Παρασκευή, Αυγούστου 13, 2010

ΦΩΤΙΕΣ 60 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΠΙΘΑΝΕΣ ΟΙ ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟ ΣΚΟΝΗ...

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΡΩΣΙΑ,ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!!!

Σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από το ίδιο το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ έφθασαν χθες οι φωτιές που σαρώνουν τη Ρωσία και που επεκτάθηκαν, όπως επιβεβαίωσαν οι Αρχές της γειτονικής χώρας, και στην Ουκρανία. Οι φόβοι για τις επιπτώσεις της αποτέφρωσης των δασικών εκτάσεων στις μολυσμένες από το πυρηνικό ατύχημα του 1986 περιοχές εντείνονται, ενώ πρόσθετη πυροσβεστική δύναμη εστάλη χθες και στην πόλη Σαρόφ για την κατάσβεση νέας πυρκαγιάς που απειλεί και πάλι τις εκεί εγκαταστάσεις των ρωσικών πυρηνικών ερευνών.

Εμπειρογνώμονες και περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι η ραδιενεργή σκόνη που εκλύεται από τα μολυσμένα εδάφη με το πέρασμα της φωτιάς θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβες στην ανθρώπινη υγεία, παρά το γεγονός ότι οι δόσεις επικίνδυνων σωματιδίων είναι πολύ μικρές.

Στη Μόσχα, στο μεταξύ, επικρατεί χάος παρά την υποχώρηση του νέφους, με ορισμένες εκτιμήσεις να τοποθετούν τον αριθμό των νεκρών στους 700 ημερησίως... Τα νεκροταφεία έχουν γεμίσει και οι κάτοικοι παλεύουν ακόμη με τον καύσωνα και τη μόλυνση, όπως μετέδωσε το Ασοσιέιτεντ Πρες. Ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιος θα είναι ο τελικός απολογισμός της εθνικής καταστροφής, καθώς μαίνονται ακόμη περίπου 600 πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα, σαρώνοντας εκτάσεις τουλάχιστον 80.000 εκταρίων. Αναφερόμενη στο πρόβλημα των μολυσμένων εδαφών, η ρωσική Greenpeace υπογράμμισε ότι «ο κίνδυνος είναι υπαρκτός». Οι δασικές εκτάσεις στο Μπριάνσκ της Ρωσίας έχουν συγκρατήσει ραδιενεργά στοιχεία που κατακάθισαν μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ και ενδέχεται να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα με τις πυρκαγιές. Η καθημερινή έκθεση σε στοιχεία όπως το καίσιο και το στρόντιο μπορεί να αποβεί μοιραία, εκτιμούν ορισμένοι ειδικοί. «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνων και γονιδιακών μεταλλάξεων, ειδικά στα παιδιά και τα έμβρυα, αν μια γυναίκα είναι έγκυος», δήλωσε ο Αντον Κορσακόφ, ερευνητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μπριάνσκ. Ωστόσο, κορυφαίος επιστήμονας του Ινστιτούτου Ασφαλούς Ανάπτυξης της Πυρηνικής Ενέργειας, στη Μόσχα, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Ακόμη κι αν καούν τα πλέον μολυσμένα δάση, η ποσότητα ραδιενέργειας θα είναι πολύ μικρότερη από τα φυσιολογικά καθημερινά επίπεδα, δήλωσε ο Ραφαέλ Αρουτιουνιάν. Ο υπεύθυνος της δασοπροστασίας στο Μπριάνσκ διαβεβαίωσε με τη σειρά του ότι σβήστηκαν έξι πυρκαγιές που μαίνονταν στην περιοχή και αυξήθηκαν οι περιπολίες στη νοτιοδυτική μολυσμένη ζώνη.

Πιο κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στο Σαρόφ της περιοχής Νίζνι Νοβγκόροντ, που παραμένει αποκλεισμένη πόλη και κλειστή στους ξένους από τη σοβιετική εποχή. Οι Αρχές έστειλαν χθες στο Σαρόφ ειδικό πυροσβεστικό τρένο και 70 επιπλέον άνδρες για να ενισχύσουν τη δύναμη των 3.400 πυροσβεστών που μάχονται για την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Η δύναμη ετοιμαζόταν να αποχωρήσει όταν ξέσπασε νέα πυρκαγιά την Τετάρτη το βράδυ.

ΠΡΕΖΑ TV
13-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: