Σάββατο, Αυγούστου 14, 2010

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ...ΟΞΥΤΕΡΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Εκφράζονται βάσιμοι φόβοι για δυσλειτουργίες στις εφημερίες των νοσοκομείων από τον Σεπτέμβριο, λόγω της εφαρμογής του νέου εφημεριακού συστήματος που προβλέπεται από τον νόμο για την αναβάθμιση του ΕΣΥ. Στην πλειονότητα των νοσοκομείων, ο αριθμός των εφημεριών οι οποίες θα αποπληρώνονται βάσει του νέου συστήματος (μηνιαία αποζημίωση ανά γιατρό για προκαθορισμένο αριθμό εφημεριών που έχει ήδη ορίσει το υπουργείο Υγείας) δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες. Οξύτερο πρόβλημα εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν οι υποστελεχωμένες μονάδες της περιφέρειας που, με βάση το νέο σύστημα, θα μπορούν να εφημερεύουν μόλις 20 ημέρες τον μήνα.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Nοσοκομείου Ξάνθης, όπου το Kαρδιολογικό Tμήμα θα μπορεί να εφημερεύει 20 ημέρες, το Aναισθησιολογικό 18 ημέρες, η ΜΕΘ 19 ημέρες και το Tμήμα Mαιευτικής 23 ημέρες τον μήνα. Στο Nοσοκομείο Ρόδου, όπως είπε στην «Κ» ο χειρουργός κ. Γιώργος Τριάντος, οι διευθυντές έχουν κληθεί να καταθέσουν πρόγραμμα εφημέρευσης ενός μηνός με βεβαιωμένη πληρωμή 18 ημερών, ακόμα και σε κλινικές πρώτης γραμμής, όπως οι Χειρουργικές, οι Παθολογικές, η Καρδιολογική, η ΜΕΘ. Αλλωστε, σύμφωνα με τους γιατρούς, στα νοσοκομεία της περιφέρειας «για να βγει» ασφαλές εφημεριακό πρόγραμμα, με βάση το νέο σύστημα, θα πρέπει κάθε τμήμα να διαθέτει επτά γιατρούς, κάτι που δεν ισχύει πουθενά. Π. χ. στη Ρόδο, το καλύτερα στελεχωμένο τμήμα διαθέτει 4 γιατρούς.

Προβλήματα εκτιμάται ότι θα προκύψουν και σε νοσοκομεία του κέντρου. Στο Κρατικό Nοσοκομείο Νίκαιας και σε τμήματα όπως το Χειρουργικό, το Αναισθησιολογικό και η ΜΕΘ, οι προβλεπόμενες με βάση την αποζημίωση εφημερίες επαρκούν για να καλύψουν μόλις το 50% των αναγκών. Ακόμα και στον Ευαγγελισμό, σε κλινικές όπως η Θωρακοχειρουργική ή οι Oρθοπεδικές, αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα. Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) κ. Γιώργο Μπουλμπασάκο, το «ατού» νοσοκομείων όπως ο Ευαγγελισμός είναι ότι με την έναρξη της ολοήμερης λειτουργίας τους θα έχουν τα έσοδα για να καλύψουν οικονομικά τις επιπλέον εφημερίες, όπως άλλωστε προβλέπεται στον νέο νόμο. Αυτή τη δυνατότητα δεν θα έχουν, ωστόσο, μικρότερα νοσοκομεία σε Αττική και περιφέρεια.

Η ΕΙΝΑΠ έχει συστήσει στους διευθυντές κλινικών να συνεχίσουν να καταθέτουν προγράμματα εφημεριών με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο την ασφάλεια των ασθενών. Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος συνεδριάζει για το ίδιο θέμα στις 25 Αυγούστου.

Tης Πεννυς Μπουλουτζα

ΠΡΕΖΑ TV
14-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: