Τετάρτη, Αυγούστου 25, 2010

Η... ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ…«ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ»…ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ...

Προσπάθεια να αποτρέψει την... ανασχηματισμολογία που έχει παραλύσει τις κυβερνητικές δραστηριότητες κατέβαλε χθες ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προειδοποιώντας τους υπουργούς να σταματήσουν να την τροφοδοτούν με δημόσιες δηλώσεις και ιδιωτικές συζητήσεις.

Η αυστηρή προειδοποίηση του κ. Παπανδρέου στα μέλη της κυβέρνησης έγινε κατά τη διάρκεια του χθεσινού άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο χρωματίστηκε έντονα από την ομαδική επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου από συναδέλφους του υπουργούς με αφορμή τις συνεχείς αναφορές στον Τύπο περί λήψης νέων σκληρών μέτρων ή και εφαρμογής νέου Μνημονίου. Πρωτοστατούντος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου και παρουσία του Πρωθυπουργού, ο κ. Παπακωνσταντίνου κλήθηκε να απαντήσει στις αιχμηρές παρατηρήσεις υπουργών«γιατί δεν βγαίνεις στα κανάλια να διαψεύσεις ότι επίκειται η λήψη νέων μέτρων ή ότι πρόκειται να υπάρξει και νέο Μνημόνιο» συνεργασίας με την τρόικα, θέμα το οποίο πλήττει βάναυσα την εικόνα της κυβέρνησης. Το ενδιαφέρον είναι ότι «αντ΄ αυτού» έδωσε κάποιες απαντήσεις ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγ. Βενιζέλος, για να εξαναγκαστεί στο τέλος ο κ. Παπακωνσταντίνου να δηλώσει ότι δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να λάβει νέα μέτρα ούτε να υλοποιήσει ένα νέο Μνημόνιο. Απλώς, όταν μιλάμε- είπε- για επικαιροποιημένα σημεία του Μνημονίου εννοούμε ότι θα εξειδικευθούν περαιτέρω τα μέτρα που περιλαμβάνει το Μνημόνιο που έχει ψηφίσει η Βουλή και εφαρμόζεται ήδη.

Οι επισημάνσεις του Θ. Πάγκαλου ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το παιχνίδι των εντυπώσεων σχετικά με το αν πρόκειται να λάβει νέα μέτρα ή όχι (αναφέρθηκε μάλιστα στο Μega, που τις τελευταίες ημέρες προβάλλει το σχετικό θέμα) υιοθετήθηκαν από τους υπουργούς Δ. Ρέππα, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, Χ. Καστανίδη καθώς και από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρ. Παπουτσή, οι οποίοι ζήτησαν να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση προς τους πολίτες ότι δεν πρόκειται να λάβει καινούργια μέτρα, πλέον εκείνων που έλαβε την άνοιξη.

Το θέμα της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η επιβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι επίκεινται- όπως έχουν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ»- μεγάλες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της κυβέρνησης, εφαρμόζοντας τις προτάσεις που έχει υποβάλει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που λειτουργεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Μιλώντας στο πλαίσιο του άρθρου που δημοσίευσε πρόσφατα στο Διαδίκτυο ο Πρωθυπουργός, εξήγησε ότι πλέον αυτές οι αλλαγές είναι απαραίτητες προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η λειτουργία της κυβέρνησης και επισήμανε ιδιαίτερα το πρόβλημα συντονισμού που εντοπίζεται σχεδόν σε κάθε μεγάλη κυβερνητική πρωτοβουλία. «Μιλάμε για θεσμούς που βελτιώνουν και ενισχύουν την κυβέρνηση και μάλιστα, μια κυβέρνηση που θα έλεγα ότι έχει πετύχει περισσότερα από ό,τι έχουν πετύχει πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν, κυβερνήσεις πολλών δεκαετιών. Εχουμε κάνει πολλά, πολλά ήταν και δύσκολα, πολλά πόνεσαν βεβαίως, αλλά και πολλά άλλα, δομικές αλλαγές και μέτρα που έχουμε πάρει που κοιτάνε προς το μέλλον και στα οποία ποτέ άλλοτε δεν είχαμε προχωρήσει».

Πληροφορίες πάντως από κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοιχτό το πότε θα πραγματοποιηθούν αυτές οι αλλαγές στη δομή της κυβερνητικής λειτουργίας. Υποστήριζαν μάλιστα ότι στην πραγματικότητα ο κ. Παπανδρέου, όπως και ο ίδιος ανέφερε χθες, θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες- και μάλλον το διήμερο 5-7 Σεπτεμβρίουστη συμπλήρωση των κενών που θα προκληθούν στην κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των ονομάτων υποψήφιων περιφερειαρχών και δημάρχων που σήμερα είναι μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Επίσης, ότι στις προθέσεις του είναι να φέρει τις μεγάλες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης αργότερα, ίσως μετά τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση.

Αλλες πηγές ανέφεραν ότι αυτή η σκόπιμη σύγχυση σχετικά με τη φύση του επικείμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησης είναι ενταγμένη στην προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να απομειώσει τις επιπτώσεις από τη συνεχή ενασχόληση των υπουργών με τον ανασχηματισμό. Είναι ενδεικτικό ότι στο κείμενο που μοίρασε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού με αποσπάσματα της παρέμβασης του κ. Παπανδρέου, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να παρακαλέσω να σταματήσουν, είτε δημόσια είτε και σε ιδιωτικό επίπεδο, όλες αυτές οι συζητήσεις περί ανασχηματισμού. Εχουμε τις επίσημες δηλώσεις του εκπροσώπου μας. Οπως σας είπα, είναι ένα εύκολο σπορ, ενισχύει μόνιμα την εντύπωση, που είναι αποτέλεσμα μιας παλιάς αντίληψης στην ελληνική πολιτική ζωή, ότι κάθε ανασχηματισμός είναι και μια πανάκεια. Θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχουν ανασχηματισμοί που είναι πανάκεια, είναι πολιτική μας βούληση η συλλογική και καθημερινή μας δουλειά, η συλλογική μας λειτουργία που είναι το βασικό στοιχείο της επιτυχίας, θα έλεγα κάθε κυβέρνησης». Σημειώνεται ότι η χθεσινή άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αφορούσε και την αποκατάσταση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Εχει ενδιαφέρον για τις μελλοντικές κυβερνητικές αλλαγές το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός απένειμε εύσημα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την επιτυχή δράση τόσο των πυροσβεστικών δυνάμεων κατά τις πρόσφατες καταστρεπτικές πυρκαγιές όσο και των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. στο περιστατικό με τη ληστεία στον Πειραιά, αλλά και γενικώς για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

ΠΡΕΖΑ TV
25-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: