Τετάρτη, Αυγούστου 11, 2010

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ ΣΤΟΝ ΠΗΝΕΙΟ!

Δεν έφτανε η ρύπανση που ήδη υφίσταται στα νερά του Πηνειού, καθώς θεωρείται ένα από τα πιο μολυσμένα ποτάμια της Ευρώπης, στο θεσσαλικό ποτάμι δημιουργήθηκε και πετρελαιοκηλίδα!Την προηγούμενη Παρασκευή εντοπίστηκε από κατοίκους της περιοχής Κουλουρίου και Δασοχωρίου, λίγο έξω από τη Λάρισα, μια ελαιώδης παχύρρευστη ουσία, η οποία αποδείχτηκε ότι ήταν ένα μείγμα μαζούτ και πετρελαίου που είχε διαρρεύσει από αγωγό παρακείμενης βιομηχανίας επεξεργασίας ζωικού λίπους.
Στον χώρο εκτός από τους κατοίκους των οικισμών έφθασε και κλιμάκιο της νομαρχίας, καθώς και εκπρόσωποι της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Πολίτες σε δράση”. Στην προσπάθεια αναζήτησης της πηγής της ρύπανσης, οι εκπρόσωποι της περιβαλλοντικής οργάνωσης ενημέρωσαν και τον στρατό, προκειμένου να εξεταστεί την πιθανότητα η ρύπανση να προέρχεται από διαρροή αγωγού καυσίμων της δικαιοδοσίας του. Τελικά, εντοπίστηκε ο συγκεκριμένος αγωγός, ο οποίος ανήκει σε παρακείμενη βιομηχανία επεξεργασίας ζωικού λίπους και αποτελεί την έξοδο του βιολογικού καθαρισμού.

“Έως σήμερα έχει απορροφηθεί από τα νερά του ποταμού το 85% του πετρελαίου», αναφέρει στη “Μ” ο αντινομάρχης Λάρισας Κώστας Σπανούλης, υπογραμμίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή συνεργία της νομαρχίας με τη συνδρομή ιδιωτών έσπευσαν στην περιοχή και άρχισαν το έργο της απορρύπανσης. “Είναι γεγονός ότι δεν έχουμε την εμπειρία να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους ρύπανση, καθώς το φαινόμενο είναι πρωτόγνωρο», συμπλήρωσε ο αντινομάρχης, τονίζοντας ότι “βασικό ρόλο στον περιορισμό της ρύπανσης έπαιξαν τα αναχώματα που υπάρχουν σε εκείνο το σημείο του ποταμού. Ελπίζουμε το πετρέλαιο να μη φτάσει ως τη θάλασσα”.
Ο αντινομάρχης Λάρισας απέδωσε τη ρύπανση σε αμέλεια των ιδιοκτητών της βιομηχανίας. Ήδη κλιμάκιο της νομαρχίας διενεργεί ενδελεχείς ελέγχους στην εταιρία, για να διαπιστωθεί εάν τηρεί τις προδιαγραφές λειτουργίας. Παράλληλα ο αντινομάρχης πρόσθεσε ότι “έτσι κι αλλιώς θα επιβληθεί πρόστιμο στους ιδιοκτήτες, διότι ο ρυπαίνων πρέπει να πληρώνει”.

Κατά την οικολογική οργάνωση “Πολίτες σε δράση”, το περιστατικό θεωρείται από τα σημαντικότερα, σε ό,τι αφορά την έκταση και το είδος της ρύπανσης, και αναμένεται να προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα σε πτηνά και ψάρια. “Πολύ φοβούμαστε ότι τις επόμενες μέρες θα βρούμε νεκρά ψάρια και ζώα στην περιοχή”, υποστηρίζει στη “Μ” ο πρόεδρος της οικολογικής οργάνωσης Παντελής Μήτσιου, εξηγώντας ότι “θα περάσουν αρκετές μέρες έως ότου καθαρίσει η περιοχή. Το χειρότερο σενάριο είναι να φτάσει ως τη θάλασσα. Αυτό θα το ξέρουμε τις επόμενες μέρες, μετά τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν αναλάβει να κάνουν ιδιώτες επιστήμονες”.
Ο κ. Μήτσιου επικέντρωσε στις ευθύνες της νομαρχίας, υποστηρίζοντας ότι έλεγχοι δεν γίνονται. “Πάντα τρέχουν όταν συμβούν παρόμοια γεγονότα. Θα πρέπει η νομαρχία να μας απαντήσει πόσες φορές ελέγχθηκε η συγκεκριμένη βιομηχανία και τι πρόστιμα της επιβλήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Το πετρέλαιο που συγκεντρώθηκε από τα συνεργία της νομαρχίας πού διοχετεύθηκε; Εμείς πιστεύουμε ότι πετάχτηκε σε παράνομες χωματερές”, υποστηρίζει ο κ. Μήτσιου και προσθέτει: «Ποιος, με βάση ποιες μελέτες και σε εφαρμογή ποιων νόμων έδωσε άδεια για την εκτεταμένη αμμοληψία στην αριστερή όχθη του Πηνειού, στο ύψος του παραποτάμιου δάσους, στο Δασοχώρι; Ποιος, με βάση ποιες μελέτες και σε εφαρμογή ποιων νόμων κατασκευάζει πρόχειρο φράγμα μέσα στην κοίτη του Πηνειού; Γνωρίζει η νομαρχία ή ο δήμος ή η περιφέρεια για την αποψίλωση του παραποτάμιου δάσους στη δεξιά όχθη του Πηνειού, στην πλημμυρίτιδα ζώνη και από το ύψος του αντλιοστασίου του ΤΟΕΒ Πηνειού ως το Κουλούρι; Έκανε κάποιες έρευνες ο οποιοσδήποτε προκειμένου να εντοπίσει όσους καίνε συστηματικά και καταπατούν το παραποτάμιο δάσος; Στα ερωτήματα αυτά ζητάμε συγκεκριμένες απαντήσεις”, κατέληξε ο κ. Μήτσιου.
Από την πλευρά της, η νομαρχία, διά του αντινομάρχη, αντιτείνει: “Τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία των αγροτών, ώστε να γίνεται σωστή χρήση του νερού τους καλοκαιρινούς μήνες, για να μην πέφτει η στάθμη η Πηνειού. Η συνεχής ροή του ποταμού θα εξασφαλιστεί μόνο εάν προχωρήσει η εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου, ώστε να διοχετεύεται περισσότερο νερό στο ποτάμι το καλοκαίρι, για να αποτελεί ασπίδα προστασίας από τη ρύπανση”.

Της Μαρίας Καραούλη

ΠΡΕΖΑ TV
11-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: