Κυριακή, Αυγούστου 08, 2010

ΟΙ 4 ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΤΗΣ SIEMENS

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκονται σήμερα οι εξής μεγάλες υποθέσεις του σκανδάλου: 1. C4Ι: Οι εφέτες-ανακριτές ολοκληρώνουν μετά το καλοκαίρι την έρευνα χωρίς, έως τώρα, να έχει προκύψει κάποιο σημαντικό εύρημα κατά μη πολιτικού προσώπου, από εκείνα δηλαδή που αναμείχθηκαν στην έγκριση και παραλαβή του έργου.
Οι ανακριτές έχουν ανοίξει δεκάδες τραπεζικούς λογαριασμούς, των οποίων κάτοχοι ήταν τα μέλη των επιτροπών αξιολόγησης και παραλαβής του έργου, αλλά μέχρι τώρα δεν βρέθηκε κάποιο άξιο λόγου χρηματικό ποσό που να κινεί υποψίες για χρηματισμό. Η έρευνα ωστόσο συνεχίζεται και δεν αποκλείεται να προκύψει κάτι στο μέλλον.
Δικαστικές πηγές έλεγαν ωστόσο στην «Κ.Ε.» ότι θα ήταν τουλάχιστον περίεργο να βρεθούν χρήματα δωροδοκίας σε χαμηλόβαθμα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων που συμμετείχαν στις επιτροπές αυτές. «Αν έγινε κάτι επιλήψιμο, αυτό έγινε σίγουρα σε επίπεδο ΚΥΣΕΑ που αποφάσισε την προμήθεια και επιμέρους υπουργών που ενέκριναν τις 7 τροποποιητικές συμβάσεις», έλεγε ανώτατος δικαστικός λειτουργός που γνωρίζει την υπόθεση.

Βουλευτές για να ενισχύσουν την άποψη ότι υπήρξαν παρατυπίες στην παραλαβή του έργου, τόνιζαν το γεγονός ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών, Π. Χηνοφώτης, αρνήθηκε δύο φορές, το 2008, να παραλάβει τμήμα του έργου, κάτι που δεν έκαναν ούτε οι προκάτοχοί του, ούτε όσοι τον διαδέχθηκαν. Το έργο ήταν εξαρχής προβληματικό και δεν λειτούργησε ποτέ μέχρι σήμερα ως σύνολο.
2. Συμβάσεις νοσοκομείων: Τη βασική έρευνα για τις υπέρογκες σε ύψος προμήθειες υλικού (κυρίως ανταλλακτικών) θα κάνουν σε πρώτη φάση οι κατά τόπους εισαγγελικές αρχές. Ωστόσο, σε κάποιες πολύ «καραμπινάτες» περιπτώσεις (π.χ. «Θριάσιο»), όπου προκύπτει υπερβολική και αδικαιολόγητη υπερκοστολόγηση υπηρεσιών και ανταλλακτικών, είναι λογικό η Βουλή να ασχοληθεί αναλυτικά. Εκτός των διοικήσεων των νοσοκομείων που θα κληθούν να λογοδοτήσουν για τις επιλογές τους, εξηγήσεις πρέπει να δώσουν και όλοι οι διατελέσαντες υπουργοί Ανάπτυξης, οι υπηρεσίες του οποίου ήταν αρμόδιες για την έγκριση των προμηθειών των νοσοκομείων.
3. ΟΣΕ: Η ισχύς των συμβάσεων του ΟΣΕ με όλες τις διοικητικές μορφές (ΕΡΓΟΣΕ, Τρενοσέ κ.ά.), εξακολουθεί μέχρι τις μέρες μας, καθώς πολλές από αυτές υπογράφηκαν τη περίοδο 2007-2009. Δεν είναι τυχαίο ότι υπουργοί Μεταφορών της τελευταίας κυβέρνησης, που αντιμετωπίζουν και τον πιθανό κίνδυνο περαιτέρω παραπομπής, δήλωναν ότι τις συμβάσεις αποφάσιζε το δ.σ. του ΟΣΕ και οι οι ίδιοι ουδεμία ανάμειξη είχαν!
4. Πάτριοτ: Πρόκειται για τη μεγάλη προμήθεια αντιαεροπορικής κάλυψης της χώρας, με πυραυλικά συστήματα PATRIOT, συνολικής αξίας 1,3 τρισ. ευρώ! Μικρό μέρος της προμήθειας αυτής, που δεν ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ, εξασφαλίσθηκε μέσω της Siemens. Ωστόσο, από τη μέχρι σήμερα πορεία των ανακρίσεων δεν προέκυψε κάποιου είδους ζημιά εις βάρος του Δημοσίου και δεν παρατηρήθηκαν κάποια προβλήματα λειτουργικότητας του έργου.

ΧΡ. ΖΕΡΒΑΣ

ΠΡΕΖΑ TV
8-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: