

Υστερα από 11 εβδομάδες απεργιών, το γερμανικό συνδικάτο Verdi συμφώνησε εν τέλει για τη μεταφορά των χιλιάδων εργαζομένων, εξασφαλίζοντας όμως τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου είχε ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων τη ραγδαία μείωση του μισθολογικού κόστους της γερμανικής μητρικής εταιρείας.
Στα χέρια του ο Παναγής Βουρλούμης κρατά ήδη τον «φάκελο» για τον ΟΤΕ με... αποστολέα την Deutsche Telekom που περιέχει μια παρεμφερή πρόταση για την μείωση του μισθοδοτικού κόστους στον Οργανισμό.
Το εν Ελλάδι σχέδιο περιλαμβάνει τη σύσταση μιας θυγατρικής εταιρείας υπό τον συμβολικό τίτλο «Transfer» (μεταφέρω), στην οποία προτείνεται η μεταφορά περίπου 2.000 εργαζομένων, που σήμερα απασχολούνται στην μητρική εταιρεία.
Το επιχειρησιακό πλάνο της D.T. προβλέπει άλλωστε εδώ και καιρό τη μείωση κατά 2.000 εργαζομένους το προσωπικό του Οργανισμό, επειδή το μισθοδοτικό κόστος του ΟΤΕ έχει επιστρέψει στα επίπεδα προ της μεγάλης εθελούσιας εξόδου.
Παρά το υψηλό κόστος της μεγάλης εθελουσίας εξόδου το 2005 (200.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που αποχώρησε), το κόστος προσωπικού «σκαρφάλωσε» και πάλι στο 33% των εσόδων του Οργανισμού.
Το γερμανικό αυτό σχέδιο βασίζεται στο σκεπτικό ότι με τη μεταφορά των εργαζομένων αυτών το μισθοδοτικό κόστος της μητρικής θα μειωθεί σημαντικά και αυτό θα επιτρέψει στον ΟΤΕ να διαθέσει στους συνδρομητές φθηνότερα τηλεπικοινωνιακά πακέτα και να δώσει τη δική του απάντηση στον εγχώριο ανταγωνισμό.

Κάτι που δεν του επιτρέπει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), διότι ο ΟΤΕ υποχρεούται από την κείμενη νομοθεσία να παρέχει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σε κοστοστρεφείς τιμές.
Αυτό μέχρι σήμερα έχει ως συνέπεια να πουλάει πιο ακριβά ο Οργανισμός από τους ανταγωνιστές του.
Το μοντέλο της θυγατρικής εταιρείας άρχισε ήδη να προωθείται, παρά μάλιστα το ζήτημα που προέκυψε ξαφνικά με τα γερμανικά Δικαστήρια.
Συγκεκριμένα, το γερμανικό συνδικάτο Verdi, μετά τη μεταφορά των εργαζομένων στην «Telekom Services», ακολούθησε τη δικαστική οδό και κέρδισε την υπόθεση, με την απόφαση να κάνει λόγο για μη μεταφορά άλλων εργαζομένων στη θυγατρική εταιρεία.
Η απόφαση αυτή βασίστηκε στο γεγονός ότι είναι δημόσιοι υπάλληλοι και η μετακίνησή τους θεωρήθηκε βλαπτική για τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Η έκρηξη του μισθοδοτικού κόστους στον Οργανισμό, σύμφωνα με στελέχη της ομοσπονδίας εργαζομένων στον ΟΤΕ, είναι αποτέλεσμα των επιλογών της διοίκησης Βουρλούμη, που οδήγησαν σε αύξηση των θέσεων ευθύνης σε 2.200 από 1.200 που ήταν πριν.
Στελέχη της ομοσπονδίας εργαζομένων του ΟΤΕ μιλώντας στην «Οικονομία» τονίζουν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία αποτελεί «κερκόπορτα» για να ανοίξει ένας μεγάλος κύκλος απολύσεων στελεχών και υπαλλήλων στον Οργανισμό, υπενθυμίζοντας το προ ετών αίτημα της διοίκησης, που δεν έγινε ποτέ δεκτό, να απολύονται δηλαδή όσα στελέχη χάνουν τη θέση ευθύνης που κατείχαν.
Τα ίδια στελέχη θεωρούν μάλιστα ότι η έκρηξη του μισθοδοτικού κόστους στον ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια στα προ εθελουσίας εξόδου επίπεδα, όπως την παρουσιάζει η διοίκηση, είναι αποτέλεσμα των δικών της επιλογών, υποστηρίζοντας ότι οι θέσεις ευθύνης από τότε που ανέλαβε ο σημερινός πρόεδρος Π. Βουρλούμης αυξήθηκαν σε 2.200 από 1.200 που ήταν πριν, με τις διευθύνσεις να αυξάνονται την ίδια περίοδο από 12 σε 17.
Απαντώντας δε στα περί ύπαρξης πλεονάζοντος προσωπικού, αναφέρουν ότι μόνο πέρυσι δόθηκαν 35 εκατ. ευρώ για υπερωρίες στο υπάρχον προσωπικό.

ΠΡΕΖΑ TV
1-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: