Τρίτη, Αυγούστου 10, 2010

ΟΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΜΑΤΣΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Οριακή είναι η κατάσταση στην καρδιολογική κλινική του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης, η οποία διαθέτει έναν ή δύο γιατρούς, στο φιλότιμο και στην αυτοθυσία των οποίων οφείλεται η συνέχιση της λειτουργίας της.Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη κλινική αιχμής που υπολειτουργεί, αφού μετά την παιδιατρική, που ανοιγοκλείνει, έρχεται τώρα και η καρδιολογική, την οποία προσπαθεί με υπεράνθρωπες προσπάθειες να διατηρήσει ανοιχτή ο διευθυντής της κλινικής, ο οποίος είναι ο μοναδικός γιατρός. Για έναν ολόκληρο μήνα, από τις 19 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου, ο διευθυντής της καρδιολογικής, Γιώργος Κόττας, υπερβάλλοντας εαυτόν έκανε 23 εφημερίες. Τις υπόλοιπες εφημερίες του μήνα τις κάλυψαν οικειοθελώς οι διευθυντές των καρδιολογικών κλινικών του Μποδοσάκειου Στέλιος Λαμπρόπουλος και του νοσοκομείου Γρεβενών Χρήστος Λιόλιος, οι οποίοι έκαναν από τρεις εφημερίες. Εντούτοις στις 19 Ιουλίου η καρδιολογική κλινική έκλεισε, αφού ο κ. Κόττας δεν είχε αποθέματα δυνάμεων για άλλη εφημερία.

Στις 20 Ιουλίου επανήλθε ο δεύτερος καρδιολόγος, ο οποίος είχε παραιτηθεί πριν από έναν μήνα. Η επαναφορά του έδωσε μία “ανάσα”, ωστόσο ο αριθμός των δύο γιατρών είναι ανεπαρκέστατος, αφού για την εύρυθμη λειτουργία προβλέπονται πέντε καρδιολόγοι. Πολύ περισσότερο, που ο δεύτερος καρδιολόγος είναι πάλι με το ένα πόδι εκτός Μαμάτσειου, αφού εκδήλωσε ενδιαφέρον για μια σειρά άλλα νοσοκομεία, μεταξύ αυτών και για το Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Στις 24 τρέχοντος πρόκειται να κριθεί σε ποιο νοσοκομείο θα πάει.
Είναι γεγονός ότι η ελλιπής στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό λειτουργεί αποτρεπτικά στην προσέλκυση γιατρών στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Κοζάνης. “Όταν ένας ενδιαφερόμενος γιατρός βλέπει ότι λειτουργούμε με δύο γιατρούς σε ολόκληρη την κλινική, τότε δεν επιλέγει την καρδιολογική της Κοζάνης, αφού γνωρίζει ότι οι συνθήκες εργασίας είναι εξουθενωτικές”, δήλωσε ο Γ. Κόττας. Αυτό μάλιστα έχει ιδιαίτερη σημασία όταν λέγεται από έναν γιατρό - διευθυντή της κλινικής, ο οποίος κάνει από 15 έως 23 εφημερίες, εκ των οποίων πληρώνεται μόλις τις έξι. Τώρα, πώς τα καταφέρνει; “Σφίγγω τα δόντια μου και ρίχνομαι στη δουλειά προσπαθώντας να ανταποκριθώ, για να μην κλείσει η καρδιολογική κλινική”, δήλωσε στη “Μ” ο γιατρός-ήρωας.
Σύμφωνα με το οργανόγραμμα του νοσοκομείου, στην καρδιολογική κλινική προβλέπονται πέντε καρδιολόγοι. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Κοζάνης Νικόλαο Κίτσιου, είναι καλυμμένες οι δύο θέσεις, προκηρύχτηκαν άλλες δύο, εκ των οποίων η μία βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης από το συμβούλιο, ενώ επίκειται η προκήρυξη άλλης μίας θέσης. Βεβαίως το σύνηθες είναι να γίνονται προκηρύξεις, χωρίς να υπάρχει το αντίστοιχο ενδιαφέρον για τα περιφερειακά νοσοκομεία.

Πέραν της έλλειψης γιατρών εμφανής είναι και η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στην καρδιολογική κλινική. Υπηρετούν έντεκα νοσηλεύτριες, όταν απαιτούνται τουλάχιστον 16 για την εύρυθμη λειτουργία. Αυτό έχει ως συνέπεια την κόπωση του νοσηλευτικού προσωπικού, που αναγκάζεται να δουλεύει χωρίς ρεπό και να κάνει επιπρόσθετα νυχτερινά.
Να σημειωθεί ότι ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Κοζάνης εκτιμά ότι “για την ορθολογική λειτουργία του συστήματος δημόσιας υγείας απαιτείται ίσως η συγχώνευση των καρδιολογικών κλινικών γειτονικών νοσοκομείων, με τη δημιουργία μιας άρτιας καρδιολογικής κλινικής σε ένα νοσοκομείο της περιοχής”.
Τέλος, να σημειωθεί ότι με ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Κοζάνης του ΚΚΕ αναφέρεται “στην τραγική κατάσταση του Μαμάτσειου νομαρχιακού νοσοκομείου, η οποία διαμορφώνει συνθήκες εκρηκτικές και επικίνδυνες για την υγεία του λαού”, γεγονός που αποδίδεται στην “πολιτική απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας”.

Του Χρήστου Βήττα

ΠΡΕΖΑ TV
10-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: