Τρίτη, Αυγούστου 10, 2010

ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επιστημών (European Science Foundation-ESF) παρουσίασε ένα νέο Ευρωπαϊκό Κώδικα Δεοντολογίας, που θα πρέπει να διέπει τη διαγωγή των ερευνητών και επιστημόνων της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα ανησυχητικά κρούσματα παραβατικών συμπεριφορών, τα οποία έχουν ενταθεί διεθνώς τα τελευταία χρόνια στους ερευνητικούς-επιστημονικούς κύκλους.

Ο Κώδικας, που παρουσιάστηκε στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την Ακεραιότητα της Έρευνας, η οποία έλαβε χώρα στη Σιγκαπούρη, προωθεί μια σειρά «καλών πρακτικών», κατονομάζει τις μη αποδεκτές πρακτικές στην επιστημονική έρευνα και προσφέρει μια βάση για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο έργο των ερευνητών αλλά και μεταξύ τους, πέρα από εθνικά σύνορα.

Ο πανευρωπαϊκός κώδικας θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλους τους ερευνητές, συμπληρώνοντας τους υφιστάμενους εθνικούς κώδικες ηθικής και δεοντολογίας, με τρόπο συμβατό με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κώδικας, που δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τους υπάρχοντες εθνικούς και ακαδημαϊκούς κώδικες, αντιπροσωπεύει τη συμφωνία 30 ευρωπαϊκών χωρών πάνω σε μια σειρά από καθοδηγητικές αρχές και προτεραιότητες, με στόχο την αποτελεσματικότερη αυτό-ρύθμιση της ερευνητικής κοινότητας της Ευρώπης. Φιλοδοξεί μάλιστα να αποτελέσει το πρόπλασμα για ένα ανάλογο παγκόσμιο κώδικα, που θα καλύπτει κάθε ερευνητικό πεδίο οπουδήποτε στον κόσμο.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρώτης κατηγορίας έρευνα χωρίς ακεραιότητα. Οι ερευνητές βασίζονται στα ερευνητικά αποτελέσματα άλλων ερευνητών, συνεπώς πρέπει να είναι έντιμοι με τους εαυτούς τους και μεταξύ τους και να μοιράζονται τα ίδια στάνταρντ εντιμότητας, γι’ αυτό ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Δεοντολογίας αποτελεί ένα ζωτικό έγγραφο», δήλωσε η Μαρία Μακάροφ, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επιστημών.

Όπως επισημάνθηκε και στην παγκόσμια συνδιάσκεψη της Σιγκαπούρης, αρκεί μια ατασθαλία ερευνητή, η οποία μπορεί να πάρει δημοσιότητα, για να διακυβευθεί η φήμη ενός πανεπιστημίου, ενός ερευνητικού κέντρου και γενικότερα της επιστήμης. Μια παρεκτροπή ενός επιστήμονα μπορεί να αμαυρώσει τη δουλειά χιλιάδων συναδέλφων του και δεκαετιών επιστημονικής έρευνας.

Όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, η επιστημονική Ευρώπη εσχάτως είχε τα δικά της σκάνδαλα, με κορυφαίο αυτό που έπληξε την κοινότητα των κλιματολόγων.

Αιτία ήταν η διαρροή εγγράφων από το βρετανικό πανεπιστήμιο East Anglia, τα οποία έδειχναν ότι οι επιστήμονες που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή, χειραγωγούν τα επιστημονικά δεδομένα για να επηρεάσουν την διεθνή κοινή γνώμη.

Οι παρεκτροπές και παρατυπίες στον τομέα της έρευνας μπορεί να αφορούν διάφορα πράγματα, όπως αδιαφορία για την μεταχείριση των πειραματόζωων, παραβίαση της εμπιστευτικότητας ή των πρωτοκόλλων, σύγκρουση συμφερόντων, κλοπή ιδεών και ερευνών συναδέλφων, ψευδή επιστημονικά αποτελέσματα, κακοδιαχείριση ερευνητικών κονδυλίων κ.α.

Ο Κώδικας, που αναφέρεται σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις έλλειψης ακεραιότητας, προέκυψε μετά από εκτενή διάλογο μεταξύ των μελών του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επιστημών, που είναι ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς από 30 χώρες. Μετά την παρουσίασή του, τα μέλη του ESF θα συζητήσουν το φθινόπωρο πώς και πότε θα τον θέσουν σε ισχύ.

ΠΡΕΖΑ TV
10-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: