Πέμπτη, Αυγούστου 26, 2010

ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟ ΤΟΝΟ

Ενα πρωινό στα μέσα Ιουλίου το μικρό ιστιοπλοϊκό ερευνητικό σκάφος «Νηρέας» της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος» έπλεε νότια της Σάμου. Στο πηδάλιο βρισκόταν ο διευθυντής της οργάνωσης κ. Θοδωρής Τσιμπίδης και σε ετοιμότητα τέσσερις βιολόγοι της ωκεανογραφικής ομάδας μελέτης- δύο Ελληνες, ένας Βρετανός και μία Γιαπωνέζα. Ημέρες πριν είχαν ξεκινήσει τις περιπολίες στην περιοχή καθώς είχαν πληροφορηθεί από τούρκους συνεργάτες τους ότι αλιευτικά σκάφη επρόκειτο να περάσουν παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα για να κυνηγήσουν τους τελευταίους τόνους του Αιγαίου - η αλιεία του τόνου απαγορεύεται μετά τις 15 Ιουνίου.

«Τα σημεία όπου μπορούν να δράσουν είναι συγκεκριμένα. Εμείς κινούμασταν στις ελληνικές θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Χίου και Σάμου, βόρεια της Πάτμου έως και νότια της Ικαρίας. Ηταν ζήτημα ημερών να τους πετύχουμε, όπως και έγινε. Ενα πρωίείδαμε στον ορίζοντα τέσσερα μεγάλα τουρκικά ψαράδικατουλάχιστον 40 μέτρα το καθένα» λέει ο κ. Τσιμπίδης.

Αρχισαν να τούς παρακολου- θούν για ώρες. Επικοινώνησαν με το Λιμεναρχείο της Σάμου, αλλά οι λιμενικοί υπάλληλοι δεν διέθεταν τα απαραίτητα πλωτά μέσα για την καταδίωξη. «Συνεχίσαμε μόνοι μας. Ηταν νύχτα όταν καταφέραμε να τους προσεγγίσουμε. Ζητήσαμε στοιχεία για το περιεχόμενο των κλωβών οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των ζωντανών αλιευμάτων που παρασύρουν μαζί τους. Οι πληροφορίες ήταν αντιφατικές. Ενας καπετάνιος είπε ότι οι τόνοι προέρχονται από τη Βόρεια Κύπρο και άλλος από την Αττάλεια. Λίγη ώρα αργότερα, αφού συνεννοήθηκαν, τα “άλλαξαν” αλλά δεν κατάφεραν να μας παραπλανήσουν. Είχαμε στο μεταξύ διαπιστώσει ότι το φορτίο ήταν παράνομο» τονίζει ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους». Και προσθέτει: «Υπολογίζουμε ότι οι κλωβοί πρέπει να περιείχαν γύρω στις 2.500 τούνες, 10-20 κιλά η καθεμία. Στη διεθνή αγορά θα έπιασαν αστρονομικό ποσό. Μπορεί να έφτασαν και τις 15.000.000 ευρώ» επισημαίνει ο κ. Τσιμπίδης. Τα τέσσερα πλοία όταν είδαν τα δύσκολα κατέφυγαν στα διεθνή ύδατα.

ΠΡΕΖΑ TV
26-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: