Παρασκευή, Αυγούστου 20, 2010

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΡΩΣΙΑ

Ο επικεφαλής της ρωσικής ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Rosatom χαρακτήρισε τον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ στο Ιράν ως «μεγάλης σημασίας διεθνές σχέδιο», στο οποίο συμμετέχουν δέκα χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Moscow Times.
Ο πυρηνικός αντιδραστήρας, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν το Σάββατο, δεν αποτελεί επικείμενη απειλή, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα Christian Science Monitor.
Μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει γνωστό πως συμμετέχουν και άλλες χώρες στη χρηματοδότηση του εν λόγω προγράμματος.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Σεργκέι Κιριγιένκ, ωστόσο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Moscow Times, η Ρωσία λαμβάνει "εξωτερική" βοήθεια, καθώς στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ
συμμετέχουν και άλλες χώρες, παρόλο που η Ρωσία είχε συμφωνήσει και είχε υποσχεθεί πως θα ολοκλήρωνε μόνη της το έργο έως το 1992.
Η κατασκευή του, εν τω μεταξύ, έχει "παγώσει" επανειλημμένως λόγω της διεθνούς κατακραυγής. Η Μόσχα έχει κατηγορηθεί πως υποθάλπει σχέδια της Τεχεράνης, η Τεχεράνη έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι επηρεάζεται και υποστηρίζει τα συμφέροντα της Δύσης και η επένδυση του 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει παραμείνει "στον αέρα".
Η ρωσική ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας Rosatom επιδιώκει να αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη επιρροή στην άκρως ανταγωνιστική και κερδοφόρα αγορά της πυρηνικής ενέργειας.
Η έναρξη της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ στο Ιράν προβλέπεται για αύριο Σάββατο 21 Αυγούστου, οπότε θα φορτωθεί το καύσιμο στον αντιδραστήρα, επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της ρωσικής ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Ο ίδιος, μιλώντας με το Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, σημείωσε πως η έναρξη της λειτουργίας του σταθμού παρουσία των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, σηματοδοτεί το γεγονός ότι το Ιράν έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει δικό του σύστημα χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.
Ο Σεργκέι Κιριγιένκ υποστήριξε επίσης πως με την έναρξη του σταθμού επιβεβαιώνεται πως η Ρωσία πάντοτε εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της.
"Μερικοί γεράκια κάνουν λόγο για άμεση επίθεση, αλλά σύμφωνα με τους πυρηνικούς εμπειρογνώμονες επιβάλλεται μια πιο συνετή προσέγγιση και μια στάση που θα χαρακτηρίζεται από υπομονή", επισημαίνει δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Christian Science Monitor.
"Πολλοί αναλυτές υποστήριξαν "με κομμένη την ανάσα" τις τελευταίες ημέρες ότι ο κόσμος έχει να αντιμετωπίσει τώρα ή ποτέ την ευκαιρία να βομβαρδίσει το Ιράν με αφορμή την έναρξη του νέου πυρηνικού αντιδραστήρα του Μπουσέρ", σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον, δήλωσε πως η επίθεση πρέπει μάλιστα να πραγματοποιηθεί πριν το Σάββατο.
Το εν λόγω δημοσίευμα καλεί για αυτοσυγκράτηση, επιχειρώντας να κατευνάσει τα πνεύματα.

ΠΡΕΖΑ TV
20-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: