Δευτέρα, Αυγούστου 23, 2010

ΑΝ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΥ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΤΟΝΙΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Με σημερινή επιστολή του προς την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, επανήλθε στο ζήτημα των απ' ευθείας συνομιλιών με το Ισραήλ, τονίζοντας ότι "αυτές οι συνομιλίες δεν θα καταστεί δυνατόν να συνεχιστούν, στην περίπτωση που το Ισραήλ συνεχίσει την πολιτική του εποικισμού".
"Αν συνεχίσει να κάνει εποικισμό το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ, τότε εμείς δεν θα συνεχίσουμε τις διαπραματεύσεις", τονίστηκε από τον πρόεδρο Αμπάς στην επιστολή, της οποίας το Γαλλικό πρακτορείο έχει γνώση του περιεχομένου.
Συμφωνήθηκε προ ημερών να ξεκινήσουν από τις 2 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον ειρηνευτικές συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με τη συμμετοχή και του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και του Ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα, με την προσδοκία μέσα σε 12 μήνες να καταλήξουν σε απτά αποτελέσματα.
"Οι συνομιλίες θα καταλήξουν, εάν όμως γίνουν με καλή πίστη και δίκαιο τρόπο", υπογράμμισε στην ίδια επιστολή ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

Παράλληλα, εξέφρασε την ευχή, κρίσιμα θέματα όπως είναι το προσφυγικό, το τελικό καθεστώς της ανατολικής Ιερουσαλήμ και τα όρια του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους να συμπεριληφθούν στην ημερησία διάταξη των διαπραγματεύσεων.
"Δεν επιθυμούμε προσωρινά σύνορα", υπογράμμισε εξάλλου ο παλαιστίνιος πρόεδρος στην ίδια επιστολή. "Θέλω προσωπικά ένα τέλος στη διένεξη με το Ισραήλ μέσω σημαντικών διαπραγματεύσεων. Φοβούμαι όπως ότι η τρέχουσα πολιτική εποικισμού, όπως γίνεται και στην ανατολική Ιερουσαλήμ, με κατεδαφίσεις ή κατασχέσεις οικιών Παλαιστινίων (...) θίγει την αξιοπιστία των διαβουλεύσεων αυτών στα μάτια των συμπατριωτών μου".

ΠΡΕΖΑ TV
23-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: