Παρασκευή, Αυγούστου 20, 2010

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΑ ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ...ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΟΜΩΣ...

Στους ασθενείς μετακύλησε ο ρόλος «εισπράκτορα» των οφειλών ασφαλιστικών ταμείων -κυρίως του ΙΚΑ- προς το Νοσοκομείο Βόλου για εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται προσερχόμενοι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Μόνο εάν πληρώσουν με μετρητά οι ασθενείς υποβάλλονται πλέον στις εξετάσεις που κρίνει αναγκαίες ο γιατρός του ΤΕΠ που θα αντιμετωπίσει το περιστατικό. Τις δύο πρώτες ημέρες εφαρμογής της νέας απόφασης της διοίκησης του Αχιλλοπούλειου, μετά τη διαπιστωμένη πλέον αδυναμία των υπηρεσιών του να εισπράξει τις οφειλές και να περιορίσει το οικονομικό άνοιγμα εκατομμυρίων ευρώ, στη Γραμματεία των Επειγόντων Περιστατικών δημιουργήθηκε μπάχαλο...
Όσοι είχαν να πληρώσουν υποβάλλονταν στις εξετάσεις, όσοι δεν διέθεταν χρήματα ακολουθούσαν την έξοδο, ενώ εκείνοι που είχαν μεν μαζί τους χρήματα, αλλά όχι όσα απαιτούνταν, έκαναν «παζάρια» για περιορισμό των εξετάσεων, ώστε να πέσει το κόστος... Κατά περίπτωση οι εξετάσεις μπορεί να στοιχίσουν από 3 έως 100 ευρώ.
Σε καμία περίπτωση, πάντως, όλα αυτά δεν συνέβησαν σε άκρως επείγοντα περιστατικά. Ωστόσο ο προβληματισμός ήταν έντονος και οι αντιδράσεις αρκετές, κυρίως από τις κατηγορίες των ασφαλισμένων που έμειναν άνεργοι, είτε είναι χαμηλόμισθοι ή χαμηλοσυνταξιούχοι.

Εξαίρεση από τη νέα απόφαση της διοίκησης αποτελούν οι ασθενείς που είναι ασφαλισμένοι στην Πρόνοια, στον ΟΓΑ και στο Δημόσιο. Στην ουσία δηλαδή από το... ταμείο του Νοσοκομείου καλούνται να περάσουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, που αποτελούν άλλωστε το 55% των περιστατικών που προσέρχονται στα Επείγοντα του Αχιλλοπούλειου.
Και ενώ μέχρι σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ υποβάλλονταν στις εξετάσεις που απαιτούνταν και το Νοσοκομείο διεκδικούσε να καλύψει το κόστος από το ταμείο τους, πλέον ο ασφαλισμένος με το χαρτάκι των εξετάσεων καλείται να πληρώσει στη Γραμματεία και στη συνέχεια ο ίδιος να πληρωθεί το ποσό από τον ασφαλιστικό του φορέα.

Την ανησυχία της νομαρχιακής αρχής για το πώς μέσα από παρόμοιες αποφάσεις διασφαλίζεται η ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στα Επείγοντα του Νοσοκομείου, καθώς λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών πολίτες δεν διαθέτουν χρήματα, μετέφερε ο αντινομάρχης Πρόνοιας Λεων. Αναστασίου στο διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου Αρ. Ζαχαρόπουλο.
Ο αντινομάρχης διευκρίνισε μεν ότι συμμερίζεται απόλυτα την προσπάθεια της διοίκησης να περιορίσει την απώλεια εσόδων, ωστόσο επεσήμανε ότι θέση της νομαρχιακής αρχής είναι οι ασφαλιστικοί φορείς να καλύπτουν εξ ολοκλήρου τη δαπάνη των εξετάσεων στα Επείγοντα, χωρίς να πρέπει να δώσει κανένας πολίτης χρήματα από την τσέπη του.
Γι’ αυτό πρότεινε στον διοικητή του Αχιλλοπούλειου να δημιουργηθεί ειδική έντυπη δήλωση, την οποία θα υπογράφει κάθε ασθενής προσερχόμενος στο ΤΕΠ, βεβαιώνοντας τη διενέργεια των εξετάσεων που υποβλήθηκε. Με τη δήλωση αυτή το Νοσοκομείο θα καταλογίζει τη δαπάνη στα αντίστοιχα ταμεία και θα εισπράττει τα ποσά.

Ο κ. Ζαχαρόπουλος δήλωσε κατανόηση απέναντι στους προβληματισμούς που δημιουργούνται εξαιτίας και των δυσκολιών που δημιουργεί η οικονομική κρίση και διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει την πρόταση του αντινομάρχη. Βασική προϋπόθεση πάντως είναι την πρόταση να αποδεχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι δυο τους συμφώνησαν να επιχειρήσουν μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες να πείσουν τις διοικήσεις των ασφαλιστικών φορέων, ώστε να αποδεχθούν την αλλαγή της διαδικασίας, ώστε ούτε το Νοσοκομείο να χάνει έσοδα ούτε οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται.
Το Νοσοκομείο Βόλου μετρά απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από οφειλές που αδυνατεί να εισπράξει από ασφαλιστικά ταμεία. Στοιχεία δείχνουν σοβαρή υστέρηση στην εισροή εσόδων από εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν ασθενείς στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Αχιλλοπούλειου.
Εμφανίζεται ως το νοσηλευτικό ίδρυμα με το μικρότερο ποσοστό είσπραξης οφειλών από ασφαλιστικά ταμεία.

Σε μια πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στο μεταξύ χθες ο κ. Αναστασίου με διευθυντικό στέλεχος των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Βόλου ενημερώθηκε ότι ακολουθούνται οι κεντρικές εντολές και η δαπάνη των εξετάσεων δεν μπορεί να καλυφθεί, καθώς κατά την άποψή τους τα επείγοντα περιστατικά μπορούν την ίδια ώρα να προσέλθουν και να αντιμετωπιστούν στα ιατρεία του ΙΚΑ...

Συντάκτης: Βάσω Σαμακοβλή

ΠΡΕΖΑ TV
20-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: