Σάββατο, Αυγούστου 21, 2010

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ... ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ 8ΩΡΟΥ !!!

«Παράκαμψη» των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, εφαρμογή του ελαστικού οκταώρου και... ενίσχυση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης προβλέπονται στο νέο μνημόνιο. Η κυβέρνηση έναν μήνα μετά την ψήφιση του τελευταίου νόμου (που, μεταξύ άλλων, φέρνει φτηνότερες απολύσεις σε περίπτωση προειδοποίησης) καλείται να πάρει και νέα μέτρα για μια ακόμα πιο... ευέλικτη αγορά εργασίας.
Στο «νέο μνημόνιο», μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής:

1 Αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση καλείται να διασφαλίσει «ότι οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων». Επιπλέον, η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, καλείται να αποσύρει τη διάταξη που προβλέπει την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων και σε αυτούς που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γαβρίλης, επισημαίνει χαρακτηριστικά πως με τον τρόπο αυτό κινδυνεύουν να μείνουν στον «αέρα» χιλιάδες εργαζόμενοι και να περιοριστεί δραστικά η έκταση των κλαδικών συμβάσεων. Σήμερα σε έναν κλάδο οι εργοδότες (εφόσον αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 50%) και τα συνδικάτα μπορούν να υπογράψουν σύμβαση, η οποία στη συνέχεια επεκτείνεται στο σύνολο των εργαζομένων.

Σε περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές στις κλαδικές συμβάσεις, θα ανοίξει ο δρόμος για καθορισμό των μισθών ακόμα και με προσωπικές συμφωνίες!

2 Ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, με μείωση των υπερωριακών αποδοχών και ενισχυμένη ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας (το λεγόμενο ωράριο λάστιχο). Σήμερα υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί για την εφαρμογή του ελαστικού οκταώρου, το οποίο επιτρέπει σε μία επιχείρηση να ρυθμίζει τον χρόνο εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες της. Ωστόσο οι συνδικαλιστές φοβούνται πως θα υπάρξει ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο, με τις επιχειρήσεις να μπορούν μονομερώς να ρυθμίζουν τον χρόνο εργασίας.

3 Επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης με μεγαλύτερη χρήση συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης. Η δοκιμαστική περίοδος για τους νεοπροσληφθέντες διαμορφώνεται στον έναν χρόνο.

4 Αλλαγές στο καθεστώς προσφυγής στη διαιτησία σε περίπτωση που εργοδότες και συνδικάτα δεν συμφωνούν για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Το υπουργείο είχε αρχικά καταθέσει μία ρύθμιση για τον ΟΜΕΔ, την οποία τελικά απέσυρε δίνοντας τρίμηνη προθεσμία στους κοινωνικούς εταίρους να καταλήξουν σε συμφωνία (κάτι ιδιαίτερα δύσκολο). Εκτιμάται πως με τις νέες ρυθμίσεις θα μπουν εμπόδια στη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων στον θεσμό της διαιτησίας. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γαβρίλης, ο οποίος επισημαίνει πως σε περίπτωση που γίνει αυστηρότερο το πλαίσιο της διαιτησίας με τις σημερινές συνθήκες είναι ορατός ο κίνδυνος ακόμα και οι μισοί κλάδοι να μείνουν χωρίς κλαδικές συμβάσεις.

Δραματικές αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά
Επικουρικές συντάξεις με βάση τη βιωσιμότητα των Ταμείων

Ριζικές αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις αλλά και στη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα «φέρνει» ο δεύτερος γύρος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Το «νέο μνημόνιο» προβλέπει με σαφήνεια τη συνέχιση των αλλαγών στο Ασφαλιστικό και καθιστά σαφές πως η υπέρβαση των συνταξιοδοτικών δαπανών θα συνοδεύεται από νέα μέτρα.

Σε περίπτωση που οι οικονομικοί στόχοι δεν τηρούνται, «η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως καθορίζονται από τον νόμο 3863/10». Μάλιστα επισημαίνει πως «η αναθεώρηση θα πρέπει να σχεδιαστεί σε στενή διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ».

Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα πρέπει να παρουσιάσει μελέτη για τις επιπτώσεις της μεταρρύθμισης και το κατά πόσο συγκρατούνται οι συνταξιοδοτικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Στην αντίθετη περίπτωση το Ασφαλιστικό θα ανοίξει με διαδικασίες-εξπρές, καθώς στο νέο μνημόνιο προβλέπεται πως «οποιεσδήποτε περαιτέρω προσαρμογές θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2011». Ο δεύτερος γύρος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα αφορά κατά κύριο λόγο:

* Τη λίστα με τους εργαζομένους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Η νέα λίστα θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2011 και θα αφορά ακόμα και τους σημερινούς εργαζομένους. Οι αλλαγές θα είναι δραματικές, καθώς στο νέο μνημόνιο προβλέπεται πως η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα καλύπτει μέχρι και το 10% του εργατικού δυναμικού.

Σε περίπτωση που εφαρμοστεί αυτή η πρόβλεψη ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), Θανάσης Τσιακανίκας, επισημαίνει πως «τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων θα βγει από τα βαρέα και ανθυγιεινά». Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από το ειδικό αυτό καθεστώς έρχεται αύξηση των ορίων ηλικίας κατά μία πενταετία και μείωση των μισθών και των συντάξεων (καθώς οι εργαζόμενοι χάνουν το ειδικό επίδομα).

* Τις επικουρικές συντάξεις. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου η Εθνική Αναλογιστική Αρχή καλείται να κάνει μελέτες για την οικονομική βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων, τα οποία καλύπτουν 700.000 ασφαλισμένους.

Στη συνέχεια τα ύψος των συντάξεων θα είναι ανάλογο με την οικονομική βιωσιμότητα του κάθε Ταμείου, με αποτέλεσμα εννέα στα δέκα επικουρικά ταμεία να κινδυνεύουν!

Τέλος, στο «νέο μνημόνιο» υπάρχει ειδική αναφορά ακόμα και για την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία «δεσμεύεται να μην απονέμει ιδιαίτερα συνταξιοδοτικά προνόμια στο προσωπικό της και να αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού της ταμείου, ώστε να εναρμονιστούν με αυτές του ΙΚΑ».

Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

ΠΡΕΖΑ TV
21-8-2010

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΣΟ ΛΑΣΤΙΧΟ ΠΟΙΑ????

ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΚΤΑΩΡΟ ΚΑΙ ΒΓΑΛΤΕ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΤΖΕΦΡΗΣ είπε...

NAI ΑΛΛΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΑΙΔΙΑ Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ
ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΙΣ 28 ΟΚΤΩΒΡΗ

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΔΟΥΛΕΙΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΠΕΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΤΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΤΙΣ ΙΕΡΟΔΟΥΛΕΣ.....ΜΑΛΛΟΝ ΟΙ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΣΠΟΡΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ...ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ...ΚΟΝΤΟΖΥΓΩΝΕΙ Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΛΛΗ ΤΡΟΠΗ...ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 300 ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΡΧΕΤΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΤΕ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ...Η ΑΡΧΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΗΔΗ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΑΡΙΑ ΤΥΠΟΥ ΣΙΟΥΦΑ ΚΤΛ....ΟΠΟΤΕ ΛΙΓΟ ΥΠΟΜΟΝΗ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΙ ΚΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΑΝΑΡΧΙΑ. ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΤΑΞΗ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΕΑΝ ΠΕΙΡΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.... ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ+ΑΝΑΡΧΕΣ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΒΙΟ!! Ε ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΗΘΑΛΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣΟΥΝ (ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ) ΤΕΛΙΚΑ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ

Ανώνυμος είπε...

και φυλακη κανενα δεν βαλατε, και δημευση περιουσιας δεν εχετε κανει, και τσοχατζοπουλου το θεμα κουκουλωσατε, και οι υπολοιποι κλεφτες δημοσιου χρηματος αλωνιζουν ελευθερα. Και νομιζετε οτι τον οκτωβρη οταν βγουμε στους δρομους να κυνηγαμε τους κλεφτες σας, οτι θα τους σωσουν οι μπατσοι? Για πρωτη φορα θα ειναι με τον οχλο! Και ξερετε γιατι? γιατι και αυτοι μισθωτοι ειναι!!!! ΔΕΝ ΣΑΣ ΣΩΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΟΥΦΑΛΕΣ