Δευτέρα, Αυγούστου 09, 2010

ΑΥΞΗΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2010 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ...ΤΟ ΛΕΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΠΩΣ ΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ...

Μία ακραία όψη των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης αφορά τη διαφαινόμενη αύξηση κρουσμάτων αυτοκτονίας, καθώς και αποπειρών το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αν και ειδικά οι τελευταίες είναι δύσκολο να καταγραφούν με αξιόπιστο τρόπο και πολύ περισσότερο να αποδοθούν τα αίτιά τους σε αμιγώς οικονομικούς λόγους, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ανησυχητικά αυξητικές τάσεις.
Γιατροί του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης διατυπώνουν την άποψη ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αυξηθεί οι κλήσεις για επείγουσα μεταφορά αυτόχειρων.
Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας στο νομό Θεσσαλονίκης στο πρώτο εξάμηνο του 2010 καταγράφηκαν 21 θάνατοι από αυτοκτονίες και 19 απόπειρες έναντι 18 θανάτων και 12 αποπειρών το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009. Τα στοιχεία φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν την αντιστροφή της εικόνας πως στην Ελλάδα σε αντίθεση με τις σκανδιναβικές χώρες δεν υφίσταται πρόβλημα με τις αυτοκτονίες, η οποία είχε αρχίσει να διαφαίνεται ήδη από τις αρχές του 2000 και αποτυπώθηκε σε έρευνα γιατρών του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης. Από τη μελέτη, που είχε παρουσιαστεί στο 4ο ευρωπαϊκό συνέδριο επείγουσας ιατρικής στο Ηράκλειο το 2006, προέκυπτε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης από τους 664 θανάτους τραυματιών κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους στο νοσοκομείο οι 412 αφορούσαν τραυματίες από τροχαία, οι 55 αυτοχειρίες και οι 74 πτώσεις, απροσδιόριστο μέρος των οποίων αφορά αυτοκτονίες.
Αύξηση των κρουσμάτων αυτοκτονίας σε πανελλαδικό επίπεδο στους πρώτους μήνες του 2010 διαπίστωσε η μη κυβερνητική οργάνωση «Κλίμακα», χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένα συγκριτικά στοιχεία. Το 2008 η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε 373 αυτοκτονίες έναντι 328 το 2007. Είναι γνωστό φυσικά ότι πολλές αυτοκτονίες δηλώνονται ως «ατυχήματα» για την αποφυγή του ισχυρού ακόμη κοινωνικού στίγματος.

ΚΩΣΤΗΣ ΚΕΚΕΛΙΑΔΗΣ

ΠΡΕΖΑ TV
9-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: