Δευτέρα, Αυγούστου 02, 2010

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: ΕΝΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ...ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ... «ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΝΤ»

Για νέα δάνεια συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζεται ο Δήμος Αθηναίων, αφού τον Ιούνιο δανείστηκε 20 εκατομμύρια ευρώ και τη στιγμή που ετοιμάζεται «καθεστώς ΔΝΤ» για πολλούς δήμους που θεωρούνται υπερδανεισμένοι. Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την περασμένη Τρίτη 27/7, η πλειοψηφία Κακλαμάνη έλαβε απόφαση: 1) Για αναχρηματοδότηση δανείου 29,5 εκατομμυρίων ευρώ που είχε ληφθεί το 2003 και έπρεπε να αποπληρωθεί στις 20/8/2010. 2) Για αίτηση να χορηγήσει το Ελληνικό Δημόσιο εγγύηση για δανεισμό ακόμη 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Το δάνειο των 29,5 εκατ. είχε συναφθεί με την Αγροτική Τράπεζα, στο πλαίσιο της υλοποίησης ολυμπιακών έργων. Οπως αναφέραμε και σε πρόσφατα δημοσιεύματα, η τότε δήμαρχος Ντόρα Μπακογιάννη είχε εισηγηθεί δανεισμό 150 εκατ. ευρώ ο οποίος, με την παρέμβαση της μείζονος πλειοψηφίας (Χρ. Παπουτσής), ανέβηκε στα 180 εκατ. Μέρος των 180 εκατ. είναι το δάνειο της Αγροτικής Τράπεζας που λήγει στις 20 Αυγούστου και πρέπει να αποπληρωθεί. Ο δήμος δηλώνει αδυναμία αποπληρωμής. Το ίδιο συμβαίνει και με το Ελληνικό Δημόσιο, που τότε είχε εγγυηθεί για τη σύναψη του δανείου. Ετσι, κατόπιν συνεννόησης του δημάρχου Νικ. Κακλαμάνη με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, προωθείται αναχρηματοδότηση του δανείου. Η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στο αναχρηματοδοτούμενο δάνειο θεωρείται από το δήμο δεδομένη. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι το επιτόκιο δανεισμού, αν και αναγνωρίζεται ότι δεν μπορεί να ισχύει το επιτόκιο 2,65% που είχε επιτευχθεί το 2003 και θα είναι υψηλότερο (στο δάνειο των 20 εκατ. από την Τράπεζα Πειραιώς τον περασμένο Ιούνιο, το επιτόκιο είναι 7,8%). Με δεδομένη τη διαφοροποίηση των όρων, πάντως, η αντιπολίτευση έκανε λόγο για νέο -ουσιαστικά- δάνειο.

Ως προς την εγγύηση Δημοσίου που θα ζητήσει ο δήμος για 20 εκατομμύρια επιπλέον, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θ. Μπεχράκης διευκρίνισε ότι «εξουσιοδοτούμε το δήμαρχο να προβεί σε κινήσεις διότι είναι πολύ πιθανό να τη χρειαστούμε αυτή την εγγύηση».
Μεγάλη συζήτηση ακολούθησε στη συνέχεια για το συνολικό ύψος των δανειακών υποχρεώσεων του Δήμου Αθηναίων. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ν. Βαφειάδης δήλωσε μετά παρρησίας ότι «πρώτα θα πτωχεύσει η χώρα και μετά ο δήμος»(!!!) και ότι οι δανειακές υποχρεώσεις είναι τώρα 100 εκατ. και θα ανεβούν στα 150 εκατ. με τα νέα δάνεια.
Από την παράταξη Σκανδαλίδη, ο σύμβουλος Π. Μπέης (ο μόνος που δεν είχε ψηφίσει υπέρ των δανείων το 2003) κατηγόρησε τον Ν. Βαφειάδη ότι ψεύδεται, επικαλούμενος στοιχεία των ορκωτών λογιστών βάσει των οποίων ο δήμος χρωστάει ήδη 170 εκατ. Ο επικεφαλής της Συμπαράταξης (ΚΚΕ), Στ. Λάμπρου, προειδοποίησε για αυξημένα δημοτικά τέλη από του χρόνου και μετά, καθώς «στον "Καλλικράτη" η κυβέρνηση έχει βάλει ΔΝΤ για τους δήμους», ενώ ορθή πρακτική θα ήταν ο δήμος να διεκδικεί εξόφληση των χρημάτων που το κεντρικό κράτος οφείλει από τις επιχορηγήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα και μετά τη δήλωση του δημάρχου Πειραιά, Π. Φασούλα, για «στάση πληρωμών», ψηφίστηκε διάταξη στη Βουλή που προβλέπει ότι οι δήμοι θα μπορούν να δανείζονται μέχρι το τέλος του 2010, αλλά με μοναδικό σκοπό την πληρωμή τοκοχρεολυτικών δόσεων προηγουμένων δανείων. Για τη συνέχεια, οι προβληματικοί δήμοι θα μπουν σε καθεστώς επιτήρησης...

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
2-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: